Rekabet artacak, alacağı gününde nakde çevirmek önem kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Rekabet artacak, alacağı gününde nakde çevirmek önem kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 00:00

Garanti Factoring Genel Müdürü Cengiz Üçbaşaran, öncelikle bu dönemde riskleri iyi ölçmenin KOBİ’ler için çok önemli olduğunu vurgularkan, faktoringin rekabeti artırıcı özelliğine dikkat çekti. Üçbaşaran, “Factoring KOBİ’ye bugün yapacağı satıştan olan alacağını faturasını kestikten sonra nakite dönüştürme ve bu yapıyı sürdürülebilir kılma imkanı sağlar” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’lere yönelik hizmet veren sektörlerden biri de faktoring. Bu sektörün KOBİ’lere ne gibi imkanlar sağladığına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Garanti Factoring Genel Müdürü Cengiz Üçbaşaran, öncelikle bu dönemde riskleri iyi ölçmenin KOBİler için anahtar önem taşıdığını vurguladı. 2010’da büyümeye paralel olarak rekabetin de artacağına dikkat çeken Üçbaşaran, alacakların hızla nakde çevrilmesinin rekabet gücünü artırıcı bir unsur olacağını vurguladı. Üçbaşaran, bu konuda sorularımızı şöyle yanıtladı:
? Türkiye’de şu anda KOBİ’ler ne gibi sıkıntılar yaşıyor?
- Ülkemiz ekonomisinin omurgasını sayıları milyonu aşan KOBİ’ler oluşturuyor. Otomotiv yan sanayinden turizm sektörüne kadar her sektörde ekonominin en önemli dinamiğini oluşturuyor. Lokomotif sektörlerimizin tedarikçi halkasının başında bulunan bu şirketler kendilerinden ciro ve sermaye anlamında daha büyük firmalara yaptıkları, firmadan firmaya satışlarda güçlü alıcıların uzun vadeli ödeme şartları ile karşı karşıya kalıyor. Ancak KOBİler kendi hizmet ve hammadde alımlarında aynı vadeleri bulamadıklarından nakit akışlarında önemli açıklarla karşılaşıyor. Direkt tüketiciye yaptıkları satışlara baktığımızda ise durum daha da zor bir hal alıyor. Piyasada kendilerinden sermayece güçlü ve büyük oyuncuların tüketiciye sağladıkları uzun vadeli satışlar karşısında eşit şartlarda rekabet etmeleri mümkün olmamakta, bunu yapmak için mevcut şartlarını zorlamaya çalışmakta.
? KOBİ’lerde en büyük sorun nakit sıkışıklığı olarak mı görünüyor?
Satışlar ile alımlar arasındaki vade uyumsuzluğu neticesinde ortaya çıkan işletme sermayesi açıkları gerçekte başarılı bir iş planına sahip olan KOBİlerin nakit sıkışıklıkları yaşamasına neden olmakta ve büyümelerini sınırlamakta. Piyasada açığı kapayabilecek KOBİ’ler için mevcut olan finansman ürünlerine bakıldığında bu ürünlerin çoğunun ilgili firmanın ve firma ortaklarının geçmiş finansal performansı yani bilanço, gelir tablosu, kişisel varlık gibi konularla direkt bağlantılı ve sınırlı olduğunu görebiliriz.
? Faktoring, KOBİ’lere ne gibi hizmetler, ne gibi finansman olanakları sunuyor?
- Factoring ürünü ise KOBİ’ye bugün yapacağı satıştan olan alacağını faturasını kestikten sonra nakite dönüştürme ve bu yapıyı sürdürülebilir kılma imkanı sağlar. Bilginin çok değerli olduğu zamanımızda müşterilerimiz bizi kullanarak ellerindeki alacakların kredibilitesi ile ilgili önemli bilgilere sahip olabiliyorlar. Böylece gelecekteki satışlarını yapmadan önce önemli değerlendirmeleri yapma imkanına sahip oluyorlar. Bir Faktoring şirketiyle kurulan uzun vadeli ilişki müşterilerimizin her mevsimde sağlıklı bir yapıda olmalarına olanak sağlıyor. Dünyanın ve ülkemizin yavaşta olsa içinden çıkmakta olduğu ekonomik kriz ortamında riskleri iyi ölçmek özellikle KOBİler için anahtar önem taşıyor.

