Piyasalarda Interbank şoku

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda Interbank şoku
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda dün Interbank bombası düştü. Merkez Bankası'nın dün Bursa Bağımsız Miletvekili Cavit Çağlar'ın Interbank'ına el koymasıyla, günlerdir finans dünyasında konuşulanların bir bölümü de doğrulanmış oldu. Finans sektöründe, dünkü Interbank operasyonuyla birlikte, son iki üç aylık dönemde üçüncü bankaya el konuldu.

Bankacılık sektöründe yaşanan son yaprak dökümünün faturası da, Türkbank ve Bankekspres'te olduğu gibi yine Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'nuna kesiliyor. Merkez Bankası yetkilileri, fonda yeterince para bulunduğunu ve bu yüklerin altından da rahatlıkla kalkabileceklerini belirtiyorlar.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Interbank, bundan sonda Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'nun atadığı yönetimle normal (!) faaliyetlerine devam edecekmiş. Interbank'ın yeni yönetimine kolay gelsin.

Interbank'a el konulması dün piyasaları da olumsuz etkiledi. Hazine Müsteşarlığı, zamanlamaya özen göstererek, Interbank açıklamasını piyasaların kapanmasından sonra dün akşam saatlerinde yaptı. Fakat haber, resmen açıklanmamasına karşın öğle saatlerinden itibaren piyasalarda duyuldu. Haberin duyulması ile sabah saatlerinde düşük seyreden gecelik faizler ve bono oranları yükselirken, borsa da inişe geçti.

Sabah seansında gecelik repo oranları yüzde 70'e kadar gerileyen repo oranları, öğleden sonra Interbank olayının duyulması ile birlikte yüzde 75'in de üzerine çıktı.

DOLAR 321 BİN LİRA

Sabah saatlerindeki yüzde 119 seviyesinde seyreden bono oranları da, öğleden sonra aynı gerekçelerle hareketlenerek yüzde 122'ye yükseldi. Bono piyasasında pazartesi valörlü işlemlerde ise oranlar yüzde 124'ün de üzerine çıktı.Serbest piyasada dolar da dün 2200 lira artarak 321 bin liradan satıldı.

Interbank'a el konulması borsada da ibreyi aşağıya çevirdi. İMKB, dün sabah yükselerek açıldı. Ve borsa, sabah seansını yüzde 2 primle kapattı. Fakat öğleden sonra, borsanın seyri de değişti. Interbank'a el konulduğu dedikoduları arttıkça borsada satışlar hızlandı ve endeks günü 42 puanlık kayıpla 2 bin 721 puandan tamamladı. Hisseler ortalama yüzde 1.5 oranında düştü.

Büyüyünce, banka sahibi olmak istiyorum!



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!