Reel sektöre ‘yapılandırma’ nefesi

Güncelleme Tarihi:

Reel sektöre ‘yapılandırma’ nefesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2018 22:15

DOLAR kurundaki artış nedeniyle zorda kalan reel sektörü rahatlatmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gereken adımı attı.

Haberin Devamı

Çerçeve anlaşmalar sektörler ya da ölçek büyüklüğüne göre Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından hazırlanacak. Daha sonra borçlu ile bankalar sözleşme imzalayacaklar. Borçluyla yapılan sözleşmenin alacaklı kuruluşların alacaklarının üçte ikisini oluşturan çoğunluk tarafından imzalanması halinde alacaklı kuruluşların tamamı tarafından alacakların yapılandırılması zorunlu olacak. Finansal Sektöre olan Borçların Yeniden Yapılandırılması hakkında yönetmelik dün BDDK tarafından kabul edildi. Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağına kanaat getirilen borçlular finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınamayacak. Yapılandırma kapsamına alınacak borçluların mali durumunun tespiti BDDK tarafından uygun görülecek bir kuruluş tarafından yapılacak. Çerçeve anlaşmalar kapsamında kredi borçlarının vadeleri uzatılabilecek, krediler yenilenebilecek, borçlulara ilave kredi verilebilecek. Yetkililer bu yönetmeliğin daha genel çerçeveyi belirlediğini belirterek, Bankalar Birliği tarafından hazırlanacak çerçeve anlaşmaların daha detaylı olacağını kaydettiler. Yönetmeliğin getirdiği en temel yenilik ise alacaklı olanların üçte ikisinin kabulü halinde bunun diğer alacaklılar tarafından da kabul edilmesi oldu. Borçlular 5 bankayla borçlu olduğunda bir banka itiraz etse yeniden yapılandırma yapılamıyordu.

Haberin Devamı

Çerçeve anlaşmaları BDDK onaylayacak. Anlaşma Kurul tarafından onaylandıktan sonra iki yıl içinde finansal yeniden yapılandırma yapılabilecek. İki yıllık süre BDDK tarafından uzatılabilecek. Çerçeve anlaşmalar Bankalar Birliği tarafından hazırlanacak. Ölçek büyüklüğü ve sektörel faaliyet alanı bakımından farklı niteliklere sahip borçlular nitelikleri itibariyle gruplandırılarak, her bir borçlu grubu için ayrı bir Çerçeve Anlaşması hazırlanabilecek.

BAKMADAN GEÇME!