Pirinç fiyatlarının artması, gıda güvenliği kaygılarını artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Pirinç fiyatlarının artması, gıda güvenliği kaygılarını artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 16:16

Asya'da pirinç fiyatlarının yükselmesi, dünyada gıda güvenliğine ilişkin kaygıları artırırken, BM, dünyada açları beslemenin maliyetinin daha da artmasının faaliyetlerini etkileyeceği uyarısında bulundu.

ABD'de, Bush yönetimi yetkilileri, vatandaşların pirinç stokladığı yönündeki haberlerden sonra gıda kıtlığı fikrini önemsiz gibi göstermeye çalışıyorlar.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, “ABD'de gıda kıtlığı görmüyorum. ABD'de gıda bolluğu var. Gıda fiyatları yükseldi, ancak buna karşın bu durum ortalama Amerikalı için benzin kadar önemli olmayacak” dedi.
ABD perakende devi Wal-Mart'a bağlı Sam's Club, her müşteriye, bir seferinde 9 kilogramlık ürünlerden en fazla 4 çuval alabilme sınırı getirmişti.

ABD Tarım Bakanı Ed Schafer de ABD'de pirinç darlığı olduğuna dair bir kanıt olmadığını ifade etti. Ancak ABD hükümetinin yaptığı açıklamada, muhtemel kıtlık kaygıları yüzünden fiyatların artmasıyla bağlantılı olarak geçen hafta ABD'nin pirinç ihracatı satışlarının yüzde 85 düştüğü belirtildi.

IMF ÜLKELERLE GÖRÜŞÜYOR

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF), yükselen gıda fiyatlarını bastırmak için yardımı artırmak konusunda birçoğu Afrika'da olmak üzere 10 ülkenin hükümetleriyle görüşüyor.

IMF sözcüsü Mesud Ahmed, bunun her ülke için ayrı ayrı karar verilmesi gereken bir konu olduğunu, ancak genel olarak hedeflenmiş sosyal yardımın en iyi politika olduğuna inandıkları, gıdaya vergi uygulanması gibi geçici önlemlere başvurulabileceğini ve uygulanabileceğini söyledi.

Ahmed, “Gıda ihracatçısı üyelerimizden, gıda ihracatına kısıtlamalar getirerek küresel piyasaları sarsmaktan kaçınmaları ve ülke içindeki üretimi teşvik etmeyi sürdürmelerini istedik” dedi.

MALİYET ARTIYOR

Öte yandan BM Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı Josette Sheeran, dünyada açları beslemenin maliyetinin artan gıda ve petrol fiyatları yüzünden yaklaşık yüzde 40 yükseldiğini söyledi.

Sheeran, video konferans yoluyla New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, bağışçı ülkelerin açığı kapatmaması halinde WFP'nin faaliyetlerini azaltmak sorunda kalacağı uyarısında bulundu.

TAYLAND PİRİNCİNİN FİYATI YÜKSELDİ

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Tayland'da pirinç fiyatı, Chicago Ticaret Borsası'nda pirincin Temmuz ayı fiyatları gerilemesine rağmen arttı.

Dün tonu 1,000-1,080 dolar aralığında değişen Tayland pirincinin bugün tonu, Filipinler gibi pirinç ithalatçısı ülkelerin talebinin yükselmeye devam etmesi yüzünden 1,030-1,080 dolar aralığında işlem görmeye başladı.

Chicago Ticaret Borsası'nda da dün 25,07 dolar olan pirincin yüz libresi (45 kilogram) yüzde 2,9 düşerek 23,60 dolar oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!