Puro kadın gibidir

Güncelleme Tarihi:

Puro kadın gibidir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Puro ve kadının pek çok ortak özelliğe sahip olduğunu söyleyen Davidoff'un Başkanı Dr. Ernst Schneider, ‘‘Kadınlara da bütün dikkatinizi vermeniz gerekir. Önce dokunup, koklarım, sonra ateşlerim. Ateşlerken alevin hedef noktamın bütününü sarmasını beklerim. Aksi takdirde alınan zevk de yarım olur’’ dedi.

Puro 'nun duayeni Zino Davidoff'un 'Puroyu az için ama içtiğinizde en iyisini için' deyişiyle özetlediği felsefesi Türk puro tutkunlarıyla buluşuyor.

Yüzyıl başında Doğu'nun en soylu tütünleri arasında sayılan Türk tütününü harmanlayarak işe başlayan Davidoff Tütün İmparatorluğu, New York, Tokyo, Amsterdam gibi büyük metropollerde bulunan Davidoff mağazalarının 41'incisini İstanbul Maçka'da açtı.

Davidoff'un Türkiye çıkartmasının mimarı Davidoff Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ernst Schneider mağazanın açılışı için geldiği İstanbul'da Davidoff'un ‘‘İyi yaşam’’ felsefesini ve puro içmenin inceliklerini Hürriyet'e anlattı.

İSVİÇRELİ DELİKANLI

76 yaşında olmasına rağmen kendisini 'Swissboy' (İsviçreli delikanlı) olarak tanımlayan Dr. Schneider, puroya ve kadınlara düşkün olduğunu belirterek başlıyor söze. Her ikisine de aynı şekilde davranmak gerektiğinin altını çizerek, bu davranışın incelikleri şöyle özetliyor: ‘‘Önce dokunup, koklarım sonra ateşlerim. Ateşlerken alevin hedef noktamın bütününü sarmasını beklerim. Aksi takdirde alınan zevk de yarım olur.’’

'Ateşleme' işlemini yaparken bütün dikkatini toplamak gerektiğini söyleyen Dr. Schneider, ‘‘Bakın puro ile kadın arasındaki bir ortak özellik daha. Kadınlara da bütün dikkatinizi vermeniz gerekir. Aksi takdirde başarılı olamazsınız.’’

HOBİM İŞİM OLDU

1970 yılında çok uzun süreli arkadaşı Zino Davidoff'tan şirketin kontrol ve yönetimini alan Dr. Schneider'in, ürünler zinciri anlayışını başlatmasıyla şirket büyük başarı kazandı. ‘‘Ben hobimi işe dönüştürme şansına sahip oldum hayatta. Haftasonu da dahil günde 12 saat çalışırım. Kendimi çalıştıkça zinde hissediyorum, gençleşiyorum’’ diyen Dr. Schneider, 25 yaşından bu yana günde 3 puro içiyor. ‘‘Çok tükettiğiniz zaman her şey zararlı. Az içip, en iyisini yani Davidoff'u içerseniz benim gibi sağlıklı kalırsınız’’ diyen Dr. Schneider, İsviçre'deki Davidoff mağazasına gelen Türk müşterilerin Davidoff'un 'iyi yaşam' felsefesini çok iyi uygulayan ve purodan çok iyi anlayan puro dostları olduğunu söylüyor ve ‘‘Bu yüzden Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Başarılı olacağımızdan hiç kuşku duymuyorum’’ diyor.

Dominik Cumhuriyeti'ndeki üç fabrikası ile bağımsız bir aile şirketi olan Davidoff, 1996'da tütün ve aksesuarları satışından 515, kozmetik ve parfüm gibi çeşitli Davidoff ürünlerinden 250 ve Davidoff lisanslarından da 500 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 265 milyon dolar ciroya ulaştı. Bu rakamı her yıl yüzde 5 oranında artırmayı planlayan Davidoff, gelecek yıl Davidoff kalemlerini, 1998 yılında da Davidoff çikolatalarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Tütün hasadında işlerin her yıl iyi gitmeyeceği ihtimalini gözönünde bulunduran Davidoff depolarında her zaman bir yıl yetecek stok bulunduruyor. Bu da her yıl sattığı ortalama puro adedi olan 18 milyon puronun depolarda beklediği anlamına geliyor.

1800 KİŞİLİK AİLE

Davidoff firmasının bağımsız kalacağını ve borsada halka açılmayacağını belirten Dr. Schneider, kendisini 1800 kişilik bir ailenin babası olarak tanımlıyor ve tahtını şimdi 15 yaşında olan ancak 5 yaşındayken ilerde ne olmak istediği sorulduğunda ‘Ben dedem gibi puro doktoru' olacağım dediğinde kalbini fetheden erkek torununa bırakmayı planlıyor.

Günde 2-3 puro yeter

DR. Ernst Schneider, puro içmenin inceliklerini şöyle özetliyor: İyi bir puro yüzde 100 tütünden el sarımı olmalıdır. Puro tüttürülmez, tadılır. Puro tutkunu için fiyat faktör değildir. İçilecek ana uygun puro seçilir. Örneğin, 'senoritas' kısa molalarda, 'panatellas' günün ilk purosu, 'petit coronas' mükellef bir öğle yemeğini uzatmak için, 'grand coronas' bir saatlik keyif için, 'double coronas' iyi bir akşam yemeğinden sonra, 'giant double coronas' çok özel anlar içindir. Etiketini puronun üçte birini içtikten sonra çıkarabilirsiniz. Puro kesimleri türüne göre değişir. İyi aletlerle temiz, düzgün ve yuvarlak kesim yapın. Puroyu bir santimetre uzaklıktan kısa bir alevle yakın. Puronun ucu döndürülerek eşit oranda yanışı sağlanır. Dev sülfürsüz yavaş yanan kibritler ve kokusuz gaz çakmakları kullanılmalı. Puroyu ne çok süratli ne de çok yavaş için. En doğrusu sabırlı küçük içe çekmelerdir. Tadına varacak zamanınız yoksa puroyu yakmayın. Günde 2-3 puro makul bir miktardır. Özel puro mahzeni olmayanlar için 'humidor' kutusu puro saklamak için ideal. O da yoksa, 18-20 sıcaklık, 70-72 nem derecesine sahip bir ortamda 10 ila 20 gün kadar saklayabilirsiniz. Puronuzu iyi kalite bir konyak ya da şampanya ile içebilirsiniz. Tercihinize göre espresso ve Türk kahvesi de puronun en iyi eşlikçilerinden.

Baş sarıcı

Davidoff'un Dominikli ünlü 'Master roller'ı (Baş puro sarıcısı) Ambiorix Pichardo, her biri elle sarılmış olan 55 ayrı puro çeşidinin satıldığı İstanbul mağazasında konuklara çok özel purolar sardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!