Piyasalarda enflasyon dalgası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda enflasyon dalgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 07:00

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda iki taraflı sert hareketler yaşandı. Önümüzdeki günlerde ise ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararları takip edilecek. Global arenada ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararları ve sonrasında verecekleri ipuçları öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta çarşamba günü piyasalar açısından en kritik verilerden biri olan ABD haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Piyasa beklentisi ABD enflasyonunun yüzde 8.8 gelmesi yönündeyken, veri beklentilerin çok üzerinde gelerek yüzde 9.1 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle ABD enflasyonu 41 yılın zirvesini yeniledi. Önemli veri sonrası piyasalarda sert fiyat hareketlikleri yaşandı. Yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarak, güvenli limanlara yöneldi.

Dünya borsa endekslerinde sert kayıplar yaşanırken, güvenli liman olarak görülen ABD para birimi dolar, dünyada güçlenmesini sürdürdü. ABD dolarının Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi 109 seviyesinin üzerini görerek 20 yılın zirvesine ulaşırken, ABD tahvil faizleri yükseldi. Ters korelasyon etkisiyle ons altın 11 ayın en dip noktasına kadar geriledi. Ons gümüş fiyatlarında da kayıplar yaşandı. Euro/dolar paritesi ise 20 yılın ardından eşitlendi.

Haberin Devamı

FED’İN KARARI ÖNEMLİ OLACAK

ABD enflasyonu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği sıkılaşma politikasında yön belirleyici olduğu için oldukça önemli. Fed, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz arttırım takvimini öne çekmişti. Beklentilerin üzerinde gelen veri sonrası Fed’in faiz artırım politikasında daha da agresifleşebileceği fiyatlanmaya başladı. Fed’in temmuz ayı toplantısında ve eylül ayında yapılacak olan toplantıda 75 baz puan faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, rekor enflasyon verisi sonrası temmuz ayında 100 baz puan faiz artışı konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ve yeni haftadaki fiyatlamalara bakıldığında, Fed’den beklenen 100 baz puan faiz arttırım beklentisinin azaldığını görüyoruz. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. Daha önceden fiyatlanmış olacağı için, piyasa beklentisinde gelecek bir faiz arttırımın piyasalarda sert bir etki yaratması beklenmezken, sürpriz bir faiz arttırımı doları dünyada daha da güçlendirebilir ve değerli metallerde baskıyı artırabilir. Ayrıca toplantı sonrası Fed Başkanı Powell’in ilerideki ekonomik projeksiyona yönelik mesajları kritik olacak.

Haberin Devamı

EURO’DA DEĞER KAYBI

Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı politika faiz kararını 21 Temmuz’da Türkiye saati ile 15.15’te açıklayacak. ECB’nin temmuz ayı toplantısında 11 yıl sonra ilk faiz arttırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu beklenti Euro’nun haftaya değer kazanarak başlamasına neden oldu. Euro’nun bundan sonraki kaderi, ECB’nin faiz adımlarında ne kadar agresif davranabileceğine bağlı olacak. Euro geçtiğimiz hafta dolar ile 2002 yılından sonra ilk kez eşitlenmiş; bunda doların dünyadaki güçlenmeyi sürdürmesi ve ECB’nin faiz artırımlarında daha sakin davranabileceği beklentisi etkili olmuştu. Uzmanlar, Avrupa’da işlerin daha da kötüleşebileceği bir durumda paritede şu anki seviyesinden yüzde 5 daha kayıp bekliyor.

Haberin Devamı

‘POZİTİF GÖRÜNÜM DEVAM EDİYOR’

Geçen hafta piyasaların her iki yönde güçlü dalgalanmalara sahne olduğunu söyleyen Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “İlk dört gün, beklenti üzeri gerçekleşen ABD TÜFE ve ÜFE etkisiyle sert negatif seyreden marketler cuma günü rotayı değiştirdi ve güçlü yükselişlere şahit olduk. Yeni haftanın ilk işlem gününde de pozitif görünüm devam ediyor. Bu fiyatlamada Fed’in 27 Temmuz’da 75 baz puan faiz artışı ile yetineceğine yönelik değerlendirmeler ön planda görülse de ben Hollanda’da işlem gören vadeli doğal gaz kontratlarının yüzde 8 değer kaybetmiş olmasını daha etkili buluyorum. Ritmik açıdan asgari birkaç hafta olumlu hava korunacağa benziyorsa da iki faktör fiyatlamalarda güçlü etki yaratma potansiyeli taşıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!