Pirelli, Siemens'in kablo bölümünü aldı

Güncelleme Tarihi:

Pirelli, Siemensin kablo bölümünü aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalyan lastik ve kablo üreticisi Pirelli, Alman sanayi devi Siemens’in tüm dünyadaki enerji kabloları üretimini 500 milyon mark (yaklaşık 75 trilyon lira) ödeyerek devraldı. Böylece, Siemens'in Türkiye'de faaliyet gösteren sekiz şirketinden biri olan Türk Siemens Kablo ve Elektrik de Pirelliúye. Türk Siemens’in yüzde 10.54 hissesine sahip olan Koç Holding'in devir kararını ‘‘anlayışla’’ karşıladığı, ancak hisselerini Pirelli’ye satmayacağı öğrenildi.

Alman Sanayi devi Siemens, karlılığını arttırma hedefini gerçekleştirmek için uygulamaya koyduğu yeniden yapılanma planı çerçevesinde, tüm dünyadaki enerji kabloları üretimini, İtalyan lastik ve kablo üreticisi Pirelli'ye devretti.

Müzakareleri sekiz hafta boyunca süren ve dün sabah saat 06.00'da tamamlanan devir anlaşması Milano'da imzalandı. Devir anlaşması uyarınca, Siemens'in Türkiye'de faaliyet gösteren sekiz şirketinden biri olan Türk Siemens Kablo ve Elektrik Sanayi A.Ş. de (TSS) Pirelli yönetimine geçti. TSS'nin yüzde 10.54 hissesine sahip olan Koç Holding'in, devir işleminden anlaşma imzalandıktan sonra haberdar edildiği ve Koç Ailesi'nin devir kararını ‘‘anlayışla’’ karşıladığı öğrenildi.

Siemens AG'nin TSS'deki yüzde 55.88'lik hissesine ve Mudanya'daki üretim tesisine sahip olan Pirelli, devir işlemiyle birlikte bu sektörde dünya pazarının bir numaralı şirketi konumuna geldi.

Geri kalan azınlık hisseleri İMKB'de işlem gören TSS'nin devir işlemi dün sabah saat 08.00'de İMKB'ye bildirildi. İMKB hisseler üzerinde spekülasyonu önlemek amacıyla TSS'nin hisseleri üzerindeki işlemleri durdurdu. Siemens AG'nin enerji aktarımı ve dağıtımı departmanının yüksek voltaj elektrik kablo kısmının tüm dünyadaki üretim işini 500 milyon mark (yaklaşık 75 trilyon lira) ödeyerek devralan Pirelli'nin, TSS'nin azınlık hisselerini de satın almak için azınlık hissesi sahiplerine teklif götüreceği kaydedildi.

KOÇ SATMAYACAK

Türk Siemens'in yüzde 55.9 oranındaki hissesi Alman Siemens şirketinde bulunurken, şirketteki ikinci büyük ortak yüzde 10.54 oranında hisseye sahip olan Koç Grubu. Pirelli ile Siemens arasındaki satın alma anlaşması sonrasında Koç Grubu, şirkette Pirelli ile ortak duruma gelecek.

Koç Ailesi'nin ise hisselerini Pirelli'ye satmayı düşünmediği öğrenildi. Devir işlemi Türkiye'de enerji kablolarının yanısıra 70 milyon mark ciroya sahip bakır iletkenli telekomünikasyon kablosu üretimini de kapsıyor.

Siemens dünya yüksek voltaj elektrik kabloları üretiminden tamamen çekilirken, Türkiye'deki enerji ve bakır iletkenli telekomünikasyon kablosu üretimi Siemens ve Pirelli lisansı ile devam edecek.

Devir anlaşmasını dün Lahey'de düzenlenen Siemens'nin yıllık basın toplantısında açıklayan Siemens A.G. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Heinrich von Pierer, kablo bölümünün dünya pazarındaki rekabet şansını arttırdığını ve çalışanlara da uzun vadeli bir perspektif kazandırıldığını bildirirken, Hürriyet'e tüm dünyadaki kablo şirketleri arasında en verimli ve karlı olan TSS'nin de devredilmesinin Siemens için çok zor verilen bir karar olduğunu belirtti. ‘‘Çalışanlarımız için en iyi çözümü bulduk’’ diyen von Pierer, Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Siemens'in Türkiye'de kablo üretimi dışında kalan, telekomünikasyon, ulaşım, sağlık, devre elamanları, enerji, aydınlatma ve bilgi işlem faaliyetlerinin devam edeceğini kaydeden von Pierer, bu alanlarda devir işleminin söz konusu olmadığını açıkladı.

Simko ve Türk Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Arnold Hornbfeld ise ‘‘çocuğum’’ diye nitelediği TSS'nin devrinden duyduğu üzüntüyü saklamazken, ‘‘Ancak, TSS şimdi dünyanın en büyük kablo üreticisiyle çalışacak. O yüzde daha da büyüyecek. Yönetim aynı kalacak’’ dedi.

TSS'nin devrinin tamamlanması için Rekabet Kurulu'nun onayı gerekirken, devir süreci 1 Ekim 1998'e kadar tamamlanarak, bu tarihte resmen yürürlüğe girecek. Siemens'in Pirelli'ye devrettiği kablo işi, 1996/97 mali yılında 1.7 milyar mark ciro yapmıştı. Bu bölümün tüm dünyada Almanya ve Türkiye'deki çalışanları dahil olmak üzere toplam 6 bin 200 çalışanı bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!