POAŞ'ta tercihi İş Bankası belirlemiş

Güncelleme Tarihi:

POAŞta tercihi İş Bankası belirlemiş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Petrol Ofisi'nin yüzde 51'ini Akmaya-Orteks grubu yerine İş Bankası-Park ve Bayındır Holding ile PÜAŞ ortak girişim grubuna vermesinin gerekçeleri açıklandı. Gerekçeler arasında, 'İş Bankası hissedarlarının dolaylı olarak Petrol Ofisi'ne de hissedar olmalarını sağlama' amacı da sayıldı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, POAŞ'da bulunan yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi için açılan ihale sonuçlarının ÖYK'nın 15 Temmuz 1998 tarihli toplantısında sosyal, teknik, mali ve finansman yapılarıyla birlikte değerlendirilerek sonuçlandırıldığı bildirildi.

Açıklamaya göre, ÖYK, bu kararı alırken şu hususları gözönünde bulundurdu:

TABANA YAYILMA

Ortak girişim grubu içerisinde bulunan Türkiye İş Bankası'ndaki kamu hisselerinin yakın zamanda özelleştirilmiş olmasıyla birlikte bankanın halka açıklık oranının yüksek olması, böylece Türkiye İş Bankası hissedarlarının dolaylı olarak POAŞ'a da hissedar olabilmesinin sağlanabilmesi ve bu sayede sermayenin ve özelleştirilmenin tabana yayılmasına imkan vermesi.

Ortak Girişim Grubu içersinde yer alan PÜAŞ ile 2 bin 800'ü aşkın ofis bayiisinin şirkete hissedar olabileceği ve bu sayede sektör içersinde faaliyet gösteren tecrübe birikimine sahip bir yatırımcı grubun yönetimde söz sahibi olacağı.

Ortak Girişim Grubu yapısının çok ortaklı olması nedeniyle sermayenin tek elde toplanmasının önüne geçileceği hususunu dikkate almış ve Ortak Girişim Grubu teklifinin ihalede en yüksek teklif olan 1 milyar 160 milyon ABD Dolarına yükseltilmesi kaydıyla satılmasına karar vermiştir.

REKABET KURULU

Açıklamada, Rekabet Kurulu ile ÖİB arasında yapılan görüşmelerin herhangi bir yatırımcı grubuna dönük olmadığı belirtilerek, ‘‘Rekabet Kanunu'nun emrettiği sadece bilgilendirme görüşmeleri ile istişari nitelikteki yazışmalardan ibarettir. Bunun dışında ÖİB ve ÖYK tarafından Kurul ile başkaca bir görüşme yapılmamıştır’’ denildi.

Açıklamada, bununla birlikte, 4054 sayılı Rekabet Kanunu ilgili hükümleri ve tebliğleri çerçevesinde, devir işlemlerinin Rekabet Kurulu'nun iznine tabi olduğu ifade edilerek, satış sözleşmesinin imzalanması ve hisse devri aşamasında Kurulun nihai görüşünün alınacağı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!