Petrol Ofisi, tüketimi yüzde 10 azaltan ’nanodizel’e geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi, tüketimi yüzde 10 azaltan ’nanodizel’e geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

PO, Oxford Üniversitesi bünyesindeki Oxonica şirketiyle dünyada ilk kez "nanodizel"i pazarlamak üzere anlaştı. Petrol Ofisi’nin bu yılın son çeyreğinde pazara sunacağı "nanodizel", tüketimi yüzde 10 oranında azaltırken, çevreye verilen zararı da en aza indirecek.

DOĞAN Holding’in Avusturyalı petrol devi OMV’yle ortak olduğu akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi, bir süre önce benimsediği "enerji oyunun adını koyan oyuncu olacağız" hedefine dönük çok önemli bir adım attı. Petrol Ofisi, İngiltere’nin nanoteknoloji araştırmalarıyla ünlü Oxford Üniversitesi bünyesindeki Oxonica şirketiyle dünyada ilk kez "nanodizel"i pazarlamak üzere anlaşma imzaladı. Petrol Ofisi’nin bu yılın son çeyreğinde pazara sunacağı "nanodizel", tüketimi yüzde 10 azaltacak, çevreye verilen zararı en aza indirecek.

12.7 MİLYON DOLAR:

Türkiye için "nanodizel devrimi" anlamına gelen anlaşma Oxford Üniversitesi’nde Oxonica’nın CEO’su Kevin Matthews ile Petrol Ofisi CEO’su Jan Nahum arasında Harry Poter filminin çekildiği salonda imzalandı. Anlaşmaya göre, Oxonica’nın geliştirdiği "dizel katalizörü" Envirox’un Türkiye’deki tüm kullanım hakları Petrol Ofisi’nde olacak. Petrol Ofisi, Türkiye’de pazarladığı motorine (dizel) Envirox’u katacak. Envirox sayesinde Petrol Ofisi’nden motorin alanların tüketimi yüzde 5-10 azalacak. Söz konusu motorin mevcutlara oranla çevreye daha az karbondioksit salacak. Kevin Matthews, Petrol Ofisi’yle yaptıkları anlaşma çerçevesinde, Envirox’un Türkiye’de kullanımından bu yıl 12.7 milyon dolar ciro beklediklerini açıkladı.

FİKRİ MÜLKİYET HAKKI:

Petrol Ofisi CEO’su Jan Nahum, Oxonica’yla yaptıkları anlaşmanın basit bir katalizör kullanımı anlamına gelmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Oxonica’yla yaptığımız anlaşma bizim için enerji oyununun adını koymak anlamına geliyor. Çünkü, öncelikle akaryakıtta nanoteknolojiyi dünyada ticari anlamda ilk kez biz kullanacağız. Anlaşmamız bununla kalmıyor. Oxonica’nın önümüzdeki dönemde diğer akatyakıt ürünleri için geliştireceği nanoteknolojide bizim de fikri mülkiyet hakkımız olacak. Biz bundan sonra Oxonica’nın enerji sektörüne dönük araştırmalarına destek vereceğiz. Bu da bize alınacak patente ortak olma şansı verecek. Örneğin, Envirox benzeri bir katalizör katkı benzin için geliştirilirse, onda Petrol Ofisi de söz sahibi olacak."

200 BİN METREKÜPLÜK TEMİZLİK:

Oxonica’nın CEO’su Kevin Mathews, nanoteklenojinin kullanımını anlatırken, şu bilgileri verdi: "Petrokimya sektörü nanoteknolojinin kullanımından çok etkilenecek. Oxonica, yakıtlar için katalizörler dahil, devrim yaratan bir şirket. Envirox’un kullanımı, karbondioksitin azaltılması dahil, ekonomik ve çevre açısından yarar sağlamaktadır. Örneğin, Envirox’un Petrol Ofisi’nce kullanılması, motorinin çevreye saldığı karbondioksiti 200 bin metreküp azaltacak."

TİCARİ FIRSAT VE GÖREV:

Jan Nahum, Türk şirketlerinin bugüne kadar dünyada yapılmış, yaratılmış teknolojileri Türkiye’ye getirebildiklerini hatırlatarak, şunları söyledi: "Bize göre, Türkiye artık bazı teknolojilerin kullanımında öncü olmalı, liderlik yapmalı. Biz Envirox’u kullanmayı, geleceğe dönük araştırmalara destek vermeyi,hem ticari fırsat, hem de görev bildik."

