‘Piyasalar rasyonalize oldu’

Güncelleme Tarihi:

‘Piyasalar rasyonalize oldu’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 07:00

QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, yeni ekonomi yönetiminin haziran ayından bu yana aldığı kararları da değerlendirdi. Yeni ekonomi yönetimiyle bankacılar olarak hayatlarında çok şeyin değiştiğini söyleyen Tan, “Zor bir görev devraldılar. Sorunların farkındalar. Parasal sıkılaştırmayla bu sorunların belli bir süreçte belli adımlarla çözülebileceğini biliyorlar. Bu noktaya bir günde gelmedik. Şimdi bir o kadar yolumuz da iyileşmek için var” dedi.

Haberin Devamı

QNB Finansbank Genel Müdürü şu değerlendirmeleri yaptı:

‘2026’DA TOPARLANMA GÖRÜLÜR’

“Piyasa rasyonelize oldu. Fiyatları piyasa belirliyor. Bizim sevindiğimiz de bu. Birkaç çeyrek sonra bankacılık sektörü toparlar. En azından önümüzü görebilecek duruma geliriz. Ben bu toparlanmanın 2026’da olabileceğini düşünüyorum.

KREDİ FAİZLERİ GERÇEKÇİ

Şu anda mevduat faizleri reel getiri getiriyor. Ticari kredi faizleri yüzde 40-45, bireysel krediler de yüzde 60’a kadar gidiyor. Mevduat faizlerinin de yüzde 40-45’lerde salınacağını düşünüyorum. Piyasa gerçeklerindeki bu oranlarla gerçekten ihtiyacı olan kredi kullanıyor. Türk bankacılık sektörü, çok güçlü. Ben sektör açısından risk görmüyorum. Sorunlu krediler tarihi düşük oranlarda. Son iki yıldır kredileri enflasyon ödüyor. O yüzden sorunlu krediler artacak ama yine de geçen yıllardaki maksimum seviyelere ulaşmayacak. Ama kredi büyümesi yavaşladı. Çünkü gerçekten ihtiyacı olan kullanmaya başladı. Seneye kredi büyümesi yüzde 40’larda olur.

Haberin Devamı

DÖVİZ NORMALİZE OLUR

Son altı alda döviz, spekülatif yatırım aracı olmaktan çıktı. Herkes döviz trader olmuştu, yatırımcı olmuştu. O marjlar aşağı gelir, normalize olur diye düşünüyorum. MPL oranlarında artış olacağını düşünüyorum.”

‘MARAKEŞ’TE SALON YETMEDİ’

Yeni ekonomi yönetiminin şeffaflık anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Ömür Tan, “Bunu Marakeş’te de gördük. Yıllardır IMF toplantılarına giderim, ilk kez bu kadar ilgilenilen, etkileyici konuşmacılar gördüm. Resmen Marakeş’e damga vurdular. Öyle büyük ilgi vardı ki, bir yatırımcı toplantısına salon yetmedi, başka bir salona alındı. Biz o bankaların CEO’larıyla dört gün toplantı yaptık. 30’dan fazla yöneticiyle bir araya geldik. Hepsi Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’la ilgili çok pozitifti. Herkes, ‘Bu duruş devam eder mi’ diye sordu” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!