‘Püskevit’e ‘One minute’

Güncelleme Tarihi:

‘Püskevit’e ‘One minute’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 00:00

PÜSKEVİT, Panpiş, One Minute, Oğlum bak git gibi popüler söylemler marka almak isteyenlerin tercihi olsa da bugüne kadar piyasaya sürülen olmadı. ‘Püskevit” için bisküvi markası olarak kullanma izni çıkmazken, “Panpiş’ bekliyor, ‘One minute’e yönelik başvurular ise reddediliyor.

Haberin Devamı

PÜSKEVİT, Hedef 2023, Panpiş, One minute, Oğlum bak git gibi popüler hale gelen söylemler, marka oluşturmak isteyenlerin de tercihi oluyor. Siyasi arenada liderlerin söylediği sözler, sosyal medyada rekor kıran videolar ve twitter’da takipçilere seslenme biçimi olarak dikkat çeken kelimeler için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) yapılan başvurular da dikkat çekiyor. Bu sözler halk arasında yayılır yayılmaz ‘marka avcıları’ TPE’ye başvurarak, tescillettirmek için yarışa giriyor. Ancak tescil için 1200 lirayı da gözden çıkaran başvuru sahipleri, daha sonra ya başvurularından vazgeçiyor ya da tescil aşamasında harçlarını ödemiyor. Bugüne kadar, bu söylemler arasından marka olarak tescillenenler olsa da piyasaya sürülen çıkmadı. 

Püskevit tescil bekliyor

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim meydanlarında ‘bisküvi’ demek isterken meşhur ettiği ‘Püskevit’ sözü için TPE’ye Mayıs 2011’de 5 ayrı başvuru yapılmıştı. Püskevit için ilk marka başvurusunu yapan Fahri Doğan Bato, markayı içecek, makarna, bal, maya, şeker, çay, dondurma, bira, maden suyu alanında kullanmak için talepte bulunmuştu. Püskevit’in bisküvi markası olarak kullanılmasına izin çıkmazken, gıda alanında bazı mal ve hizmetler için tescil yapıldı. Püskevit için ‘Şifasan Püskevit’ adıyla başvuruda bulunan Şifasan Gıda’nın başvurusu da gerekli işlemleri yapması sonucunda tescil edilecek. Püskevit’i et ve süt ürünlerine yönelik ürünlerde kullanılmak üzere yapılan başvuru ise kabul edildi ve işlemler ve incelemler devam ediyor.

Panpiş’te süreç işliyor

Şarkıcı Hilal Cebeci’nin twitter’da takipçilerine seslenme biçimi olan “Panpiş” için de iki marka başvurusu yapıldı. Marka için ilk başvuruyu yapan Ahmet Oğuzhan Başar, kullanım alanı olarak da iç-dış giyim ve çorabı belirledi. Başar’ın başvurusu için TPE’de inceleme ve işlemler devam ediyor. Aynı markayı, plastik, kırtasiye ve büro makineleri alanında kullanmak için başvuran Selahattin Kır’ın başvurusunu geri çekildi. Söylemin benzeri “Pampiş” için de 3 başvuru yapıldı. Kuyumculuk eşyaları, dantel ve nakış, reklamcılık alanında başvuru yapan Harun Yüce’nin başvurusuna itiraz edildi. Parfümeri alanında başvuru yapan İbrahim Ertem Karaca için ise kısmi yayın kararı çıktı ve henüz tescil aşaması tamamlanmadı.

Haberin Devamı

Önce davranan markayı alıyor

ADRES Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu’nun verdiği bilgilere göre, TPE’ye marka tescili için başvuru yapıldıktan sonra, resmi bir bülten yayınlanıyor. Bu bülten içerisinde yer alan markalara itiraz gelmezse, TPE tescil işlemini başlatıyor. Markaya itiraz gelmezse, tescil süresi yaklaşık bir yılı buluyor. Eğer markaya itiraz eden olursa, TPE bir değerlendirme yapıyor ve itiraz kabul edilirse, tescil reddediliyor. Bu redde karşılık mahkemeye de gidilebiliyor. Karşılıklı mahkeme aşamasına geçilirse, süreç 3 yıla kadar uzayabiliyor.  Aynı kelime için marka başvurusu yapıldığında, önce davrananın başvurusu değerlendiriliyor. Aynı kelimeyi, farklı sektörlerde farklı kişiler marka olarak kullanabiliyor. Ancak TPE’ye kayıtlı 520 tanınmış marka için hiçbir sektörde başvuru kabul edilmiyor. Bir marka başvurusu yapmanın bedeli ise, tüm harçlar dahil olduğunda 1200 lira oluyor. Eğer bir sektörde değil de tüm sektörlere ilişkin marka başvurusu yapılırsa bu bedel 10 bin liraya çıkıyor. Tescil olan markaların kullanım süresi ise 10 yıl oluyor. 10 yılın sonunda, marka sahibi yenileme harcı yatırıyor. Bu harç da 550 ile 750 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

One minute’e ret geldi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın konuşmalarında öne çıkan kelimeler için yapılan başvuruların sayısı ise diğerlerine göre oldukça yüksek. Erdoğan’ın Davos Zirvesi’ndeki “One minute” çıkışından sonra farklı farklı sektörler için 20 tane marka başvurusu yapıldı. Ancak, TPE One minute’e yönelik marka başvurularının tümünü reddetti, markaya tescil çıkmadı. Şu anda One minute için bir başvurunun süreci devam ediyor. Deterjan ve temizlik ürünleri için yapılan başvuru inceleme aşamasında bulunuyor ancak bu başvurunun da reddedilmesi bekleniyor.

Oğlum bak git’e 3 başvuru geldi

-İzlenme rekorları kıran videodaki ‘Oğlum bak git’ için de 3 ayrı başvuru yapıldı. TPE başvuruları değerlendiriyor.
-TPE kayıtlarında “Kanal İstanbul” ibareli  yayıncılık, iletişim ve eğitim sektörleriyle ilgili hizmetler için tescil edilmiş bir adet marka bulunuyor. Başbakan Erdoğan “Kanalistanbul” projesini açıkladıktan sonra yapılan iki adet marka başvurusu ise inceleme aşamasında.
-Hedef 2023 için yapılan iki başvuruyla ilgili süreç devam ediyor.
-Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Olağan Kongresi’nde dile getirdiği Hedef 2071 için ise şu ana kadar herhangi bir başvuru yapılmadı.

Haberin Devamı

8 ayda 74 bin başvuru yapıldı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında marka başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 artarak 70 bin 71’den 74 bin 720’ye ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!