Rasat yörüngeye yerleşti, ilk sinyali gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Rasat yörüngeye yerleşti, ilk sinyali gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2011 00:00

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu Rasat, dün uzaya başarıyla fırlatıldı.

Haberin Devamı

Rusya Federasyonu’nun Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny fırlatma üssünden Dnepr fırlatma aracıyla saat 10.12’de uzaya fırlatılan Rasat, 969 saniye sonra hedef yörüngesine yerleşti. Dünyadan 687 kilometre yükseğe yerleşen Rasat’tan ilk sinyaller ise TÜBİTAK UZAY’ın Ankara’da bulunan yer istasyonundan saat 11.50 itibariyle alındı.
Başarıyla fırlatıldı
Fırlatma dolayısıyla TÜBİTAK UZAY tesislerinde çeşitli kurum temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, fırlatma sürecine ilişkin tüm bilgileri saniye saniye paylaştı. Toplantıda Yassny Fırlatma Üssü’ndeki Türk ekiple iletişim kuruldu. Türkiye saati ile 10.12’de başlayan fırlatmadan 969 saniye sonra Rasat dünyadan 687 kilometre yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Rasat’tan ilk sinyaller, TÜBİTAK UZAY’ın Ankara’daki tesislerinde bulunan yer istasyonundan 11.50’de başarıyla alındı.
Görev süresi 3 yıl
15 gün sürecek devreye alma aşaması içinde Rasat’a gerekli yazılımların yüklenmesi, modüllerin ve uydunun test edilmesi ve uydunun çekeceği ilk  görüntülerin yere indirilmesi planlanıyor. Bu amaçla TÜBİTAK UZAY’ın Ankara’daki  tesislerinde bulunan yer istasyonu ile Norveç’te bulunan Andoya Yer İstasyonu kullanılacak. Görev ömrünün 3 yıl olacağı tahmin edilen Rasat’tan elde edilecek uydu görüntülerin, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla da kullanılması planlanıyor. Rasat’ta Bilge isimli uydu görev bilgisayarı ve üzerinde çalışan uçuş yazılımı, Gezgin isimli görüntü işleme modülü ve Treks isimli x-bandı haberleşme modülü bulunuyor. 7.5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme yeteneğine sahip Rasat 100 kilogram ağırlığında.

Haberin Devamı

İTO: Bu, yüksek teknoloji müjdesi

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ilk yerli gözlem uydusu Rasat’ın fırlatılmasının ardından gelen ilk sinyali, Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçişinin müjdecisi olarak niteledi. Yalçıntaş, “Yerli gözlem  uydusu, bağımsızlıktır, özgürlüktür, kimseye muhtaç olmamaktır. Rasat’tan gelen  ilk sinyal, Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçişinin müjdecisidir. Dünyada çok az  ülke bu teknolojiye sahiptir. İlk sinyaller, geleceğe doğru atılacak ilk adımların ayak sesidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!