Ramstore, Rusya'da perakende lideri

Güncelleme Tarihi:

Ramstore, Rusyada perakende lideri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00



Koç'un Migros şirketiyle Enka ortaklığı Ramstore, 30 bin metrekarelik Rusya'nın en büyük alışveriş merkezini Moskova'da törenle hizmete açtı. Ramstore alışveriş merkezi Kashirskaya ile Migros'un Rusya'daki alışveriş merkezi sayısı 3'e, mağaza sayısı ise 8'e çıktı.
Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın da katıldığı törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, 20 Mayıs 2000 tarihinde temelini attıkları Ramstore alışveriş merkezi Kashirskaya'nın şimdiye kadar açtıkları en büyük kompleks olduğunu, 50 kasalı hipermarketi ve dünya markalarını satan 80 dükkanı bulunduğunu söyledi.

Bu açılışla birlikte Moskova'da küçüklü büyüklü olmak üzere 8 Ramstore mağazasına ulaştıklarını söyleyen Koç, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar yaklaşık 150 milyon dolar yatırım yaptık. Bu yılın sonuna kadar mağaza adedimizi 12'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Gerek başkan Lujkov'un teşviki ve gerekse Moskovalıların gösterdiği alaka ve itibar, Rusya'daki krize rağmen bizi devamlı yatırım yapmaya yöneltmiştir.

Birçok milletlerarası ve global şirketin terk ettiği Rusya'da bir gün işlerin düzeleceği inancıyla yatırımlarımızı hiç ara vermeden sürdürdük. Şimdi Rusya krizden çıkmış enflasyonunu yüzde 36.5'dan yüzde 19'a indirmiştir. Darısı Türkiye'nin başına. Bu gibi yatırımların müspet neticesi insanı fevkalade sevindiriyor."

ENKA inşaatı zamanında bitirdi

Başarılı olmanın daha fazla yatırıma teşvik ettiğini ve başkalarına örnek olduğunu belirten Koç, bu yatırımda ortakları ENKA'nın süratli ve kaliteli inşaat yapması ve zamanında bitirmesinin kendilerini fevkalade memnun ettiğini kaydetti.

ENKA'nın patronu Şarık Tara'ya teşekkür eden Koç, bu projelerde başından beri ENKA ile yaptıkları ortaklığın büyük sinerji yarattığını ve her iki tarafı da çok memmun ettiğini ifade etti.

Kasalardan geçen müşteri sayısı 25 milyona yaklaştı

ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara da, bu yılla birlikte son iki yılda Rusya'daki süpermarketlerinin kasalarından geçen kişi sayısının 25 milyona yaklaşacağını söyledi.

Moskova'da bu yıl 2 hipermarketi daha açmayı planladıklarını belirten Tara, Moskova Belediye Başkanı Lujkov'u da överek teşekkür etti.

Tara, "Siz bizi o kadar içten davet ettiniz ki, reddedemedik ve doğru yaptık" dedi.

Avrupa'da kişi başına 4 bin dolar olan yabancı sermaye miktarının Türkiye ve Rusya'da 200 doların altında olduğuna dikkati çeken Tara, "Bu rakamın yükseltilmesi ancak siz gibi liderlerle olur" diye konuştu.

Alışveriş merkezlerine büyük ilgi gösteren Moskovalılara, kredi sağlayan IFC ile Koç Holding'e de teşekkür eden Tara, "Koç'la kardeş şirket gibi olduk" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yatırım alanındaki en iyi örneği

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Nabi Şensoy da, temel atılmasından 8 ay gibi kısa süre sonra alışveriş merkezinin açıldığına işaret ederek, "Boş arazide 8 ay sonra bu mükemmel tesisin yükseleceğini tahayyül bile etmek mümkün değildi" şeklinde konuştu.

Şensoy, Ramstore'ların Türkiye'nin yatırım alanındaki en güzel örneklerini teşkil ettiğini söyledi.

