Piyasaya 4.5 milyar dolarlık Telsim ilacı

Güncelleme Tarihi:

Piyasaya 4.5 milyar dolarlık Telsim ilacı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00

Döviz kurundaki artış ile gündeme gelen müdahaleyi, beklendiği gibi Merkez Bankası değil bu kez TMSF yapacak. Telsim’in Vodafone’a satışıyla elde edilen parayı Maliye ve Hazine’ye, YTL olarak ödemeyi planlayan TMSF, 3.3 milyar dolar bozduracak. TMSF’nin daha önceden elinde bulunan 1.5 milyar dolar ile piyasaya vereceği para toplam 4.8 milyar doları bulacak.

PİYASALARDAKİ dalgalanmayla birlikte "Merkez Bankası kura müdahale etmeli mi, etmemeli mi tartışması" yaşanırken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) piyasaya önemli miktarda dolar satmaya hazırlanıyor. Motorola, Nokia ve BFB (Birleşik Fon Bankası-Bayındırbank) yapacağı ödemelerden sonra kalacak 3.3 milyar doları Maliye ve Hazine’ye aktaracak olan TMSF, bu parayı piyasaya kademeli olarak vermeyi planlıyor.

3.3 MİLYAR DOLAR KALACAK: Vodafone tarafından dün TMSF hesabına aktarılan 4 milyar 550 milyon doların bir kısmıyla borç ödemeleri yapılacak. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün dünkü basın toplantısında da açıkladığı gibi bu paranın, 410 milyon doları Motorola’ya, 340 milyon doları da gidecek. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün "Türkiye’nin net cari açığının kapatılmasına katkıda bulunacak" dediği bu paradan 500 milyon dolar da, eski adıyla Bayındırbank olan BFB’ye ödenecek. Telsim’i borçlarından temizlenmiş bir şekilde ihaleye çıkarabilmek için BFB’den kullanılan kredi Vodafone’dan gelen bu para ile kapatılacak. Böylece Telsim’in satışından TMSF’nin elinde 3.3 milyar dolar kalacak.

ÖDEME YTL OLARAK YAPILACAK: Vergi borçlarından dolayı öncelikli olarak Maliye’ye, kalanı da Hazine’ye yapılacak aktarımı edindiğimiz bilgiye göre TMSF döviz olarak değil, YTL cinsinden yapacak. Son 22 gündür piyasalardan çıkan 9 milyar dolar civarındaki paraya karşın, TMSF’nin 3.3 milyar dolarlık (5 milyar 95 milyon YTL) satış yapması piyasalar açısından önemli bir gelişme olacak. Bu paranın dışında elinde ayrıca 1.5 milyar dolar daha bulunan TMSF, böylece 4.8 milyar dolarla (7 milyar 412 milyon YTL), bir anlamda piyasaya müdahale edebilecek. Piyasayı bozmadan bunu yapmanın formülünü arayan TMSF yetkilileri, edinilen bilgiye göre bu işlemi kademeli olarak yapmayı planlıyor.

KUR FARKI 890 MİLYON YTL: Bu arada TMSF, dövizdeki dalgalanmadan da kárlı çıktı. İhalenin yapılması ile paranın hesaba girdiği süre içerisinde kurdaki artış, Telsim’in değerini 5 ayda 890 milyon YTL artırdı. Telsim’in 13 Aralık 2005 tarihinde ihalesinin yapıldığı gün Merkez Bankası’nın, dolar kuruyla Vodafone’un teklifi 6 milyar 135 milyon YTL’ye denk geliyordu. İhale gününe göre dolardaki artış yüzde 14’ü aştı. Bu da TMSF’nin Telsim’den sağladığı 4 milyar 550 milyon doların karşılığını, 7 milyar 26 milyon YTL’ye yükseldi. Borçların ödenmesinden sonra kalan 3.3 milyar dolar ise ihalenin yapıldığı gün 4 milyar 450 milyon YTL iken, bugünkü kurla 5 milyar 95 milyon dolara yükselmiş durumda. Böylece kurdaki artışla TMSF, 645 milyon YTL getiri elde etmiş oldu.

