Piyasalar sağlam

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar sağlam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 00:00

Haftaya siyasi gerilimin gölgesinde yüzde 2’ye varan düşüşle giren Borsa İstanbul, uluslararası iyimser atmosfer, iyi gelen istihdam ve bütçe verileriyle satış dalgasını karşıladı.

Haberin Devamı

Gün sonu satışlara sahne olan borsa yüzde 1.33 düşüşle 78 bin 946 puandan kapandı ve gelişmekte olan ülkeler borsalarıyla aynı trendde seyretti.Piyasalar üst üste üçüncü kez bir pazartesi gününe hafta sonunda yaşanan gerginliklerin gölgesinde girdi. Haziran ayının bu üçüncü pazartesi gününde borsa bu kez sert düşüş yaşamadığı gibi günün sonunda prim yaparak kapadı.

Güne yüzde 2’ye varan bir düşüşle başlayan BIST 100 daha sonra toparlanarak kayıplarını geri aldı. Gün sonuna doğru gelen satışlarla birlikte borsa dünü yüzde 1,33 düşüşle 78 bin 946 puandan kapadı. Dolar da yine hafta sonu gerginliğinin ardından dün 1.87 TL ile güne başlasa da daha sonra gün boyu yatay seyir izledi ve 1.8680 TL’ye geldi. Gösterge tahvil faizleri de yine günlük en yüksek oranı olan yüzde 6,51’e sabah saatlerinde ulaştı. Ardından yüzde 6,23’te dengelendi.

DAYANIKLILIK KAZANDI

Uzmanlar uluslararası piyasalarda rüzgarın olumlu yönde değişmesiyle BIST 100’ün de siyasi gerginliklere karşı dayanıklılık kazandığını belirtti. Hafta sonu yaşanan sert sokak çatışmalarına rağmen piyasalar gün içinde yurtiçinde uzlaşma seçeneklerinin masada olmasını fiyatladı. Öte yandan Çarşamba günü gerçekleşecek FED toplantısında parasal genişlemeden sert çıkış kararı çıkmayacağı beklentisi gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye’de de piyasaları olumlu havaya soktu. Dün açıklanan işsizlik oranının yüzde 10,1’de kalması ve 4,65 milyar TL fazla veren bütçe de dünkü açılıştaki sert dalganın daha da büyümesini engelledi.

DIŞ FAKTÖRLER ETKİLİ OLDU

Gezi Parkı protestoları dönemine bakıldığında da iç siyasetteki gerilimin borsayı birkaç sert düşüş dışında etkilemediği görüldü. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erhan Aslanoğlu son 15 gündeki düşüşün daha çok dış faktör kaynaklı olduğunu belirtti. Aslanoğlu “Önümüzdeki dönemin ana senaryolarından biri Gezi Parkı ile ilgili referandum seçeneği. Piyasaların asıl fiyatladığı olgu bu süreçte geçen hafta miktar uzlaşmanın ortaya çıkmıştı. Bu seçenek ortadan kalkmış değil. Referandum hala bir seçenek. Bu protestoların meydanlarda değil de başka kanallarda sürmesi beklentisi fiyatlanınca borsa toparlandı. Bizim borsamız çok sert düştü ama Brezilya Rusya gibi borsalarda düşüş seviyesi bize yakındı. Piyasaların mevcut durumda yabancı çıkışı olmadan paniklemeyeceğini görüyoruz. FED beklentisi ile uluslararası ortam da yumuşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Parasal genişlemede azalma sinyalleri

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan da önümüzdeki dönemde FED kaynaklı gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özarslan “Borsada yabancı satışlarının son 2 haftalık dönemde 1,2 milyar USD’ye ulaşmış olması yerli oyuncuların mevcut seviyelerde kredili pozisyonlarını artırmalarına sebep oldu. Bu nedenle   yukarı ve aşağı oynaklığın yüksek olduğu bir dönem içerisindeyiz. Gelişmekte olan ekonomilerin can damarı halinde gelen parasal genişlemelerde azalma sinyalleri gelmeye devam ediyor. Çarşamba günkü FED toplantısı merakla bekleniyor. Aylık toplam 85 milyar dolarlık tahvil alımlarında bu ay olmasa da önümüzdeki süreçte azalma gelebileceğini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BIST 100, dünya borsalarına paralel

Son 1 aylık trendde BIST 100 gelişmekte olan ülkelerin borsalarıyla benzer trend izledi. İç siyasette yaşanan gerginlikler birkaç sefer BIST 100’ün sert düşmesine sebep olsa da genel trendin Brezilya ve Rusya borsalarıyla paralel gittiği görüldü. Bu da uluslararası faktörlerin BIST 100’deki etkilerin kuvvetli olduğunu gösteriyor. FED toplantısına kadar dış faktörlerin gelişmekte olan ülkeler için olumlu seyretmesi ile BIST 100 de diğer borsalar gibi tekrar pozitif trende girdi.

Merkez Bankası’nın kredibilitesi olumlu

Döviz cephesinde de hafta sonunun gergin atmosferi kısa süreli yansıdı. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle 1.85 TL’ye kadar gerileyen dolar, hafta sonu etkisiyle sabah saatlerinde 1.87 TL’yi gördü. Ancak daha sonra 1.86 TL seviyesinde yatay bir seyir takip etti. Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı Merkez Bankası kredibilitesinin, finansal istikrarın tekrar kurulması için önemli bir destek unsuru olarak görüldüğünü söyledi. Banu Kıvcı Tokalı “Merkez Bankası faiz toplantısında ciddi bir politika değişikliği beklenmiyor. Merkez Bankası’nın genel beklentisinin, Fed toplantısından sonra global faiz politikalarına yönelik belirsizliklerin azalması ve kurdaki oynaklığın düşmesi yönünde olduğunu da biliyoruz. Fed toplantısına kadar iyimser beklenti korunacak gibi görünüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!