Platini: Krizde 94 milyon Euro’luk bir transfer futbolu duvara toslatır

Güncelleme Tarihi:

Platini: Krizde 94 milyon Euro’luk bir transfer futbolu duvara toslatır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2009 00:00

UEFA Başkanı Michel Platini, Ronaldo için verilen 94 milyon Euro’luk transfer teklifini ’çok abartılı’ bularak kızdı. Kendisi de eski bir futbolcu olan Platini, bu rakamı küresel kriz ortamında ’şaşırtıcı’, futbolun geleceği açısından da ’düşündürücü’ buldu. Real Madrid’in bir süre önce de Brezilyalı Kaka’yı 67.2 milyon Euro’ya transfer ettiğini hatırlatan Platini, "Bu meblağlar futbolu duvara toslatır" dedi.

İSPANYOL Real Madrid’in, İngiltere Premier Ligi şampiyonu Manchester United’ın kanat oyuncusu Cristiano Ronaldo için yaptığı 94 milyon Euro’luk transfer teklifi, UEFA Başkanı Michel Platini’yi kızdırdı. Dünyaca ünlü eski bir futbol oyuncusu da olan Fransız Michel Platini, Real Madrid’in Portekizli Ronaldo için teklif ettiği tarihi transfer ücretini ’çok abartılı’ bulduğunu vurgulayarak, "Küresel kriz ortamında böyle bir teklif verilmesi çok şaşırtıcı. Ayrıca futbolun geleceği açısından da düşündürücü" dedi.

Futbol duvara toslar

Platini, Real Madrid’in geçtiğimiz günlerde İtalyan Milan’a 67.2 milyon Euro verip Brezilyalı Kaka’yı da transfer ettiğine işaret ederek, "Avrupalı futbol kulüplerinin çok tehlikeli finansal zorluklarla karşı karşıya olduğu bu ortamda her gün fahiş fiyatlarla transferler yapılması endişe veriyor" diye konuştu. Platini, Real Madrid’in verdiği transfer ücretlerini sert bir şekilde eleştirerek, "Bu meblağlar futbolu duvara toslatır" dedi.

Fair play sorusu

Avrupalı futbol kulüplerini borçları konusunda sürekli uyaran Platini, Real Madrid’in Kaka ve Ronaldo için toplamda 160 milyon Euro’yu gözden çıkarmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Olaylar zinciri, ’fair play’ ve futbolda rekabet dengesinin sağlanması konusunda birçok soru işaretine neden oluyor. Bu tip transferler fair play önünde engel oluşturuyor. Avrupa’daki elit kulüplerle diğerleri arasındaki makas bu abartılı transfer ücretleriyle gittikçe açılıyor. Bu tehlikeye dikkat etmemiz gerekiyor."

Yeni kurallar gelecek

Futbol oynadığı dönemde 1983, 1984 ve 1985 yıllarında Avrupa’da yılın oyuncu seçilen Platini, futbol kulüplerinin mali yapısıyla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, "UEFA olarak kulüplerle birlikte futbolun finansal temellerini istikrara kavuşturacak sistem ve kurallar üzerinde çalışıyoruz Daha katı ve daha şeffaf bir yapıya ihtiyaç var. Bu bizim bugün birinci önceliğimiz durumunda" diye konuştu.

Haklı bir yanı yok AB’ye başvuracağız

REAL
Madrid’in Ronaldo için verdiği telife UEFA Başkanı Michel Platini’nin yanısıra İngiltere Spor Bakanı Gerry Sutcliffe ile Fransa Ligi Başkanı Frederic Thiriez de tepki gösterdi. İngiliz Bakan Sutcliffe, bu büyüklükteki transfer ücretleriyle futbolun taraftarlarla olan bağının zayıflamasından endişe duyduğunu söyledi. Fransız Başkan Thiriez ise bu rakamların ne anlaşılabilir ne de haklı bir yanı bulunmadığını belirterek, Real Madrid’in 94 milyon Euro’luk teklifi konusunda Avrupa Birliği (AB) kurumlarına da başvuruda bulunacaklarını kaydetti.

Manchester United yılda 80 milyon Euro faiz ödüyor
/images/100/0x0/55eaeb78f018fbb8f89f22d9


İNGİLİZ
Manchester United, 820 milyon Euro’luk borcunu finanse etmek için yılda ortalama 80 milyon Euro faiz ödüyor. İngiliz kulübün Portekizli oyuncu için Real Madrid’in yaptığı 94 milyon Euro’luk teklifi kabul etmesinin ardında bu borç dağının yaptığı kaydediliyor. Manchester United, bu faiz yükü nedeniyle yeni oyunculara kaynak aktarmakta zorlandığı için yeni sezonda Ronaldo transferinde gelecek parayı bunun için harcamayı planladığı belirtiliyor. İngiliz futbol kulübü, Real Madrid’in teklifini kabul ettiğini ve oyuncu Ronaldo ile görüşülmesine izin verdiğini açıkladı. Ronaldo ile anlaşılması durumunda en geç bu ay sonunda bu transferin tamamlanması bekleniyor.

Real Madrid bu yıl 300 milyon Euro harcayacak

GEÇEN
sezon oldukça başarısız bir performans gösteren Real Madrid’in bu yıl 300 milyon Euro harcamayı düşündüğü belirtildi. Real Madrid Başkanı Florentino Perez, Ronaldo ve Kaka için verdiği tekliflerle bu rakamın yarısından fazlasını daha şimdiden gözden çıkardı. Ancak Başkan Perez’in 300 milyon Euro harcamasının zor olacağını düşünenler de var.

Yıldızları almak para harcamak değil, bir yatırım

REAL
Madrid Başkanı Florentino Perez, Kaka ve Ronaldo için yaptığı tarihi transfer teklifleri sonrasında gelen eleştirilerle ilgili olarak, şunları söyledi: "Real Madrid’in gelirlerinin yüzde 40’i forma satışı gibi pazarlama faaliyetlerinden geliyor. Hayatımda transfer ettiğim en ucuz oyuncu Zinedine Zidane oldu. Yıldızlarla imza atmak parayı harcamak değil, aslında bir yatırım yapmaktır."

Ronaldo’nun değeri Trabzonspor’a eşit

MANCHESTER
United’dan İspanya’nın köklü kulübü Real Madrid’e 94 milyon Euro’ya (131 milyon dolar) transfer teklifi alan Portekizli Cristiano Ronaldo, biçilen bu değer ile Türk takımlarıyla yarışıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) değerleri üzerinden yaptığımız yaptığımız karşılaştırmaya göre Ronaldo’nun değeri Trabzonspor’un toplam piyasa değeri ile başabaş geliyor. 131 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Trabzonspor bu değerle Ronaldo için Real Madrid’in gözden çıkardığı paraya eşit oluyor.

212 şirketten pahalı

İngiltere Premier Ligi takımlarından Manchester United’ta forma giyen Portekizli Cristiano Ronaldo’nun değeri İMKB’de işlem gören onlarca şirketin piyasa değerini geçiyor. İMKB’de işlem gören 324 şirketin piyasa değeri dikkate alındığında 131 milyon doların altında işlem gören 212 şirket bulunuyor.

İMKB’de 163 milyon dolar piyasa değeri ile işlem gören Galatasaray’a yaklaşan bu tutar, Beşiktaş Futbol Yatırımları’nın değerine de çok uzak değil. Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek takımı olan Fenerbahçe ise, 94 milyon Euro’dan yaklaşık 6 Ronaldo’ya denk geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!