Plastik mini kahve pişiricileri toplanacak

Güncelleme Tarihi:

Plastik mini kahve pişiricileri toplanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, vatandaşlara, "Can güvenliğiniz için, plastik mini kahve pişiricilerini kullanmayın" uyarısı yaptı, kaynama suyuna doğrudan elektrik akımı geçirdikleri için can güvenliğini tehdit eden bu pişiricilerin piyasadan toplanarak imha edileceğini bildirdi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı, "piyasa gözetim ve denetim yetkisi" çerçevesinde, tüm ürünlerle ilgili denetim çalışması yapıyor. Bu kapsamda yürütelen çalışmalarda, plastik mini kahve pişiricilerinin, kaynama suyuna doğrudan akım geçirmeleri nedeniyle can güvenliğinin doğrudan tehdit ettiği belirlendi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da, yaptığı açıklamada bu konuda vatandaşlara uyarıda bulundu, "Can güvenliğiniz için plastik mini kahve pişiricilerini kullanmayın" dedi.

Avrupa’da toplanıyor

Standartlara aykırı özellikler taşıyan plastik mini kahve pişiricilerinden piyasada var olanların toplanıp imha edileceğini açıklayan Çağlayan, şunları kaydetti: "Bakanlık, Piyasa Gözetim ve Denetim yetkisi çerçevesinde piyasada var olan ürünlerle ilgili denetim çalışmalarını yürütüyor. Son zamanlarda iletilen şikayetler çerçevesinde, plastik mini kahve pişiricilerle ilgili bir denetime başlandı. AB Hızlı Bilgi Sistemi RAPEX de plastik mini kahve pişiricilerinin temel tasarım itibariyle elektrik şoku riski taşıdığını belirtiyor. AB, satış yasağı talimatı ve tüketicilerden geri çekme ve ürün toplatma duyurusu yapıyor. Bunun üzerine derhal harekete geçildi. Marka farkı gözetmeksizin toplanan numuneleri, TSE test ve deneylere tabi tuttu. Standartlara uygunsuzluk saptandı. Plastik mini kahve pişiricilerinin, elektrik şoku gibi can kaybına yol açacak risk taşıdığı belirlendi, bu ürünlerin piyasaya arzı yasaklandı"

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından cihazlar toplatılacak. Bu karar özellikle ucuz fiyatla satılan ve kaçak üretimle gerçekleştirilen plastik ürünleri kapsıyor. Elektrik akımını kaynama suyuna vermeyen, su ile elektrot arasında yalıtım bulunan ve ’kettle’ olarak tabir edilen su ısıtıcıları yasak kapsamında değil."

Satışa devam eden ithalatçı firmalara 10-25 bin YTL ceza

SANAYİ
Bakanlığı’nın kararı çerçevesinde, üreticisi ya da ithalatçısı belli olan ürünlerde, üretici ya da ithalatçıya, piyasaya sürdüğü ürün miktarına göre 10 bin YTL ile 25 bin YTL arasında ceza kesilecek ve ürünlere el konulanacak. Satıcılarda bulunan ürünler toplanırken, satıcılara ise ceza uygulanmayacak. Söz konusu ürünü satmaya devam ettiği saptanan satıcılara ise 1000-2500 YTL ceza uygulanacak.

Çağlayan: Gerçek gündem 10 fabrikanın temelinde

SANAYİ
ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara’nın sanayi havzası olarak tasarlanan Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), 10 fabrikanın temel atma törenine katıldı. Ülkenin gerçek gündeminin ekonomi olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, sanayicilere "Siz işinize bakın. Suni gündemlerin yanında, siz bugün gerçek gündemi, 10 fabrikanın temelini atarak gösteriyorsunuz. Türkiye’nin gündeminin ekonomi olması gerekir. Bizim gündemimizde sadece ekonomi, istihdam ve yatırım var. Siz de işinize bakın. Diğer konular, siyasi mecralar, hukuki konular kendi yolunu bulur. Suni gündemlerin yanında, işte siz bugün gerçek gündemi, 10 fabrikanın temelini atarak gösteriyorsunuz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!