Piyano çalıp şarkı söyledi bir günde 40 milyon dolarlık ihracat bağladı

Güncelleme Tarihi:

Piyano çalıp şarkı söyledi bir günde 40 milyon dolarlık ihracat bağladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk iş adamları ile beraber gerçekleştirdiği Endonezya ziyaretinde, bir günde 40 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Bunun gururuyla iş adamlarına piyano çalan Çağlayan, Türkçe şarkı ve türküler söyledi. Çağlayan, Endonezya ile Türkiye arasındaki, un ihracatına uygulanan antidamping sorununun da tatlıya bağlandığı mesajı verdi. Endonezya’ya serbest ticaret anlaşması teklifihde bulunduklarını açıklayan Çağlayan, şöyle konuştu: “Sözlü mutabakata vardık. Endonezya ile olan ticarette açık veriliyordu.

Serbest ticaret anlaşması

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılırsa hacimsel olarak artış gerçek ve dış ticaret açığı azalacak. İşadamlarıyla yapılan görüşmeler sonrasında bir günde 40 milyar dolarlık ihracat anlaşması gerçekleştirdik. Türkiye, yakında Endonezya’ya kiraz ihraç edecek. Fındık ve zeytinyağı ihracatı için de harekete geçiyoruz. Şu ana kadar 15 ülke ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Amerika kıtasında ilk kez Şili ve Brezilya ile serbest ticaret anlaşması yapacağız. Un ihracatını Brezilya’ya da taşıyacağız.”

Tekrar gideceğiz

Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Endonezya’da ciddi altyapı hazırlığı olacağına dikkat çeken Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle Java ve Sumatra adasında otoyol ve demiryolu ağına ihtiyaç var. Bu iki proje için 3.5 milyar dolar harcanacak. Bin kilometrelik bir otoban düşünülüyor. Altyapısı ile birlikte 40-50 milyar dolar yatırım yapılır. Bizim müteahhitlik firmaları ile bir iki ay sonra tekrar buraya geleceğiz.

25 milyar dolarlık taahhüt

Müteahhitlik firmaları, yurtdışı seyahatlerde ticaret heyetlerinden ayrılacak. Kısa süre içince politik risk sigortası ve teminat mektupları konusunda harekete geçeceğiz. Halihazırda 25 milyar dolarlık bir yıllık inşaat taahhüdü bulunan müteahhitlik sektörü 50 milyar dolara ulaşacak. Bu kısa vadede ve hatta önümüzdeki dönemler için tutturulabilir bir hedef. Dünya genelinde altyapı yatırımları miktarında hızlı bir artış var. Bu rakam sadece Hindistan’da 2010’da 500 milyar dolara çıkacak.”

Günde 335 milyon dolar ihracat yaparsak, 100 milyar doları aşarız

ZAFER Çağlayan, haziran ayı ihracat verileriyle ilgili olarak şöyle konuştu: “Rakamları 2008 ile kıyaslamak yanlış. Çünkü kriz otamındaki ihracat için 2008 rakamları ölçü olmamalı. Haziran ihracatını Mayıs ihracatıyla kıyaslarsak yüzde 11.6 artış görülüyor. Bu da ihracatın yeniden yükselişe geçtiğini gösteriyor. Mayısta 7.2 milyar dolar ihracatımız Haziran’da 8.6 milyar dolara yükselmiş durumda. Eğer günde 335 milyon dolar ya da ayda 10 milyar dolar ihracatı yeniden yakalarsak yıl sonu itibariyle psikolojik eşik olan 100 milyar dolar yıllık ihracat eşğini yine aşarız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!