Envirox nedir

OXFORD Üniversitesi bünyesindeki Oxonica’nın nanoteknoloji kullanarak geliştirdiği Envirox, motorine karıştırılan bir katalizör. Envirox, hem yakıt tüketimini, hem de zararlı egzoz gazlarını azaltıyor, dizel yakıtın yanmasını iyileştiriyor. Envirox’un kullanımı için motorda herhangi bir değişiklik yapmak gerekmiyor.

Arka koltukta oturmak yerine öne geçiyoruz

PETROL Ofisi CEO’su Jan Nahum, Oxonica’yla yaptıkları anlaşmayı ve dizel katalizörü Envirox’u dünyada ilk kullanacak şirket olmalarını şöyle değerlendirdi: "Türk şirketleri bugüne kadar teknolojik gelişmeleri arka koltuktan izleyip, sonra devreye giriyordu. Biz, yaptığımız anlaşmayla ön koltuğa geçiyoruz, sektörümüzü dünyada yönlendiren konumda yerimizi alıyoruz. Türk şirketleri şimdiye kadar hep yaratılanları devralma stratejisini benimsemişti. Biz artık yaratan tarafa geçiyoruz. Bu sadece Petrol Ofisi için değil, Türkiye için çok önemli gelişme."

Satış azalır diye sosyal sorumsuzluk yapamazdık

PETROL
Ofisi CEO’su Jan Nahum, "Nanoteknolojiyle sağlanacak yüzde 5-10 tasarrufun tüketimin de aynı oranda azalması anlamına geldiği sizi ürkütmüyor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bizim bu teknolojiyi görüp almamamız, sosyal sorumsuzluk olurdu. Satışımız düşecek diye bu teknolojiyi getirmemezlik yapamazdık. Umuyorum tüketiciler bu farkımızı anlayacaktır. Biz ’nanodizel’le yüzde 35 olan pazar payımızı daha da artıracağız."

Motorine ’nano’ girince fiyatında değişme olmaz

PETROL
Ofisi CEO’su Jan Nahum, bir soru üzerine ’nanodizel’de izleyecekleri fiyat politikasını şöyle açıkladı: "Nanoteknoloji ürünü Envirox katalizörünü katınca, bizim motorini kullanan müşterimiz yüzde 5-10 tasarrufa kavuşacak. Bu, bizden tüketimin de aynı oranda düşmesi anlamına geliyor. Şu anda yaptığımız planlara göre, ’nanodizel’i şimdiki dizel ürünlerimizden farklı bir fiyata satmayacağız. Sağlanacak tasarrufun bize kaybettireceği tüketimi kazanacağımız yeni müşterilerle kapatacağız. Böylece ciro kaybının da önüne geçmiş olacağız."

Oxford’da yılda 264 milyon paund araştırmaya gidiyor

OXFORD
Üniversitesi Begbroke Science Park Akademik Direktörü Prof. Peter Dobson, 2004-2005 döneminde 264 milyon paundluk araştırma bütçesine sahip olduklarını söyledi. Prof. Dobson’un verdiği bilgiye göre, Oxford araştırma biriminde 3 bin 700 araştırmacı ve 5 bin öğrenci görev yapıyor. Merkezde 60’tan fazla akademisyen nanoteknoloji alanında çalışıyor. Oxford Üniversitesi bünyesindeki Oxonica, Avrupa’nın önde gelen nanomalzeme geliştiricileri arasında yer alıyor. 1999’da kurulan Oxonica’da 55 personel çalışıyor. Şirket, Oxonica Energy, Oxonica Healthcare, Oxonica Securty ve Oxonica Materials olmak üzere dört bölümden oluşuyor.

Cüce ama metrenin milyarda biri ediyor

YUNANCA cüce anlamına gelen ’nanos’ her hangi bir ölçünün milyarda birini gösteriyor. Metrenin milyarda birine eşitk olan nanometre, üç ya da dört atom genişliğine denk geliyor. Nanoteknoloji, 1’den 100 nanometreye kadar olan fonksiyonel maddelerin, sistemlerin yaratılması ve kontrolü ile beraber aynı skaladaki maddelerin değiştirilmesiyle ana maddenin özelliklerinin değişiklik göstermesi anlamı taşıyor. Nanoteknoloji sayesinde bugün lekeye ve suya dayanıklı tekstil ürünleri, kendini temizleyen camlar, otomotivde kullanılan daha hafif ve güçlü plastikler, çizilmeye dayanıklı boyalar, anti mikrobik parçalar içeren ve enfeksiyon önleyen yara bantları ve terletmeyen çoraplar üretiliyor. Nanoteknolojide uzay ve enerji alanında geliştirilen çalışmaların insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!