Plastikçilerden Tüzmen’e ’haksız vergi’ mektubu

Güncelleme Tarihi:

Plastikçilerden Tüzmen’e ’haksız vergi’ mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

Üretim kapasitesi, cirosu, yarattığı katma değer, istihdam ve ihracattaki payı hızla büyüyen plastik sektörü başarılı bir yılın ardından PVC hammaddesine gelen ek vergi ile şoka girdi. İhracatta yükselen bir ivme yakalanmışken getirilen ek verginin beklenmedik bir darbe olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’e bir mektup yazarak acilen bu haksız verginin kaldırılmasını istedi.

PAGEV Plastik Araştırma ve Geliştirme Vakfı Başkanı İ. Selçuk Aksoy ve PAGDER Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Yelkenci’nin birlikte kaleme aldıkları açıklamada, Sektörün tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim’in talebin ancak yüzde 21’ini karşılayabildiği, geri kalan kısmının ise ithal edildiği belirtildi. Ortak açıklamada, ithalata getirilen ton başına 320 dolar verginin sektörün maliyetine yansıyacağını ve iç pazarda ürün fiyatlarını, ihracatta da rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

ÇİN’DEN İTHALATIN ZARARI YOK:

Sektörün 2005 yılında hiçbir teşvik almamasına karşın büyümesini sürdürdüğünü ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirten PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, "Sektörümüzde Avrupa’nın üçüncü büyük ülkesi konumuna ilerlerken getirilen ek vergi ile adeta şoka girdik. Evet, Çin’den başka ülkelere oranla ucuz hammadde ithal ediyoruz, ama bunun yurtdışındaki rakiplerimiz dışında kimseye bir zararı yok" dedi. Aksoy, şöyle devam etti: "Petkim’in korunması da söz konusu değil. Çünkü sektörün yıllık hammadde talebi 633 bin ton, Petkim’in üretimi ise sadece 133 bin tonda kalıyor. Geri kalan kısım ithalatla karşılanıyor, ülkemizde işleniyor ve büyük kısmı yüksek katma değerle ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!