Rafineriler boru hattı ile doğrudan satış yapamayacak

Güncelleme Tarihi:

Rafineriler boru hattı ile doğrudan satış yapamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2006 00:00

Petrol Ofisi, EPDK’nın, rafinerilere, boru hattıyla olması koşuluyla doğrudan satış hakkı veren düzenlemesini iptal ettirdi. Danıştay kararıyla rafinerilerin doğrudan dağıtım işine giremeyeceği kayıt altına alındı.

PETROL Ofisi, EPDK’nın, rafinerilere, boru hattıyla olması koşuluyla doğrudan satış hakkı veren düzenlemesini iptal ettirdi. Danıştay kararıyla rafinerilerin doğrudan dağıtım işine giremeyeceği kayıt altına alındı. Türkiye’nin en büyük dağıtım şirketi olan Doğan Grubu’nun çoğunluk hissesi sahibi bulunduğu Petrol Ofisi, Danıştay’da açtığı davada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), rafinericilere yakınındaki diğer tesislere, boru hatlarıyla olmak kaydıyla doğrudan ürün satışına izni veren Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin iptalini istedi. Yasada rafinericilere doğrudan teslim hakkı verilmediğini belirten Petrol Ofisi, yönetmeliğin yasayla çeliştiğini öne sürdü.

KARTET MÜDAHİL: EPDK’nın, süresi içinde açılmadığı ve yasada rafinericilerin ürününün nasıl satılacağına dair hüküm bulunmadığı savunmasını yaptığı davada, EPDK’nın yanında Karadeniz Toptan Elektrik Ticaret Anonim Şirketi’nin (KARTET) müdahil olması da dikkat çekti. Türkiye’nin tek elektrik ihracatçısı olan KARTET, söz konusu maddelerin iptali halinde üretim için gerekli yakıtı doğrudan rafineriden alamayacakları, bunun da ihraç edilen elektriğin maliyetini artıracağı ve ihracatın olanaksız hale geleceğini savundu. KARTET’in yanı sıra bu şirketin alım yaptığı İdil Enerji ve Karkey Karadeniz Üretim Anonim Şirketi de EPDK yanında davaya müdahil oldu. Danıştay 13’üncü Dairesi, 13 Haziran tarihli kararında, Petrol Piyasası Kanunu uyarınca rafinerilerin, lisansına işlenmek koşuluyla sadece tesis içinde veya civarında işleme, depolama ile yakınındaki diğer tesislere boru hatlarıyla taşıma ve sahip oldukları dağıtım şirketiyle akaryakıt dağıtımı faaliyetinde bulunabildiği belirtildi.

FAALİYET ALANI GENİŞLEDİ: Dava konusu yönetmelikte, "Rafinerici lisansı sahipleri; serbest kullanıcılara, dağıtıcılara ve/veya diğer rafinericilere akaryakıt lisansında yer alması koşuluyla diğer ihrakiye şirketlerine ihrakiye satışı yapabilir. Serbest kullanıcı lisansı sahipleri piyasada; kullanım türüne göre kalorifer yakıtı, fuel-oil ve motorini rafinericiler ile dağıtıcı lisansı sahiplerinden temin edebilir" kuralına yer verildiği ifade edildi. Yönetmeliğin dava konusu kurallarıyla yasayla öngörülmeyen ve yasanın faaliyet sınırlarını çizdiği rafinericilerin faaliyet alanları genişletilerek yasayı aşan bir düzenleme yapıldığı sonucuna varan mahkeme, anılan kuralların yasaya aykırı olduğu saptamasıyla, söz konusu ibarelerin iptaline oybirliğiyle karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!