Pierre Cardin geliyor, ’o bizim’ kavgası kızışıyor

Güncelleme Tarihi:

Pierre Cardin geliyor, ’o bizim’ kavgası kızışıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2006 00:00

Önümüzdeki hafta İstanbul’a gelecek olan ünlü modacı Pierre Cardin yüzünden eski ortak Omurtak ile Kavurmacı (Aydınlı) Aileleri mahkemelik oldu. Oktay Omurtak, bu markanın 2010 yılına kadar Türkiye haklarının kendisinde olduğunu söylerken, Aydınlı "Bay Pierre Cardin bizi tercih etti, artık onun sözleşmesinin bir geçerliliği yok" dedi.

ÜNLÜ modacı Pierre Cardin’in İstanbul’a yapacağı ziyaret öncesinde, markanın Türkiye hakları Aydınlı Grubu (Kavurmacı Ailesi) ve Omurtak Ailesi’ni karşı karşıya getirdi. Aydınlı, 13 yıldır erkek giyimde lisansörlüğünü yürüttüğü Pierre Cardin ile yeni bir yapılanmaya gidince, 17 yıldır bu markanın Türkiye temsilciliğini yapan Omurtak Ailesi ile mahkemelik oldu. Omurtak ve Kavurmacı Aileleri, ünlü Fransız markasının haklarının kendisinde olduğunu birbirlerine karşı açtıkları davalarla ispatlamaya çalışıyor.

BEN TANIŞTIRDIM:

Bir süre öncesine kadar Pierre Cardin markasını Türkiye’ye getiren Taycan Mümessillik Tekstil’de ortaklık yapan Omurtak ve Kavurmacı Aileleri arasındaki marka savaşı, Kavurmacı Ailesi’nin Pierre Cardin ile farklı ve yeni bir anlaşma yapmasıyla başladı. Ortaklarını anlaşmaya aykırı davranmakla suçlayarak mahkemeye veren Oktay Omurtak, bu konuda şunları söyledi: "Kavurmacılar’ı ortak olarak aldığım Taycan Mümessillik’te yönetim kurulu başkanı benim ve tek imza yetkisi de bende. Bugün yaptıkları işi birlikte yapma kararı almıştık, onları Bey Pierre Cardin ile ben tanıştırdım. Ancak Ömer Faruk Kavurmacı bana haber vermeden, Pierre Cardin ile gidip başka bir anlaşma yaptı. Aramızdaki taahhütlere karşın hem beni hem de bu markayı yıllardır Türkiye’de üreten pekçok firmayı mağdur etti."

BİRLİKTE YAPACAKLARDI:

Oktay Omurtak’ın Avukatı Macit Koçer de, 2004 yılında Kavurmacı Ailesi ile ortaklığa giden Omurtak’ın Pierre Cardin ile 2010 yılına kadar geçerli bir sözleşmesi olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Ortaklık sonrası Pierre Cardin markasını Taycan adına satın alınması için 13 milyon Euro bedel ödeme konusunda anlaştılar. Olayların bu şekilde geliştiği bir dönemde Taycan Mümessilik yönetim kurulu üyelerinden Ömer Faruk Kavurmacı, Omurtak Ailesi’nden habersiz, hukuken geçersiz bir şekilde Pierre Cardin markasını satın aldı. Kavurmacı’ının Pierre Cardin markasını satın aldığını düşünsek dahi 2010 yılına kadar alt lisansör tayin etmek gibi bir hakkı yoktur."

