Piyasalara ‘ince’ ayar

Güncelleme Tarihi:

Piyasalara ‘ince’ ayar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Günlerdir siyasete odaklanan ve dalgalı bir seyir izleyen piyasalar dün Fitch’ten gelen ılımlı açıklamalar ve Özelleştirme İdaresi’nin dolar satışıyla tekrar ekonomiye odaklandı.

Haberin Devamı

Buna Başbakan Erdoğan’ın piyasa tarafından olumlu algılanan açıklamaları da eklenince borsa yüzde 3 yükseldi, dolar 1.8770’e geriledi, faizlerde de düşüş oldu.

BAŞBAKAN Erdoğan İstanbul’da katıldığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek Konferansı’nda Topçu Kışlası projesi için “AVM yapmaya metrekare olarak uygun değil” dedi ve BIST 100 yüzde 3’ü aşan bir ivmeyle yükseldi. Gezi Parkı konuşmalarına başladığında 76 bin 735 puanda olan borsa konuşmanın ardından 78 bin 632 puana kadar yükseldi. Kapanış ise 78 bin 323 puandan gerçekleşti.
 Borsa uzmanları bu yükselişin birinci faktörü olarak Erdoğan’ın konuşmasını gösterirken Fitch’in olumlu algılanan Gezi Parkı açıklaması, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 300 milyon dolarlık döviz satımı ve ABD’de iyi gelen istihdam verileri de yardımcı faktörler oldu.

BORSA DA SOKAK ETKİSİ

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, piyasaların 10 günlük çok hararetli bir süreci geride bıraktığını söyledi. Borsa için 77 bin 600 seviyesinin önemli olduğunu ve bu seviyenin altına inilmediği sürece tepki alımlarının devam edebileceğini kaydeden Özavcı, “Borsanın dünkü seyrinde Başbakan’dan gelen açıklamalar belirleyici oldu. Açıklamalar ılımlı, tonu yumuşaktı. Ayrıca ABD tarım dışı istihdam verileri de piyasanın istediği şekilde geldi. Önümüzdeki günlerde siyaset tarafından gelecek açıklamalar çok önemli olacak. Özellikle bugün yapılacak olan AK Parti MKYK toplantısından gelecek mesajlar ve bunun sokağa yansımaları takip edilecek. Eğer sokak sakinleşirse borsa da sakinleşir. Herkesin sağduyulu olması gerekiyor” dedi.

‘AVM YOK’ ETKİLİ OLDU

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır da Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında Topçu Kışlası’na AVM kurulması yönünde geri adım olduğunu söyledi. Candır, “Haftasonu öncesi 77 bin 500 üzerinde kalması önemliydi. BİST 100’ün 79 bin 500’de dolanma ihtimali var. Eğer olumlu yorumlar ve yumuşama devam ederse 82 bin 500’a kadar yükselebilir. Ancak dünkü alımlar kısa vadeliydi. Eğer tepki artar ve Erdoğan sert karşılık verirse koşullar değişebilir.” dedi.

DOLAR YÜZDE 1.1 DÜŞTÜ

Dolar tarafında da ÖİB’nin 300 milyon dolarlık satışının etkisiyle düşüş yönünde bir hareket izlendi. Yabancı bankalar 1.8870 TL civarında kotasyon verirkenkamu bankalarının 1.8820 TL civarında işlem yapması dikkat çekti.
ÖİB’den yapılan açıklamada satışın bir ödeme karşılığında gerçekleştiği, piyasa koşullarıyla ilişkili olmadığı belirtildi. Dolar bu satışın ardından 1.88’in altına gerilerken, Erdoğan’nın konuşmasıyla birlikte de 1.87’lere indi ve gün sonunda önceki güne göre yüzde 1.1 kayıpla 1.8770 TL seviyesine geldi.

Haberin Devamı

Faiz 6.55’e geriledi

Haberin Devamı

FİNANSBANK Başekonomisti İnan Demir doların seyrini olumlu mesajların belirleyeceğini söyledi. Demir, “ÖİB’in döviz satışları oluyordu. İlk örneği değildir muhtemelen. Doların seyrini olumlu algılanan mesajların devamı etkileyecek. Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında yumuşak bir ton var gibi görülüyor. Bu tonun devam edip etmeyeceğini hafta sonu göreceğiz. Polisin müdahale dozunu izleyeceğiz. Bu ton hakim olursa piyasalardaki baskının
ölçüsünü belirleyecek” diye konuştu. Gösterge tahvil faizlerinde de bir gün öncesine göre düşüş yaşandı. Gün içinde yüzde 6,87’yi gören tahvil faizleri yüzde 3’ü aşan düşüşlerle yüzde 6,55 seviyesine kadar geriledi .

Haberin Devamı

1 haftada 50 milyar TL uçtu

31 Mayıs Cuma günü borsa şirketlerinin piyasa değeri 614 milyar TL’ydi. 7 Haziran kapanışı ise 564 milyar TL olarak gerçekleşti. Bir hafta içinde borsa şirketleri yüzde 8,90 değer kaybetti ve şirketlerin değeri 50 milyar TL azaldı.

Yabancılar CDS’i gözlüyor

TÜRKİYE’nin CDS (Credit Default Swap) oranları da yükselişe geçti. Yatırımcının aldığı tahvili geri ödememesine karşı geliştirilen sigorta aracı olan ve ülkenin risk oranını gösteren CDS’lerde Türkiye 168 baz puanda bulunuyor. Bu puan ne kadar yüksekse risk o kadar fazla oluyor. Türkiye en son 168 puana 10 ay önce 2012 Ağustos’unda çıkmıştı. Gezi Parkı olayları öncesinde Mayıs ayında Türkiye 110’lu baz puanlarda seyrediyordu. Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı CDS puanlarıyla BIST-100 puanları arasında ters ilişki olduğunu belirtiyor. Balcı “CDS Yabancı yatırımcıların baktığı göstergelerden biri. Yabancılıran çıkışını etkileyen bir gösterge. Endeksimiz 79 bin iken 153 puandı. CDS ile endeks arasında ters bir korelasyon var. Yabancı Türkiye’nin riskine bu pencereden bakıyor. 5 yıllık CDS 168 puanı da ciddi bir riski gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Fitch’ten olumlu açıklama

Fitch Ratings, Gezi Parkı olaylarının şimdilik Türkiye’nin BBB- notuna tehdit olmadığını belirtti. Fitch yaşanan huzursuzluğun mevcut not yapısı içinde tolere edilebilecek düzeyde olduğunu ve bu durumun mevcut ekonomik durum üzerinde düşük etkide bulunduğunu açıklarken olumsuz ortamın uzun sürmesi durumunda nota baskı oluşturacağının altını çizdi. Açıklamada “Israrcı bir siyasi ve sosyal huzursuluk turizmi olumsuz etkileyebilir. Kısa vadeli sermaye akışı olumsuz etkilenebilir, enflasyon yukarı çıkabilir ve ekonomik büyümeye hasar verebilir. Daha uzun vadede doğrudan sermaye çekme çabaları sonuçsuz kalabilir.” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!