Piyasanın ve yabancıların enflasyon beklentisi düştü

Güncelleme Tarihi:

Piyasanın ve yabancıların enflasyon beklentisi düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 07:00

ULUSLARARASI finans devlerinin Türkiye ekonomisine ilişkin iyimser beklentilerini içeren açıklamalar ardı ardına geliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kredi not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çeviren S&P ve Moody’s’den sonra önceki gün de dünyanın en büyük tahvil fonu yöneticilerinden Pimco, Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir seviye kredi notunu’ geri kazanma yolunda olduğunu açıklamıştı. Dün ise ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye’de enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

Raporda, Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceği belirtildi.

RİSKİ DÜŞÜK’

Raporda, enflasyonun yüzde 42.6 olan öngörülere kıyasla yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar inebileceği aktarıldı. Merkez Bankası’nın da bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkaracağı öngörüsünde bulunuldu. Bankanın önceki tahmini yüzde 42.5 idi.

Raporda şöyle denildi:

Haberin Devamı

“’Enflasyonun beklentilerden daha hızlı gerilemesinin mutlaka büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmeyeceği’ yönündeki görüşümüz dikkate alındığında, para politikasındaki erken gevşeme riski piyasaların fiyatlamasından daha düşük.”

BÜYÜME BEKLENTİSİ ARTTI

MERKEZ Bankası (TCMB) Ocak 2023’e ilişkin piyasanın dolar, faiz, enflasyon ve büyüme beklentilerini içeren anket sonuçlarını açıkladı.

Buna göre:

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 42.04 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 41.23 iken, bu anket döneminde yüzde 39.09 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 24.82 ve yüzde 23.69 olarak gerçekleşti.

- Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3.29 iken aralık anketinde yüzde 3.4’e çıktı. 2025 yılı büyüme beklentisi yüzde 3.9 oldu.

- 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40 TL oldu. Aralık anketinde 39.46 olan 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise ocak anketinde 40.64 TL olarak gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!