Piyasalarda bahar havası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda bahar havası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2009 12:30

Uluslararası piyasalardaki olumlu hava içeriye de yansıyor. Piyasalar yeni haftaya iyi bir başlangıç yaparken borsa 27 binin üzerini gördü, dolar da 1.56'nın altına geriledi.

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftaya alıcılı bir seyirle başladı. İlk seansta 27 bin 200 sınırına dayanan borsa daha sonra gelen satışlarla 27 bin 100-200 bandında dengelendi. Borsada işlem gören hisse senetleri ilk seansın bitimine yakın ortalama yüzde 1.8 değer kazandı. 

İkinci seans ise satış ağırlığı biraz daha arttı. Endeks saat 15.10 itibariyle yüzde 0.93 artışla 26 bin 878  puanda bulunuyor. 

Borsadaki hareketi değerlendiren uzmanlar, piyasalarda artık en kötüün geride kaldığınıa ilişkin işaretlerin İMKB'de de alım getirdiğini anlatıyor. Özellikle FED'den gelen ve Başkan Bernanke'nin yeniden iyileşme sağlanması için her şeyi yapacaklarını açıklaması da piyasalara olumlu yansıdı.

Uzmanlar, cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarının piyasa beklentisinin üzerinde olduğunu, ancak gıdadaki artışın geçici olduğuna yönelik yorumların olumsuz beklentiyi kırığına dikkat çekiyor.

DOLAR DÜŞÜYOR

Haberin Devamı

Dolar tarafında da düşüş yeni haftaya taşındı. Önceki haftalarda 1.80'i görüp rekor kıran ancak daha sonra yönünü aşağı çeviren dolar bugün 1.5575 TL'ye kadar geriledi ve 9 Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Dolar daha sonra gelen hafif alımlarla yeniden 1.57 TL seviyesine çıktı. 

Uzmanlar, yurtdışındaki iyileşmenin yanında içeride IMF anlaşmasına yönelik olumlu beklentilerin doları düşürdüğünü belirtiyor.

"KURLARDAKİ DÜŞÜŞ SÜRER"

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, “Kurlarda ciddi bir gevşeme yaşandı ve bu gevşeme bir süre daha devam  edecek gibi görünüyor” dedi. Şu anda piyasalardaki algılamanın pozitif durumda olduğunu söyleyen  Salar, buna rağmen,henüz temel anlamda değişen hiç birşeyin olmadığını ve  “ekonomik anlamda canlanma başladı” diyebilmek için erken olduğunu vurguladı.

Salar, Bu haftanın gündeminde ABD Başkanı Obama'nın ziyaretinin olduğunu  hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bu haftanın gündeminde Obama'nın ziyareti var. Buradaki siyasi  açıklamalar takip edilecek ve daha çok siyasi bir anlamı var bu ziyaretin.  Türkiye'den Afganistan konusunda bir açılım beklenecek gibi gözüküyor.  Dolayısıyla Obama'nın ziyaretindeki her türlü ayrıntıya piyasalar dikkat  edecektir. Çünkü Türkiye'nin Amerika ile olan bir anlamda kesintiye uğrayan  ilişkilerini yeniden dizayn etmesi ekonomik anlamda çok önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!