Romanya işsizliği Türk girişimciyle yendi

Güncelleme Tarihi:

Romanya işsizliği Türk girişimciyle yendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2005 00:00

ROMANYA Ticaret ve Sanayi Bakanı Ioan Codrut Seres, ülkesinde beş yıl önce yüzde 10.5 olan işsizlik oranının yüzde 5.5’e düştüğünü söyleyerek ‘İşsizlik oranımızın düşmesi Türk yatırımcıların sayesinde olmuştur’ dedi.

Türkiye’nin 15 bin olan şirket sayısı açısından Romanya’da üçüncü, yabancı sermaye açısından da onikinci sırada olduğunu söyleyen Seres, Türk iş adamlarını enerji ve savunma başta olma üzere yeni gerçekleştirecekleri özelleştirmelere davet etti.

ORTAK COĞRAFYA:

Devlet Başkanı Kürşat Tüzmen, Türkiye-Romanya 22. Karma Ekonomik Komisyonu (TEK) toplantısını yapmak üzere beraberinde kalabalık bir iş adamı grubuyla Bükreş’e gitti. Tüzmen, Türk-Romanya ekonomik forumunda yaptığı konuşmada 1998 yılında iki ülke arasında 300 milyon dolar olan dış ticaret hacminin 4 milyar doları geçeceğini söyledi. Karadeniz’i ve ortak coğrafyayı paylaşan iki ülkenin ticaret hacmini artırması gerektiğini belirten Tüzmen, ‘Sayın bakan ile benim saçlarımız beyazlamadan ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmamız lazım’ diye konuştu. 1990’lı yıllarda serbest piysa ekonomisine geçen Romanya’ya o zor döneminde giden ilk iş adamlarının Türkler olduğunu söyleyen Tüzmen, şöyle konuştu: ‘Türk firmalarının yatırım tutarı 500 milyon doları geçti. Avrupa’daki şirketleri aracılığıla yapılan yatırımlar dahil edildiğinde bu rakam bir Burada 15 bin iş adamımız var.’

DENİZİN ALTINDAN ELEKTRİK:

Türkiye’nin Romanya ile Nabucco projesi olarak bilenen doğalgaz alanında işbirliği yaptığını hatırlatan Tüzmen, Karadeniz’in altından geçirilecek kablolarla elektrik iletimi projesi için de araştırma yapıldığını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!