Rekabete değil, renk katmaya geliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rekabete değil, renk katmaya geliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 01:07

BDDK’dan son lisansı alan Rabobank, planlarını Hürriyet’e anlattı.

Haberin Devamı

BDDK’dan lisans alan en son banka olan Hollandalı Rabobank’ın Yönetim Kurulu Üyesi Sipko Schat, Türk bankalarıyla uluslararası alanda sendikasyon kredileri için işbirliği yaptıklarını belirterek, “Amacımız Türk bankalarıyla rekabet etmek değil, tarım ve gıda gibi niş bir alana odaklanarak sektöre renk katmak” dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) en son bankacılık lisansı alan Hollanda merkezli Rabobank’ın Türkiye’den de sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sipko Schat, Türkiye’de bankacılık yapmak için çok sayıda lisans başvurusu yapıldığını bildiğini belirterek, “O nedenle düzenleyici otorite çok sıkı bir başvuru prosedürü uyguluyor. Bizim lisansımızı almamız 2.5 yıl sürdü” dedi. 15 yıla yakın bir süredir Türkiye’de temsilciliklerinin bulunduğunu söyleyen Schat, “Türkiye pazarını çok iyi biliyoruz. Türk bankaları çok gelişmiş ve sofistike bankalar. Çok iyi teknolojik altyapılar var. İç pazarda çok iyi bir konumdalar. Uluslararası arenada ise, Rabobank olarak birçoğu ile sendikasyon kredilerinde işbirliği yapıyoruz. Dolayısıyla amacımız onlarla Türkiye pazarında rekabet etmek değil. Biz daha çok tarım ve gıda gibi niş bir alana odaklanmak istiyoruz. Bunun Türk bankacılık sektörü içinde de güzel bir renk olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

MEVDUAT TOPLAMAYACAK

Türkiye’de tam bankacılık lisansı aldıkları halde ilk etapta bireysel bankacılık yapmayı planlamadıklarını kaydeden Schat, Rabobank’ın yakın dönem planlarını ilk kez Hürriyet’e anlattı. Rabobank Türkiye adıyla faaliyet gösterecekleri pazarda ağırlıklı olarak kurumsal ve ticari bankacılık faaliyetlerine odaklanacaklarını belirten Schat şöyle konuştu: “Büyük projeler kadar KOBİ’lere de destek vereceğiz. Dolayısıyla bireylerden mevduat toplamayacağız. Sadece büyük kurumların tasarruflarını alacağız, hazine bankacılığı hizmetleriyle birlikte, proje finansmanı ve ticari işletmelere kredi vereceğiz. Şu anda önümüzde 9 aylık bir dönem var. Lisansı aldıktan sonra 12 ay içinde organizasyon yapınızı oluşturup, faaliyet planınızı hazırlayıp, tam faaliyet izni almanız gerekiyor. Bizim şu an 9 ayımız var. Hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yeni bir genel müdürlük binası belirledik. Oradaki altyapımızı oluşturma aşamasındayız. Şu an çok sıkı bir şekilde tam faaliyet izni için çalışıyoruz.”

45 MİLYAR EURO’YA ULAŞACAK

3 ile 5 yıl içinde 45 milyar Euro’luk bilanço büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Schat İstanbul’da yeni bir genel müdürlük binasına taşınmaya hazırlandıkları bilgisini verdi. Genel müdürlük binası dışında İstanbul’da bir de şube açacaklarını belirten Schat, Rabobank’ın ilk yıl için Ankara, Antalya ve bir ilde daha şube açmaya hazırlandığını söyledi. Schat “Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı konumunda. Bizim Ortadoğu’da ofisimiz yok. Afrika’da da yok. Türkiye bizim için buralara giriş kapısı olacak” dedi.

