Piyasalar FED öncesi "bekle-gör" pozisyonunda

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar FED öncesi bekle-gör pozisyonunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 09:44

Piyasalarda gözler bugün TSİ 21'de gerçekleştirilecek FED basın toplantısında olacak. FED'in kararı sermaye akımlarını etkileyecek. BIST 100 bu toplantıdan çıkacak olumlu karar beklentileriyle güne yükselişle başladı.

Haberin Devamı

Bugün piyasalarda tüm gözler FED Başkanı Ben Bernanke'de olacak. FED toplantısından çıkacak karar uluslararası sermaye akımlarının kaderini çizecek. FED'in tahvil alımlarını ne zaman ne derecede keseceği merak konusu. Bu karara göre gelişmekte olan ülkelere akacak sermaye de belirginleşecek.

Dün BIST 100 FED kararına yönelik belirsizliğin etkisi ile satış dalgasıyla kapamıştı. Bugün BIST 100 güne yüzde 1,03 artışla 78 bin 541 puandan açtı. Güne yüzde 1'e varan yükselişle başlayan BIST 100 ilk seansta yükselişini korudu. BIST 100 endeksi ilk seansı önceki kapanışa göre 926,66 puanlık yükselişle 78.666 puandan tamamladı ve Salı günü ikinci seanstaki satışların ardından toparlandı. İkinci seansta uluslararası borsalarda yaygın görülen FED toplantısı öncesi "bekle-gör" pozisyonu BIST 100'e de yansıdı. İkinci seansta daha yatay bir seyir izleyen borsa günü yüzde 1,41 primle 78 bin 834 puandan kapadı.

Haberin Devamı

FED YOL HARİTASINI ÇİZECEK
Global Yatırım Strateji Müdürü Gökhan Uskuay FED kararından çıkacak sonucun borsadaki seviyeler için önemli olduğunu belirtti. Uskuay "Her Amerikan verisiyle volatil olan piyasalar FED toplantısından etkilenecek. BIST için 78 bin direnç, 81 bin destek seviyesi mevcut. Piyasaların iç siyasal gelişmelere odaklanması 78 bine yaklaşmasına yol açabilir. FED toplantısından çıkacak olumusuz bir karar bu seviyenin kırılmasına yol açabilir. Bu yüzden piyasaların gücü FED'de olacak." dedi

"İSTİSNAİ GÜN"
Dolar dün 1.89 TL sınırına dayandı ve sabah saatlerinde döviz sepeti de 2.20 TL'yi geçti. Bu seviyenin aşılmasıyla birlikte gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası Çarşamba gününü "istisnai gün" olarak ilan etti ve repo ihalesi açmadı. Bu ihaleyi açmayarak ek parasal sıkılaştırmaya giden Merkez Bankası'nın bu müdahalesinin ardından dolar 1.8785 TL seviyesine kadar geri çekildi ve piyasalar kapanırken 1.8845 TL'de dengelendi. Sepet döviz de 2.20 TL'nin altına düştü.

Turkish Bank Hazine Müdürü Arzu Demir "FED'in bu akşamki açıklaması oldukça önemli. FED toplantısından çıkacak olumlu kararın TL üzerindeki baskıyı azaltmasıyka birlikte piyasalarda normalleşme beklenebilir. Aksi halde ek sıkılaştırma yöntemine yine başvurulabilir." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!