Ertürk: YTL’ye ihtiyacımız var, ona göre plan yapacağız

İNGİLİZ GSM operatörü Vodafone tarafından satın alınan Telsim’in TMSF yönetimindeki iki yılının değerlendiren Başkan Ahmet Ertürk, dolar olarak aldıkları parayı nasıl kullanacakları konusunda "YTL’ye ihtiyacımız var, ona göre bir plan yapacağız" dedi.

PLAN YAPILIYOR: Telsim’in satış bedeliyle cari açığa katkıda bulunmak dışında piyasaların regülasyonuna da katkıda bulunacaklarını ifade eden Ertürk, şunları söyledi: "YTL’ye de ihtiyacımız var. Bunu belli bir program, belli bir finansal planlama dahilinde yapacağız. Ödemeyi YTL de yapabiliriz, ama döviz olarak da bir formül bulabiliriz. Piyasanın, kurların durumunu, bütün bunları dikkate alarak yapacağımız planlama sonucunda buna karar vereceğiz."

İYİ OYNADIK KAZANDIK: Telsim’in satışından elde edilen gelirin, Hazine’ye değil vergi borçlarından dolayı öncelikli olarak Maliye’ye aktarılacağına dikkat çeken Ertürk, bu işlemin birkaç ayı bulabileceğini belirtti. Telsim satışının, yabancı piyasalara, uluslararası para piyasalarına çok olumlu sinyaller verdiğini ifade eden Ertürk, şunları söyledi: "Türkiye’ye bir başarı öyküsü armağan etme isteğiyle yola çıktık. Futbol diliyle ifade etmek istersek takım tertibi, taktiği, moral ve fizik kondisyonunu en iyi şekilde oluşturduk. Sahaya öyle çıktık. İyi oynadık ve kazandık. Kazanmak için oynadık."

ÜZERİMİZDEN YÜK KALKTI:
"Üzerimizden yük kalktı, kuş gibi hafifledik" diyen Ertürk, 2007 yılı sonunda gerçekleştirmeyi bekledikleri hedefleri bu yılın sonunda yakalayacaklarını, hem rakamlar hem de hız olarak hedeflerinin ilerisinde koştuklarını söyledi. Elindeki bütün şirketleri çıkartmasından sonra TMSF’nin ne yapacağı sorusuna ise Ertürk, "TMSF’nin asıl işi mevduat sigortacılığı. TMSF asıl işine odaklanacak. Ödeme planlarını bağlama ve tahsilat fonksiyonu da devam edecek" yanıtını verdi.

Abone sayısı yüzde 136 arttı

TMSF yönetimindeki Telsim’in yönetim kurulu başkanlığını yapan Ferruh Tunç, 14 Şubat 2004’de el konulan Telsim’in 5 milyona yakın abonesi bulunduğunu hatırlatarak, iki yılda abone sayısını yüzde 136 artırarak 12 milyona çıkardıklarını belirtti. Pazar payını yüzde 18.5’ten yüzde 25’e çıkardıklarını belirten Tunç, cironun da 2003’de 579 milyon dolar, 2004’de 711 milyon dolar ve geçen yıl 1 milyar 51 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2005’de şirketin amortisman öncesi faaliyet kárının da 241 milyon dolar olduğunu açıkladı. Tunç, Telsim personeline hitaben de "Vedalaşır gibiydi karşılaşmamız, o halde şimdi tanışır gibi olsun vedalaşmamız" diye konuştu.

İstanbulspor 1. Lige çıkamadı, satışa çıkıyor

TELSİM’deki başarılarını futbol terimleriyle anlatan Ahmet Ertürk, İstanbulspor’u ise başarısızlık olarak nitelendirdi. İstanbulspor’un 1. Lige çıkmasının en büyük dilekleri olduğunu ancak, bunu başaramadıklarını ifade eden Ertürk, "Burada bir başarı öyküsüyle beraber bir başarısızlık haberi de vermek zorunda kaldım. Artık İstanbulspor’u önümüzdeki haftadan itibaren satma çalışmalarına başladık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!