Piyasaya ilk girdiler, sonuncu mu olacaklar?

Güncelleme Tarihi:

Piyasaya ilk girdiler, sonuncu mu olacaklar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2011 17:33

Birisi son zamanlarda yıldızlaşan rakipleri karşısında güç kaybeden dünyanın en büyük telefon üreticisi. Diğeri ise bugün 15 yaşındaki bir gençten, iş dünyası liderlerine kadar herkesin elinde olan akıllı telefon pazarının ilk yıldızlarından. Ancak şimdi ikisinin de ortak bir kaderi var. Birinci başladıkları bu yarışta sonunculuğa yol almak.

Haberin Devamı

Kanada merkezi Research In Motion (RIM) şirketi, akıllı telefon piyasasına, BlackBerry marka telefonlarıyla fırtına gibi girdi. Ancak son yıllarda tüketicilerin en güvendiği markalardan biri olan Apple’ın iPhone modelleri ve Google’ın işletim sistemi Android’i kullanan cep telefonları yüzünden birinci girdiği piyasada sona kalmasından endişe ediliyor.

 

RIM, 2011’in ilk çeyreğinde 4.9 milyar dolarlık gelire imza atarak analistlerin beklentilerin gerisinde kaldı.

 

Şirket ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir kâr kaybı yaşadı. İkinci çeyrekte gelirinin 4.2 ile 4.8 milyar dolar arasında gelir elde etmesi beklenirken, bu daha önceki tahminlerin bir milyar dolar altında bir rakam.

Piyasaya ilk girdiler, sonuncu mu olacaklar

 

Haberin Devamı

APPLE’IN CESEDİ Mİ OLACAK?

 

RIM’in akıllı telefon pazarındaki düşüşünün en büyük nedeni Apple olarak gösterilirken, şirketin üçüncü ve dördüncü çeyrekte gelirini artıracak yeni BlackBerry modelleri üretmesi beklenmiyor.

 

RIM’in piyasada satılan cep telefonlarının eskidiği ve şirketin çıkardığı son ürünlerden BlackBerry Torch’ın ne bir Android telefon ne de iPhone ile kıyaslanamayacağını belirtiliyor.

 

Hatta bazı uzmanlar, RIM’in Apple’ın cesetlerinden biri olmasından endişe ettiklerini dile getiriyor.

 


“EN KÖTÜ TERCİH” DENDİ

 

ABD’de en saygın iş dünyası dergilerinden biri olarak gösterilen Barron’s, yatırımcılara verdiği tavsiyelerde, RIM’in hisselerini, “en kötü tercih” olarak bile gösterdi.

 

Haberin Devamı

Piyasa girdiği ilk yıllarda fırtına gibi esen ve üç yıl öncesine kadar değeri 89 milyar dolara kadar yükselen RIM’in üç yılda yüzde 80’in üzerinde değer kaybetti. Şirketin şu anki değeri yaklaşık 18 milyar dolar seviyesinde.

 

Kanadalı şirketin işlerinin kötü gitmesi, şirket içinde de bir takım uzlaşmazlıkların yaşanmasına neden oldu. Şirketin en büyük hissedarı Stephen Jarilowsky, RIM’in CEO’su ve yönetim kurulu başkanının rollerinin ayrışması gerektiğini savundu.

 

YENİ CEO TARTIŞMALARI BAŞLADI

 

Şu anda RIM’in iki tane CEO’su var. Jim Balsillie ve şirketin aynı zamanda başkanı da olan Mike Lazaridis bu görevi sürdürürken, cep telefonu piyasasında Kanadalı şirketin yeni bir CEO’ya ihtiyaç olup olmadığı yönünde tartışmalar alıp başını yürümüş durumda.

 

Haberin Devamı

Kimileri, var olan yapısal sistemin değiştirilmesinin şirketin işleyişine zarar vereceğini iddia etse de diğerleri şirketin tamamen yeni bir beyine ihtiyaç duyduğunu savunuyor.

 

Şirketin yönetim yapısıyla eleştiriyle yaklaşan başka bir grup da asıl sorunun iki tane CEO olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

 

RIM’den ise şu ana kadar yapısal değişim konusunda herhangi bir açıklama gelmedi.

 

KURMAYLARINI TEK TEK RAKİPLERİNE KAPTIRIYOR

 

Bir yanda RIM kaptan dümenini kimin tutacağına yönelik tartışmalar devam etse de diğer yanda şirket, özellikle pazarlama alanında önemli üst düzey yöneticilerini birer birer rakiplerine kaptırıyor.

 

Son olarak şirketin dijital pazarlama ve medyadan sorumlu Başkan Yardımcısı Brian Wallace, Güney Koreli teknoloji şirketi Samsung’un ABD’de telekomünikasyon biriminin başına geçti.

 

Haberin Devamı

BLACKBERRY’NİN PİYASADAKİ BÜTÜN MODELLERİ

 

NOKIA DA RIM İLE AYNI KADERİ YAŞIYOR

 

Son yıllarda gelişen teknoloji ve akıllı telefon pazarındaki kıyasıya rekabet, tasarım ve kullanıcılara sağlanan olanaklar konusunda geri kalan cep telefonu sektörünün ilk şirketlerini yarışın oldukça gerisinde bıraktı.

