Piyasadan çekilirsek fakirlere kim konut yapacak

Güncelleme Tarihi:

Piyasadan çekilirsek fakirlere kim konut yapacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2009 00:00

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitlerin, “TOKİ’nin kapsamlı şekilde konut yapma işine girmesine” yönelik eleştirileri hakkında, “Bizim derdimiz Türkiye’de konut piyasasını disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, sektördeki kayıt dışı ekonomiyi önlemek” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ’nin, şu anda Türkiye’de üretilen konutların sadece yüzde 7-7.5’ini yaptığını belirterek, “Bu rakam yüzde 10 bile değildir” dedi.
Bunun da “sosyal devlet” olmanın gereği olduğuna işaret eden Bayraktar, organize tek firma olarak her tarafta konut yaptıkları için bunun “çok fazla gibi” göründüğünü, ancak konutların yüzde 92-93’ünü firmaların yaptığını söyledi. Müteahhitlerin, özel sektörün, “TOKİ konut yapmasın” dediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti: “Bakın bizim müteahhitlere rakip olarak yaptığımız konutları tamamen müteahhitler yapıyor. Hasılat paylaşımı veriyoruz. Müteahhit ha kat karşılığı benden almış ha başka üçüncü şahıstan almış, ha vatandaştan almış. Ne fark eder ki? Benden aldığını satabildiği en yüksek fiyattan satıyor. Bize oradan kaynak geliyor.”
Garip gurabaya kim verecek
İdarenin bütçe ve Hazineden para almadığını, kaynağını bu yolla temin ettiğini vurgulayan Bayraktar, “TOKİ adına yaptığı zaman ne avantajı var? Daha kaliteli yapıyor. Ne avantajı var? Vatandaş güveniyor. ‘Bu yapmazsa, TOKİ gelip bunu yapar’ diye gidip ondan satın alıyor” diye konuştu. Bayraktar, 400 bin konut rakamına ulaştıklarını anımsatarak, bu konutların 350 bin tanesinin sosyal konut, gecekondu dönüşüm projeleri ve afet konutları olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, şunları söyledi: “Fakirlere konut yapıyoruz, 100 lira taksitle veriyoruz. Müteahhit bunu yapar mı? Garip gurabaya, fakir fukaraya, sokakta kalmış, dışarıda kalmış insana  konut yapıyoruz. 62 metrekare, 87 metrekare konut yapıyoruz. Bunu yapar mı müteahhit? ‘TOKİ bunları yapsın, öbürlerini yapmasın’ diyorlar. O konutları yapmazsam, bunları nasıl yapacağım? 147 belediyeyle kentsel dönüşüm yapıyoruz.”
“Kentsel dönüşümü yapabilmek için kaynak temin etmek lazım. Bütçeden para almıyoruz. Diğer taraftan biz konutu kaç liraya mal ediyoruz, 68 bin liraya. 68  bin liradan satıyoruz ve tapuda da 68 bin liradan gösteriyoruz. Bu bedel üzerinden KDV ödüyoruz. Acaba özel sektörde mi aynısını yapıyor? 68 bin liraya mal ettiği daireyi kaça satıyor? 100 bin liraya satıyor, tapuda kaç lira  gösteriyor? 70 bin lira gösteriyor. Türkiye, kayıt dışı ekonomi engellenmeden  kalkınamaz.”

Haberin Devamı

Kira ve fiyat TOKİ’yle düştü

Haberin Devamı

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, şu anda bütün Türkiyede kiraların düştüğünü belirterek,  “Niye düştü? TOKİ sayesinden düştü, konut fiyatları da düştü. Bizim görevimiz fiyatları aşağıya çekmek” dedi. Her kurumda, meslekte karşı ataklar olacağını belirten Bayraktar, müteahhitlerin şikayetlerini de anlayışla karşıladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!