Reeskont limitlerini artıracağız

Güncelleme Tarihi:

Reeskont limitlerini artıracağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2023 07:00

Merkez Bankası Başkanı Erkan bu kez de Ankaralı sanayicilerle bir araya geldi. Odağında ihracatçılar için çok önemli konulardan reeskont limitleri vardı. Erkan, “Temmuzda reeskont limitini 3 milyar TL’ye çıkardık. Daha da artırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Sanayicimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, ihracatçıları yakından ilgilendiren reeskont kredilerinde limitleri artıracaklarını açıkladı. Erkan, firmaların finansmana erişimlerini desteklemeye de devam edeceklerini vurguladı.

‘3 MİLYAR TL’YE YÜKSELTTİK’

Ankara Sanayi Odası (ASO) Gündem toplantısında iş insanlarıyla bir araya gelen Erkan “Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar TL’ye yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Merkez Bankası Başkanı Erkan, reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırıldığını ve reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna tutulduğunu anımsattı. Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) başta olmak üzere yatırım ve ihracat desteklerine ilişkin son dönemde atılan adımları anlatan Erkan, “Firmaların finansmana erişimini ve finansman koşullarını desteklemeye devam etmekteyiz. Sağlanan bu imkânlarla sanayicilerimizden beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri, uygulanan programa ve Türkiye’ye her koşulda destek olmaya devam etmeleridir” dedi. Erkan, YTAK’a 3 yıl boyunca toplam 300 milyar TL limit tahsis edildiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

MB’Yİ DESTEKLİYORUZ

ASO Başkanı Seyit Ardıç da, makroekonomik koşulları sanayi sektörü açısından değerlendirdiklerinde kendilerini zorlu bir dönemin beklediğini, üçüncü çeyrek büyüme verilerini de bu çerçevede okumak gerektiğini söyledi. Sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin dördüncü çeyrekte daha belirgin hale gelmesiyle üretimde ve büyümede kayıplar yaşanabileceğini öngördüklerini dile getiren Ardıç, “Enflasyonla güçlü ve kararlı bir mücadelenin büyüme ve üretim üzerinde geçici etkileri olacağının farkındayız. Diğer taraftan, fiyat istikrarının sağlanması, orta ve uzun vadede en önemli kazanımımız olacaktır. İş dünyası olarak bizler, Merkez Bankası’nın mücadelesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TAKİP EDİLECEK KADINLAR LİSTESİ’NE GİRDİ

FORBES: ERKAN ENGELLERİ AŞTI

-Forbes dergisinin 2024 yılı için takip edilecek kadınlar listesine Avustralya Merkez Bankası Başkanı Michele Bullock ile birlikte  Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da girdi.

Dergide Bullock ve Erkan ile ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

“Bullock ve Erkan bu yıl sırasıyla Avustralya ve Türkiye merkez bankalarının başkanlıklarına atanarak engelleri aştı. Yüksek enflasyon eğilimlerinin her iki ülke üzerinde de ekonomik baskı oluşturduğu bir dönemde bu görevi üstlendiler. Eski Goldman Sachs bankacısı Erkan, tüketici ve yatırımcının Türk lirasına olan güvenini yeniden sağlamakla görevlendirilirken, Bullock yakın zamanda Sidney’deki bir grup ekonomiste Avustralya’da enflasyonun yüzde 3’ün altına düşmesinin iki yıl daha sürebileceğini söyledi.”

Haberin Devamı

Forbes’un açıkladığı bir diğer liste olan 2023 Dünyanın En Güçlü Kadınları listesine de daha önce Türkiye’den Güler Sabancı girmişti.

BAKMADAN GEÇME!