Haberin Devamı

Ekonomi büyüyecek, rekabet hızlanacak

Haberin Devamı

? İçinden çıkılmakta olan ekonomik krizden söz ettiniz. Önümüzdeki günlerde nasıl gelişmeler bekliyorsunuz?
- Krizin başlaması ile gerek kredi riskinin artması gerekse fonlama kaynaklarının daralması nedeniyle finans sektöründe kredi verme iştahının azaldığını gözlemledik. Ayrıca çekli ödeme şekillerinde yaşanan bazı güven problemleri, vadeden önce sordurulan çekler gibi, piyasadaki çek hacminin ticaret hacminden daha hızlı şekilde düşmesine neden oldu. Biz Garanti Factoring olarak krizdede iş yapmayı sürdürdük, burada temel nokta müşterimizin iş yapış şekillerini ve alacak yapılarını anlamak ve ona göre kalıcı bir strateji oluşturabilmek. Kredi değerlendirmelerimizde en verimli metodları kullanarak seçici davrandık. Böylece müşteri sayımızı arttırmaya devam ettik. Müşterilerimizin yanında mümkün olduğu sürece her türlü ekonomik şartta yer alıyor olmak bizim için çok önemli bir konu. Ülkemizin ekonomisi 2010 yılında yine büyüme trendine girecek ve rekabet tekrar hızlanacak. Bu rekabet tüketicilere daha yeni ve daha avantajlı koşullar sağlamaya çalışarak rekabette öne geçmeye çalışan şirketler ortaya çıkaracak ve tüm bu gelişmeler tüketicinin lehine sonuçlanacak. Bu süreçte güçlü ve geleceğine güvenle bakan KOBİlerin önemi her zamankinden büyük olacak. Garanti Factoring Türkiye’nin lider factoring şirketi olarak hızda, yenilikte ve hizmette önde koşmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Faktoring işlemlerinde hız en önemli faktör

? GARANTİ Factoring’de KOBİ’ler için sürekli yaşayan bir sistem yarattıklarını dile getiren Cengiz Üçbaşaran, sundukları hizmetleri ise şöyle anlattı: “Müşterilerimiz gerek çekli gerek açık hesap satışlarından doğan alacaklarını bize temlik ederek sisteme giriyorlar. Sistemdeki alacakların kredibilitesini aynı gün içinde ölçerek arzu ettiklerinde bu alacakların nakde çevrilmesini sağlıyoruz. Böylece hem KOBİ’nin finansmanını sağlıyor, hem de alacakların tahsilatına aracılık ediyoruz. Burada hız en önemli faktör. Haftalar süren analiz çalışmaları sonunda sınırlı mali verilerle yapılan kredi analizleri yerine aynı gün içinde sonuçlanan değerlendirmelerimiz müşterimizin elindeki gerçek hazineyi, yani alacaklarını en hızlı şekilde finansmana çevirmesini sağlıyor. Hızımız sadece kredi değerlendirmelerimizde değil bize ulaşırken de geçerli. Müşterilerimizden sadece bir tık uzaktayız. İnternet sitemize ve telefonla gelen başvuruları 24 saat içinde değerlendirerek müşterilerimiz cevap veriyoruz. Gerek doğrudan çalıştığımız gerekse sayıları 750’yi aşan Garanti şubeleri aracılığı ile verdiğimiz hizmetle her zaman müşterilerimizin yanındayız. Biz hizmet sektöründe olduğumuzu biliyor ve bu paralelde hareket ederek müşterilerimize hizmet ediyoruz. 2005 yılında başlattığımız değişim hamlesi sonucu sağladığımız hizmet kalitesi ile müşterilerimiz bizi 2009 yılında sektörümüzde liderliğe taşıdılar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!