Phaselis’teki iki koya halk plajı izni ve ihalesi iptal

Güncelleme Tarihi:

Phaselis’teki iki koya halk plajı izni ve ihalesi iptal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 07:00

ANTALYA’da antik Likya kenti Phaselis’teki Bostanlık ve Alacasu koylarında yapımı büyük ölçüde tamamlanan halk plajları için verilen proje izni ve ihalesi, mahkemeler tarafından iptal edildi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün ihalesini alan özel şirket, geçen yıl şubatta Kemer’de antik Likya kenti Phaselis’in sınırları içerisinde bulunan 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı niteliğindeki Alacasu ve Bostanlık koylarındaki iki halk plajı projesinin inşaatına başladı. Bu gelişme üzerine bazı çevre örgütleri ve meslek odaları, halk plajı projelerinin iptali için yargıya başvurdu.

İhale edilen proje kapsamında başlatılan çalışmalara karşı ilk dava, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Tekirovalı 14 vatandaş tarafından, projeye izin kararının iptali için açıldı. Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, ‘telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması’ nedeniyle nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haberin Devamı

İKİNCİ DAVA İHALE VE PROJEYE

İhaleyi alan firma, mahkeme kararının ihaleyle ilgisi olmadığını gerekçe göstererek, inşaat çalışmalarını sürdürdü. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve 14 çevreci, projenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle ikinci davayı açtı. Ankara 11’inci İdare Mahkemesi, geçen yıl mayıs ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, geçen şubat ayında ise ihalenin iptaline hükmetti. Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, Koruma Bölge Kurulu’nun Phaselis projesiyle ilgili iki kararını da iptal etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!