Piyasalarda Kızıldeniz ve Ortadoğu endişesi

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda Kızıldeniz ve Ortadoğu endişesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 07:00

Küresel piyasalar, özellikle ABD’de Nvidia ve Wallmart gibi önemli şirketlerin bilançolarının açıklanacağı haftaya temkinli başladı.

Haberin Devamı

Yatırımcılar ve şirketler, ABD hisse senedi endekslerini rekor seviyelere taşıyan rallinin Ortadoğu’daki savaş nedeniyle tehdit altında olduğu uyarısında bulunuyor.

OYNAKLIK HAKİM

ABD’li finans ajansı Bloomberg, son dönemde bilanço açıklayan şirketlerin düzenlediği telekonferanslara dayandırdığı analizde ‘çatışmalara bağlı olarak bazı şirketlerin boykot edilmesinin kâr oranları için risk oluşturduğunu’ yazdı. Kızıldeniz’de ticari gemilere düzenlenen saldırıların da arz zincirlerini tehdit ettiği belirtiliyor. Söz konusu analize göre, şimdiye kadar ilk çeyrek bilançolarının henüz yarısı açıklanmışken, telekonferanslarda jeopolitik risklere veya Kızıldeniz’e yapılan atıfların sayısı bir önceki çeyrek ile aynı seviyeye ulaştı. Kızıldeniz veya Ortadoğu’da gerilimin artmasının daha yüksek petrol ve navlun fiyatlarına ve dolayısıyla artan enflasyona neden olacağı üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması fiyatlamaları zorlaştırırken, hafta boyunca teknoloji şirketlerinde artan oynaklık dikkati çekmişti. Teknoloji hisselerindeki oynaklığın piyasaların yönü üzerinde etkili olduğunu aktaran analistler, açıklanacak şirket finansal sonuçlarıyla hisse ve sektör bazlı oynaklığın artmasının olası olduğunu ifade etti. Bu hafta Nvidia, Wallmart, Home Depot, BHP Group ve Rio Tinto’nun açıklanacak finansal sonuçları yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!