Açılışa İstanbul Belediye Başkanı'da katıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, bugün ticari olduğu kadar tarihi bir olayın yaşandığını kaydetti. Türkiye ile Rusya arasında 21. Yüzyıla girerken çok ciddi dostluk köprüleri kurulduğunu ifade eden Gürtuna, bu dostluk köprüsünden nice eserlerin geçeceğine olan inancını dile getirdi.

Gürtuna, çok büyük ileri görüşlülük ile bu faaliyete izin veren Moskova'lı meslektaşını tebrik etti.

Başka Ramstore'lar için arsa hazır

Moskova Belediye Başkanı ve Valisi Yuri M. Lujkov da, açılan Ramstore mağazaları ve alışveriş merkezinin bir başlangıç olduğuna işaret ederek, "Ramstore sistemi açılan mağazalarla bitmedi. Daha bu bir başlangıç. Ramstore sistemini geliştirmek için daha arsa vermeye hazırız. Moskova için yararlı olacak" dedi.

Sistemi sadece devam ettirmeyi değil, geliştirmeyi de arzuladıklarını belirten Lujkov, Koç ve ENKA'yı yeni Ramstore yatırımlarına davet etti.

"Rusya'da rakipsiziz"

Ramenka Yönetim Kurulu Başkanı ve Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar da, Rusya'da süpermarket alanında rakipsiz olduklarını söyledi. Irsıdar, Leningrad başta olmak üzere Rusya'ya yayılmayı planladıklarını bildirdi.

Rusya'daki 8 mağazalarının bu yılki ciro hedeflerinin 190-200 milyon dolar olduğunu anlatan Irsıdar, Moskova'nın Güneyi, Batısı ve Kuzeyinde mağazaları bulunduğunu, bu yıl 2 mağaza daha açacaklarını kaydetti.

Oktay Irsıdar, Rusya'da yılda 5 milyon dolarlık toplam satış gerçekleştirdiklerini, sanal market ile internetten satış yaptıklarını belirtti. Yakın komşu her ülkede yatırıma öncülük ettiklerini anlatan Irsıdar, Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan'dan sonra Bulgaristan'da birkaç ay sonra mağaza açacaklarını bildirdi.

30 milyon dolarlık yatırım

30 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Ramstore alışveriş merkezi "Kashirskaya", kentin Güneyinde en yoğun ve modern yerleşim merkezinde bulunuyor. 30 bin metrekarelik dev merkezin içinde 10 bin metrekarelik Moskova'nın en büyük hipermarketi ve 90 ihtisas mağazası yer alıyor. 50 kasalı hipermarkette Türk ve dünya pazarlarından derlenen 50 bin çeşit ürün satılıyor.

İlk yıl ciro hedefi 45 milyon dolar olan merkezin açılışına binlerce Moskovalı büyük ilgi gösterirken, ilk gün 6 tonu elma, 4 tonu mandalina, 5 tonu muz olmak üzere 50 ton sebze-meyve, 30 ton meşrubat, 10 bin adet ekmek, 3.7 ton et, 4 ton süt, 5 ton tavuk, 211 beyaz ve elektronik eşya satıldı.

Rekabetçi fiyatlarıyla Moskovalıların günlük yaşamının bir parçası olan Ramstore'ların büyüklüğü yeni açılan dev merkezle birlikte 100 bin metrekareyi açtı. Hipermarketteki biber, portakal limon İsrail'den, greyfurt Türkiye'den, patlıcan, salatalık İspanya'dan, yeşil ve göbek salata Hollanda'dan, domates Kanarya Adaları'ndan, muz Ekvador'dan, şeftali, kayısı ve erik Fransa'dan sağlanıyor.

Merkezde 4 sinema salonu, çocuk oyun alanları ve 500 fast-food alanı buluyor.

Migros 2000 yılını yurtiçinde 433, yurtdışında 17 Ramstore olmak 450 mağaza ile kapatmıştı. Yeni açılan alışveriş merkezi ile değişik ülkelerdeki Ramstore sayısı 18'e yükseldi.

Bu arada Moskova'da, Ramenka ve Türk Büyükelçiliği'nin katkılarıyla Türkiye'nin ilk kadın seramik profesörü Jale Yılmabaşar'ın resim sergisi de açıldı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!