Haberin Devamı

Global birikimle farklılaşacağız

TÜRKİYE’de çok iyi bir bankacılık sistemi olduğunu bunun uluslararası arenada da çok iyi bilindiğini belirten Sipko Schat, şöyle devam etti: “Tabi bankacılık sektöründe rekabet de bir o kadar yoğun. Çok güçlü yerel rakiplerimiz olacak Türkiye’de. Ama bizi yerel rekabetten ayıran en önemli özelliğimiz dünyada 34 ülkede faaliyetlerimiz var. Uzun yıllara dayanan bu global birikimi Türk müşterilerimize aktaracağız. Bir Türk müşterimiz örneğin Malezya’da, Endonezya’da iş yapacak. Bu konudaki sorularına en iyi bizde yanıt bulabilir. Çünkü bizim oralarda da bankamız var. Yurtdışına açılmak isteyen, yurtdışında projesi olan her türlü büyük küçük tüm şirketler bizim hedef kitlemiz” dedi.

Haberin Devamı

Türk genel müdür istiyoruz

BANKA yönetiminin Türkiye’den bankacılık lisansı aldığının duyurulmasının ardından Hollanda’daki genel merkezde bulunan çok sayıda yöneticinin Türkiey’de çalışmak için başvuruda bulunduğunu belirten Sipko Schat, şu bilgileri verdi: “Bir şekilde Türkiye ile bağı olan olmayan çok sayıda yönetici Türkiye’de çalışmak istiyor. Bu çok şaşırtıcı bir şey değil. Türkiye’de çalışmış olmak kariyer açısından iyi bir adım. Çünkü burası önemli bir pazar. Biz şuan genel müdür dahil yönetim kadrosunu seçme aşamasındayız. Her zaman yerel çalışanlarla büyümeyi tercih ederiz. Türkiye’de de genel müdür dahil ekibin ağırlıklı olarak Türklerden oluşmasını istiyoruz. Elbette yönetimde bankamızın kültürünü aktarmak üzere Hollanda merkezden yöneticilerimiz de olacak. İlk yıl için 100-150 kadar çalışan alacağız.”

Haberin Devamı

Hollanda’daki Türkler de hedef kitlemiz

TÜRKİYE’de özellikle yurtdışına açılmak isteyen tarım ve gıda sektöründeki şirketlere yönelik ciddi faaliyetlerinin olacağını kaydeden Sipko Schat, “Ayrıca Hollanda’da yaşayan büyük bir Türk nüfusu var. Hollanda’daki Türklerin birikimlerini değerlendirmek ve onlara hem Türkiye’de hem Hollanda’da bankacılık hizmetlerini vermek istiyoruz. Bu da bizim çin ciddi bir potansiyel” diye konuştu. Türkiye’de ayrıca leasing alanında faaliyet gösteren bir iştiraklerinin bulunduğunu söyleyen Schat, “Aynı zamanda bir de sigortacılık alanında bir şirketimiz var” dedi.

Banka kurmayı tercih etti

RABOBANK’ın tarım ve gıda sektörüne yoğunlaşmış bir banka olduğunu hatırlatan Sipko Schat, “Türkiye’de bazı satılık bankalara baktık. Ancak almadık. Çünkü bizim gibi belli bi ralana odaklanmış banka iseniz, banka aldığınızda, o bankanın varlıkları ile sizin iş alanı uyumaşabiliyor. Biz de bu nedenle çok hızlı ilerleme olmasa da sıfırdan banka kurmayı tercih ettik” dedi.

Haberin Devamı

105 milyar TL kredi

HALKBANK, yılın 3. çeyreğinde toplam kredilerini yüzde 22 artırarak 105 milyar TL’ye yükseltti. Eylül sonu itibariyle mevduatını 90 milyar TL’ye yükselten banka, bu dönemde önemli bir büyümeye imza attı. Halkbank’ın nakdi kredileri ise aynı dönemde 80 milyar TL’ye ulaştı. Banka toplam mevduatını 2012 yılsonuna göre yüzde 13 artırarak 90 milyar TL’ye çıkardı. Halkbank, üçüncü çeyreği 2 milyar 10 milyon TL net kârla kapadı.

Kârı yüzde 16 arttı

TEB’in 30 Eylül 2013 tarihli mali tablolarına göre 9 aylık kârı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artarak, vergi öncesi 569 milyon TL, vergi sonrası 430 milyon TL olarak gerçekleşti. 2013 yılının ilk dokuz ayında TEB’in aktif toplamı yüzde 18 oranında artarak 51.4 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat ise ‘Marifetli Hesap’ın da katkılarıyla yüzde 15 oranında arttı ve böylece toplam mevduatı 33 milyar TL’ye ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!