Romanya istedi Ecevit talimat verdi

Güncelleme Tarihi:

Romanya istedi Ecevit talimat verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:47

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ‘‘yetkisizlik’’ kararıyla DDK'ya iade ettiği dosyalar arasında, Sezer ile Ecevit'i karşı karşıya getiren işadamı Çörtük'ün Romanya'daki bankasının Vakıfbank tarafından kurtarılması operasyonu da yer aldı.

Koalisyon hükümeti, söz konusu bankanın nakit sıkıntısı içine girmesi ve batması halinde bütün Romen bankacılık sisteminin krize girmesi tehlikesi karşısında, Romen hükümetinin talebi ve ardından baskısı üzerine Türkiye'nin bu ülkedeki ticari itibarını korumak amacıyla Vakıfbank'ı devreye sokarak bu bankaya 25 milyon dolarlık bir kredi aktarımını sağlamıştı.

BANKAYI KURTARIN

Romen hükümetinin bu yöndeki girişimlerine muhatap olan Büyükelçi Ömer Zeytinoğlu, durumu Ankara'ya rapor ederek, Türkiye'nin bu ülkedeki uzun dönemli ticari çıkarları açısından söz konusu bankanın kurtarılmasının gerekli olduğu tavsiyesinde bulunmuştu.

Bu arada, Romanya Başbakanı'nın doğrudan Başbakan Ecevit'i arayarak ‘‘bu bankayı kurtarın, yoksa Romen ekonomisi krize girecek’’ şeklinde talepte bulunması üzerine, konu Ankara'da liderler zirvesinde ele alınmış ve alacağı kuvvetli temanatlar karşılığında bu kartarma operasyonunu gerçekleştirmesi Vakıfbank'tan rica edilmişti. Liderler zirvesinde alınan bu kararı uygulayan siyasi aktör ise Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan olmuştu.

RAPORDA NE DİYOR?

Buna karşılık, Devlet Denetleme Kurulu olayla ilgili yaptığı incelemede gerek Büyükelçi Zeytinoğlu, gerek Başbakan Yardımcısı Özkan'ı suçlama yoluna gitti. Söz konusu raporda, ‘‘Romen hükümetinin gerekli önlemlerin alınmasını istemesinden sonra’’, Başbakan Yardımcısı Özkan ile dönemin Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'in başkanlığında Hazine ve Merkez Bankası yetkililerinin katıldığı bir dizi toplantı düzenlendiği, ayrıca bu nedenle Bükreş'e resmi bir heyetin de gönderildiği anlatıldı.

Raporun tartışma yaratan bundan sonraki bölümünde ise şöyle denildi: ‘‘Bayındır Grubu'nun resmi düzeyde yazılı bir girişimi söz konusu değilken, sorunun çözümlenmesi yönündeki girişimlerin ağırlıklı olarak Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi (Zeytinoğlu) ile ilgili Devlet Bakanı'nın (Özkan) çabaları ile başladığı, Bayındır Grubu'nun para kazanmaya yönelik ticari ilişkilerinden doğan sorunların Türk devletine mal edilmeye çalışıldığı gözlenmiştir.’’

Raporda, banka kurtarma operasyonuna dönük girişimlerin ‘‘Romen hükümetinin önlem alınması talebi üzerine başlatıldığının’’ belirtilmesine karşılık, daha sanraki bölümde bu çabaların ağırlıklı olarak Zeytinoğlu ile Özkan tarafından başlatıldığının ifade edilmesi ‘‘dikkat çekici’’ bulunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!