BAY CARDİN İSTEDİ:

Kavurmacılar da karşı dava açarak, eski sözleşmenin geçersiz olduğunu savundu. Pierre Cardin’in Türkiye’nin yanı sıra başka ülkelerde de bazı ürün gruplarında isim hakkını aldıklarını vurgulayan Aydınlı Grubu Başkan Vekili Ahmet Said Kavurmacı, şöyle konuştu: "Omurtak’ın yaptığı iş acentecilikti bizim yaptığımız iş başka. Son iki yıldır Omurtaklar Pierre Cardin’e paralarını ödememiş. Bay Pierre Cardin bu sorunu bize açtı ve bizimle stratejik bir ortaklığa girmeyi önerdi. Çünkü biz yıllardır bu marka için çok başarılı işler yaptık, şimdi Omurtak’ın iddiasının aksine o lisans anlaşmalarının hiçbiri geçerli değil. Biz bu işe 17-18 milyon Euro yatırım yaptık. Hatta Omurtaklar’a da isterseniz siz de ortak olun dedik, ne para koydu, ne ortak oldu. Buna rağmen alt lisansörlük anlaşmalarını kendi yapmak istiyor. Ancak artık bunu yapamaz, çünkü bu haklar artık Aydınlı’da."

Cardin Türkiye’ye gelerek Aydınlı’ya destek verecek

FRANSIZ markası Pierre Cardin’in erkek giyim alanında Türkiye temsilciliğini yürütürken, bu markanın Türkiye’de 21 sektörde ve ayrıca altı ülkedeki tüm haklarını satın alan Aydınlı Grubu, bir yandan da markanın yaratıcısı Pierre Cardin’i İstanbul’da ağırlamaya hazırlanıyor. Ahmet Kavurmacı, "Bay Pierre Cardin 20 Haziran’da İstanbul’a gelerek bize verdiği desteği gösterecek" diyerek, şunları söyledi: "Dünyanın yaşayan en önemli 3 modacısından biri olan Pierre Cardin, bizimle yaptığı ortaklığı çok önemsiyor, Türkiye’ye çok değer veriyor. Hatta defilesinin burada yapılmasını da kendisi önerdi. Yılda sadece 5 kez yapılan bir defile ilk kez İstanbul’da yapılacak. Fashion TV bu defileyi 129 ülkeye naklen yayınlayacak. Böylece Türkiye’nin tanıtımına da önemli bir katkıda bulunacağız."

Taycan’da halen ortaklar

KAVURMACI ve Omurtak Aileleri’nin ticari işbirliği yıllar öncesine dayanıyor. Pierre Cardin markasının 1989’dan bu yana Türkiye’deki lisansörlüğünü Taycan Dış Ticaret’te yürütüyordu. Bu şirketin sahibi olan Omurtak Ailesi, markanın Türkiye’deki üretim ve satışı için farklı sektörlerden şirketlerle alt lisansörlük anlaşması yapıyor ve Pierre Cardin’e buradan elde edilen gelirden komisyon ödüyordu. Omurtak Ailesi, 1993 yılında, erkek hazır giyimi konusunda Aydınlı Tekstil’le alt lisansörlük anlaşması imzaladı. 2004 yılında mali sıkıntıya giren Omurtak Ailesi, ortak arayışına girdi. Kavurmacı Ailesi sıcak bakınca yüzde 50 ortaklıkla yeni bir şirket kuruldu. Oktay Omurtak, Mehmet Omurtak, Ömer Faruk Kavurmacı ve Mustafa Şevki Kavurmacı’nın yönetimindeki Taycan Mümessillik Tekstil, Pierre Cardin’in Türkiye temsilciliğini yürüttü. Bu ortaklık halen de devam ediyor.

Alt lisansörler bölündü

OMURTAK ve Aydınlı arasındaki kavganın en önemli aktörleri alt lisansörler. Omurtak’tan alt lisans yetkisi alan firmaların bazıları geçtiğimiz günlerde gazetelere ortak bir ilan vererek, bu işi yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Ancak Aydınlı, Omurtak’ın yaptığı anlaşmaları tanımadığını vurguladı. Şu anda 15 farklı sektörde lisans veren Aydınlı, "Bugüne kadar markaya yatırım yapmamış, sadece adını kullanmış olanlarla çalışmıyoruz. Eski alt lisansörlerden bazılarıyla anlaştık, işinin hakkını verenlerle çalışmaya devam ederiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!