 

Dünyanın cep telefonu pazarının en büyük üreticisi Nokia, akıllı telefon konusundaki başarısız girişimleri yüzünden hisselerinde büyük düşüşler gördü.

 


Finlandiyalı şirket Nokia, son yıllarda güçlü rakipleri tarafından piyasaya sürülen ve iş dünyası uygulamalarından oyunlara kadar pek çok çekici uygulama sunan rakipleri karşısında çok geride kaldı.

Haberin Devamı

 
Finansal araştırma şirketi Nomura Equity Research, Nokia’nın bütün cep telefonu pazarındaki payının 2010’da yüzde 25.1’den, yüzde 19.9’a gerilediğini açıkladı.

Piyasaya ilk girdiler, sonuncu mu olacaklar

Nokia, akıllı telefon pazarında ise çok daha kötü durumda. Yine Nomura’nın rakamlarına göre, Finlandiyalı şirketin pazar payı 2010’da yüzde 25.5’te, yüzde 13.1’e geriledi.

 

Finlandiyalı şirketin hisseleri geçtiğimiz haftalarda yüzde 20’ye yakın düşüşler yaşarken, şirketin piyasa değeri şu anda 16.20 milyar euro seviyesinde.

 

Uzmanlar rakipleriyle baş edebilecek yeni modeller üretmediği sürece, Nokia’nın bu düşüşü toparlamasının mümkün olmadığına dikkat çekse de Finlandiyalı şirket yarışın gerisine kalmamaya kararlı gibi görünüyor.

 

İLK TUŞŞUZ AKILLI TELEFONU ÜRETTİ

 

Nokia işe ilk olarak yeni dönemde piyasaya süreci telefonlarda Microsoft’un Windows Phone 7 işletim sistemini kullanacağını açıklayarak işe başladı.

 

Nokia CEO’su Stephen Elop, Windows telefonlarına olan güveninin arttığını söylerken, piyasanın ilk tuşsuz telefonunu üretti. iPhone’lardaki başlangıç tuşunun aksine, tamamı ekrandan oluşan, dokunmatik akıllı telefon N9’u piyasaya sürdü.

 

Ancak N9’larda Windows Phone 7 yazılımı yok. Fakat cep telefonundaki bir uygulama, telefonu sadece tek bir dokunuşla hoparlörler ve diğer mobil cihazlara bağlanmasını sağlıyor.

 

Diğer yandan, finansal araştırma şirketi CommunicAsia’ya göre, bugün Asya’da satılan her 10 telefondan en az sekizinin de Nokia’ya ait olduğu belirtildi.

 

NOKIA’NIN YENİ TUŞSUZ TELEFONU 

 

“ASYALI YILDIZ NOKİA’YI GERİDE BIRAKACAK”

 

Araştırma şirketi Nomura, piyasaya sürdüğü yeni oyuncaklarla kötü gidişine son vermek isteyen Nokia için çok da güzel tahminlerde bulunmadı.

 

Nomura'ya göre, Güney Koreli Samsung Electronics, 2011’in ikinci çeyreğinde Nokia’yı piyasa değeri açısından geride bırakacak. Nomura’nın tahminlerine Apple da üçüncü çeyrekte Nokia’nın önüne geçecek.

 

Cep telefonu pazarında geniş bir ürün gamına sahip Samsung, son dönemde Wave ve Galaxy modelli akıllı telefonlarıyla piyasanın dikkat çeken şirketlerinden biri haline geldi.

 

Daha sonrasında çıkardığı Galaxy 10.1 tablet bilgisayarıyla, Apple’ın popüler modeli iPad’e rakip olmayı hedefliyor. iPad’lere kıyasla daha düşük fiyatta satılan ürün, bazı teknoloji severler tarafından daha kolay kullanıma sahip olarak tanımlanıyor.

 

Bilişim teknolojileri alanında araştırmalar yapan Gartner şirketinin analistlerinden Carolina Milanesi, “Nokia’nın telefonları üçüncü çeyrekte beklenen ilgiyi görmez, Samsung da akıllı cep telefonu modeli Galaxy S2 ile yükselişini devam ettirirse, Samsung üçüncü çeyrekte akıllı telefon piyasasını bir numaralı şirketi bile olabilir” dedi.

 

Buna ek olarak, geçtiğimiz haftalarda Samsung’un Nokia’yı satın alacağı yönündeki haberler çıkmış ancak her iki şirket de bu haberin dedikodu olduğunu söylemiş ve ciddi olmayan haberler hakkında konuşmak istemedikleri belirtti.

 

YARIŞI APPLE KAZANIR

 

Önümüzdeki dönemde, küresel akıllı cep telefonu piyasasında Nokia, Apple ve Samsung arasında ciddi bir yarışın olması beklenirken, Samsung’un ürünlerinde kullandığı işletim sistemi Symbian’a olan ilginin artması Güney Koreli şirketin avantajına olacak gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, tüketiciler arasındaki popülerliğinden dolayı Apple’in yarış liderliğini açık ara kazanabileceğinden neredeyse emin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!