PWC: Türkiyeli E-7 10 yıl içinde G-7’yi geride bırakacak

Güncelleme Tarihi:

PWC: Türkiyeli E-7 10 yıl içinde G-7’yi geride bırakacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 00:00

İNGİLTERE merkezli finansal danışmanlık şirketi Price Waterhouse Coopers (PWC), “2050 yılında Dünya” başlıklı raporunda, halen dünyanın en büyük 7 ekonomisini oluşturan ve G-7 olarak bilinen ülkeleri, E-7 olarak adlandırılan kalkınmakta olan 7 ülkenin geçeceği öngörüsünde bulundu. PWC, Türkiye’yi de Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Meksika’nın içinde bulunduğu yükselen ekonomiler grubu (Emerging markets/E-7) içinde göstererek, bu ülkelerin 2020’den önce G-7 ülkelerini geride bırakacağını kaydetti.
10 yıl içinde
Buna göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G-7 ülkeleri, gelecek 10 yılda E-7 ülkelerinin gerisinde kalacak. PWC raporunda, E-7 ile G-7 ülkelerinin ekonomik verilerini karşılaştırarak, bu ülkelerin içinde bulundukları ekonomik durumu ve gelecekteki öngörüleri dikkate aldığı raporda, gayrisafi yurt içi hasılası ve satın alma paritesine göre bu sonuca vardı. Dünyanın ekonomik gelişmişliğinin Avrupa’dan Asya’ya kaydığına dikkati çekilen raporda, satın alma paritesine göre Çin, ABD’yi 2018 yılında, gayrisafi yurtiçi hasılası oranında ise 2037 yılında geçecek.
İngiltere 10’uncu
Raporda, “Gelişmekte olan bazı ülkeler kendi potansiyellerini görmekte ve kullanmakta başarısız olurlarsa, o zaman bu tarihler değişebilir” denildi. Rapordaki istatistiklere göre, dünyanın en gelişmiş 7 ülkesi arasında bulunan İngiltere’nin, önümüzdeki yıllarda 10’uncu sıraya düşeceği tahmininde bulunuluyor. Nijerya ve Vietnam’ın ise önümüzdeki dönemlerde E-7 ülkeleri arasına girebileceği öngörülüyor.  İngiliz The Guardian gazetesi de rapora ilişkin haberi “2050’de İngiliz Ekonomisi Vietnam’ın gerisinde” başlığı ile duyurdu. İngiltere’nin, yüksek büyüme hızına sahip Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerle ticaret ilişkilerinin yeterli olmadığı ve bu yönde yeterli çaba gösterilmediğinin belirtildiği haberde, 2050 yılındaki en büyük ekonomilerin bu ülkeler arasından çıkacağı öngörüsünde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!