Restoran artıkları için onaylı işletme kuralı

Güncelleme Tarihi:

Restoran artıkları için onaylı işletme kuralı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2023 07:00

TARIM ve Orman Bakanlığı, restoran ve yemekhane artıklarının onaylı işletmelerce toplatılması ve bozulmuş restoran ve yemekhane artıklarının yem üretiminde kullanılmaması için ilgili birimleri uyardı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan gönderilen genelgede hayvanlar için tehlike oluşturabilecek delici ve kesici metalin ayrıştırılması gerektiği de kaydedildi.

Genelgede, özetle şu uyarılara dikkat çekildi: “Bitkisel ve hayvansal artıklar, ayrı kaplarda biriktirilip toplanmalıdır. Karışık olanlar hayvansal artıkların toplandığı kaplarda da birlikte biriktirilebilir. Kokuşmuş ve bozulmuş restoran ve yemekhane artıkları yem üretiminde kullanılamaz. Toplama kapları sızdırmaz, kolay parçalanmayan ve hayvanlar için toksikasyon oluşturmayan madde ve malzemelerden imal edilmiş olmalıdır. Hayvanlar için tehlike oluşturabilecek delici ve kesici metal, plastik, ahşap gibi yabancı maddeler, gıda artıklarından ayrıştırılarak ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Restoran ve yemekhane artıklarını, sadece Bakanlıktan onaylı pet hayvan yemi üreten işletmeler toplayıp, işleyebilir.

Haberin Devamı

KAPALI ARAÇ ŞARTI

Toplanan restoran ve yemekhane artıkları, yem işletmesine ağzı kapalı kaplarda veya kapalı araçlarda taşınmalıdır. Restoran ve yemekhane artıkları kullanılarak üretilen yemler, yem güvenilirliğine uygun olmalıdır. Restoran ve yemekhane artığı kullanılarak üretilmiş olan yemlerin etiketinde kısmında ‘restoran ve yemekhane artığı’ şeklinde belirtilmelidir. Restoran ve yemekhane artıkları kullanılarak üretilen yemler, sadece gıda amaçlı olmayan hayvanların beslenmesinde kullanılır. Bu talimat kendi hayvanlarına veya sokak hayvanlarına doğrudan verilen restoran ve yemekhane artıklarını kapsamaz.”

 

BAKMADAN GEÇME!