‘Referandum zarar verir’ diyen siyaset acemisi

Güncelleme Tarihi:

‘Referandum zarar verir’ diyen siyaset acemisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Referandumun Türkiye’ye yarardan çok zarar verebileceğine dikkat çeken TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç’a yanıt veren Başbakan Tayyip Erdoğan, “Herkesin yorumu kendine ait. Bunlar gerçekten siyaset acemisi. Böyle saçmalık mı olur” dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Kanada’da düzenlenecek G-20 Zirvesine katılmak üzere İstanbul’dan Toronto’ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç’un referanduma ilişkin değerlendirmeleri konusundaki görüşlerini sorması üzerine, herkesin yorumunun kendine ait olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, “Ama bir gerçeği ortaya koyuyor bu, o da şudur: Bir defa ‘referandum şu zaman yapılır, şu zaman yapılmaz’ diye bir şey olmaz. Bunlar gerçekten siyaset acemisi... Böyle saçmalık mı olur? Referandumun yapılmasıyla ilgili yasal noktada süreçler, ne zaman yapılır, ne zaman yapılmaz bellidir zaten... Şu anda bunun yapılmasına mani bir yasa yoksa, bir yasal düzenleme yoksa biz referandumu her zaman yapmalıyız” dedi.

Alışık değiliz ama

Türkiye’nin referandumlara alışık bir ülke olmadığını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreç aslında tarihi bir süreç. Çünkü bununla birlikte herkesin üzerinde ittifak ettiği bir darbe Anayasasında çok çok hayati sayılabilecek maddeler ki, bunlar toplamda ek maddelerle beraber 29’dur. Bu 29 madde burada oylanacak ve bunun parlamentodan geçiş sürecini izlediniz, nasıl bir geçiş süreci oldu ve 14 gün burada geceli gündüzlü milletimizin vekilleri bir çalışma yaptı. Buna muhalif olanlar oldu, sahiplenenler oldu ve sonuçta bir yere geldik. Şimdi burada bütün bu sivil toplum kuruluşları ki, TÜSİAD da bunun içerisindedir, hepsiyle görüşüldü. Hepsinin kanaatleri alındı. Onlar darbe Anayasasına karşıdır. Karşı olduklarını hep söylemişlerdir ve hazırlıkları vardır. Bu hazırlıkları bizim önümüze gelmiştir. Onlar da bizim masamıza yatmıştır. Tüm bunların çerçevesi içerisinde yapılmış olan hazırlığa şimdi kalkıp bu şekilde seçimin arifesinde... Seçimin arifesi ne? Daha bir yılı aşkın zaman var.”

Ziyarete geldiklerinde böyle olumsuz konuşmadılar

YÜKSEK Seçim Kurulu’nun referandum takvimi açıkladığını, bu takvim içerisinde çalışmaların başladığını ve devam edeceğini ifade eden Başbakan Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Ama doğrusu ben bu yaklaşım tarzını şık bulmuyorum, hoş bulmuyorum. Keşke bu yaklaşımı göstermeseydiler diye bekliyorum ve demokratik açılım süreci için kendileriyle görüşüldüğünde bütün kanaatlerini de ortaya koydular. Kendileriyle arkadaşlarımızın görüşmeleri oldu. Bu görüşlerini biliyoruz. Beni ziyaret ettiklerinde hiç bana olumsuz bir şey söylemediler. Şimdi bu tür açıklamalar yapıyorlar. Bunları da anlamakta zorlanıyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!