Risk sermayesi dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Risk sermayesi dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE, ABD'de yaygın olarak kullanılan risk sermayesi uygulaması için düğmeye bastı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ABD'de risk sermayesi şirketlerinin can damarı olan Nasdaq türü bir borsanın Türkiye'de de kurulması için harekete geçti.

ABD'de milyarlarca dolarlık bilgi teknoloji şirketlerinin doğmasına neden olan Venture Capital (risk sermayesi) sistemi Türkiye'de de hayata geçiyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ABD'de risk sermayesi şirketlerinin can damarı olan Nasdaq türü bir borsanın Türkiye'de de kurulması için harekete geçti. SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, Türk Nasdaq'ı için Temmuz ayı sonunda ABD'de geniş katılımlı bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını açıkladı. Mengütürk, ‘‘Risk Sermayesine Bakış ve Türkiye'de Risk Sermayesi’’ konulu seminerde yaptığı konuşmada, Dünya Rekabet Raporu'nda Türkiye'nin dünya rekabet sıralamasında gerilediğini hatırlatarak, risk sermayesini teşvik eden bir ortam yaratmamış olmamızın bu gerilemede büyük rolü bulunduğunu söyledi.

YENİ ŞİRKETLER

ABD'de pek çok yeni şirketin risk sermayesi yatırımlarıyla hayata geçirildiğine işaret eden Mengütürk, ekonomilerin kendilerini yenilemesi ve büyümesinin yeni şirketlerin doğmasına ve gelişmesine bağlı olduğunu belirtti.

Risk sermayesi ve girişimciliğin mali olarak desteklenmesi gerektiğini de kaydeden Mengütürk, girişimcilerin girişimlerini finanse edebilmesi, risk sermayesi temin edebilmesi için likit ikinci el piyasaların bulunmasının çok önemli bir faktör olduğunu bildirdi.

ABD'nin bu açıdan en olumlu örnek olduğunu vurgulayan Mengütürk, şunları söyledi:

‘‘1999 yılında ABD'deki yeni risk sermayesi yatırımlarının bir önceki yıla göre yüzde 160 oranında artışla 50 milyar dolara yükseldiği görülüyor. Yaratılan bu yeni sermayenin üçte ikisi gibi bir bölümünün internet sektörüne yatırılmış olması son derece dikkat çekici. Avrupa'da ise risk sermayesi yatırımlarının bir önceki yıla göre sadece yüzde 2 artarak 20 milyar dolar düzeyinde kaldığını görüyoruz. Avrupa'da teknoloji yatırımları toplam içinde yüzde 21 paya sahip. Asya piyasalarında ise kültürel ve yasal dezavantajlar girişimcilerin önünde büyük engel teşkil ediyor. 1999 yılında Japonya da dahil olmak üzere bir önceki yıla göre yüzde 18'lik artışla 8 milyar dolarlık yeni risk sermayesi yaratılmış.’’

Tanrıkulu: Risk sermayesi kaçınılmaz

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'nin risk sermaye şirketlerini yerleştirmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, ‘‘Risk sermaye şirketleri gibi gelişme ve kalkınmayı en fazla hızlandıracak kurumların en kárlı olduğu ortamları, vergi muafiyeti, uzun vadeli fonların tahsisi ve en yüksek fiyatlandırma ile gerçekleştirmek idarenin sorumluluğudur’’dedi.

Tanrıkulu, bireysel yetenekleri sisteme dahil edecek hukuki ve finansal formül olarak risk sermayesi yatırım şirketlerinin bulunduğunu belirterek, ‘‘Risk sermaye şirketinin ana espirisi de bu’’dedi.

Ekonomik ve teknolojik gelişmedeki yeri doğru tespit edilmeden yapılacak teşebbüslerin başarısızlıkla sonuçlanacağını söyleyen Tanrıkulu, makro ekonomik göstergelerin düzgün ve toplumun yenilikçi yatırımlara hazır olduğu ortamlarda risk sermayesi şirketlerinin yeşerebileceğini kaydetti

‘‘Toplam tasarruflardan yeni modellere pay ayırma imkanı olmadığı, yatırım yapmanın zorlaştığı ve birtakım cari işlemlerle para kazanmanın da cazip olduğu veya ülke şartlarını dikkate almadan hayalci anlayışla yeniliklerin uygulamaya konduğu durumlarda risk sermayesi ve benzeri kurumların şansı azalır’’ diye konuşan Tanrıkulu, Türkiye'nin bilgi birikimiyle, konumuyla ve dinamikleri itibariyle gerekli düzenlemeleri yapıp risk sermaye şirketlerini yerleştirme mecburiyetinde olduğunu bildirdi.

Yatırım şirketlerine Avrupa'dan kaynak

İMKB Başkanı Osman Birsen, ekonomik şartların düzelmesi dolayısıyla borsanın hızlı bir gelişim gösterdiğini belirterek, ‘‘Bunun anlamı daha fazla sermaye demek’’dedi. Türkiye'ye risk sermayesi açısından bakıldığında iki pazarın bulunduğunu belirten Birsen ‘‘Bu pazarlardan biri bölgesel, diğeri yeni şirketler pazarı. Yeni Şirketler Pazar’na girmek için tek şart bir garantörün olması. Avrupa Yatırım Bankası konuyla ilgili. Konuya ilişkin projenin 3 ay içinde tamamlanması bekleniyor.’’

İş Bankası’ndan risk sermayesi fonu

İŞ Bankası sermaye piyasalarında yüksek gelişme potansiyeline sahip olup finansal desteğe ihtiyaç duyan orta ölçekli teknoloji şirketlerine sermaye yatırımı yapmak üzere 'Risk Sermayesi Yatırım Ortaklığı' kurma kararı aldı. İş Risk Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş adıyla kurulacak şirketin kayıtlı sermayesi 200 trilyon, başlangıç sermayesi ise 20 trilyon TL olarak belirlendi. Bu ortaklık, bir yandan bu tür şirketlerin sermayelerine iştirak ederek finansal destek sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!