Petrol Ofisi tartışması

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüzde 51'lik kamu hissesi 1 milyar 160 milyon dolara İş Bankası, Bayındır ve Park Holding ile PÜAŞ'a verilen Petrol Ofisi'nde 580 milyon dolarlık ilk taksidin ödenmesi için tanınan süre yaklaşırken, gözler Garipoğlu Grubu'nun açtığı iptal davasına çevrildi. Satış şartnamesine konan bir madde, dörtlü konsorsiyumun gerekli parayı ödeyememesi halinde, POAŞ'ın ikinci teklifi veren Doğuş Grubu'na verilmesini öngörüyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından bir milyar 160 milyon dolara İş Bankası, Bayındır Grubu, Park Holding ve PÜAŞ'a (Petrol Ürünleri Anonim Şirketi) satışı kararlaştırılan Petrol Ofisi'nde, ilk peşinatı ödeme günü yakalaşırken piyasalarda farklı sesler çıkmaya başladı.

Kamuoyunun önünde şeffaf olarak yapılan ihalede, en yüksek teklifi vermesine karşın POAŞ'ı alamayan Garipoğlu Grubu, yasaların iptal edildiği gerekçesiyle ihalenin iptali için İdare Mahkemesi'ne açtığı davanın sonucunu bekliyor. Hayyam Garipoğlu, İdare Mahkemesi'nin normal koşullarda POAŞ'ın söz konusu gruba satışını iptal etmesi gerektiğini öne sürüyor.

Garipoğlu Grubu'nun açtığı dava bir tarafa, POAŞ ihalesini kazanan grupların, kabul ettikleri ödeme takvimi çerçevesinde, bu ay sonuna kadar şirketin toplam bedelinin yarısını, yani 580 milyon doları, peşin olarak ödemesi gerekiyor.

Fakat Rekabet Kurumu'nun onay vermemesi nedeniyle, PÜAŞ geçtiğimiz günlerde ihaleyi kazanan konsorsiyumdan çekildiğini açıklayınca, konsorsiyumun diğer üylerinin POAŞ için ay sonunda yatırmaları gereken peşinatı, bulamadıkları için ödemeyecekleri konuşulmaya başladı.

Söylentilere göre, konsorsiyum ortakları Bayındır Grubu ve Park Holding'in uluslararası piyasalarda sürdürdükleri borç arayışından sonuç alamadıkları, umutların ise halen görüşmelerin devam ettiği Deutsche Morgan'da bağlı olduğu belirtiliyor.

Bir başka söylentiye göre de, konsorsiyum üyesi İş Bankası'nın bu ihaleye, diğer ortaklara hiç bir şekilde teminat mektubu verilmemesi koşuluyla girmesi, POAŞ'ta ödeme krizini çıkmaza sürüklemeye başladı. Ünal Korukçu'nun da bir süre önce istifa ederek Genel Müdürlük'ten ayrılmasının da konsorsiyum ortaklarınca, büyük bir sürpriz olduğu da konuşuluyor.

DOĞUŞ'A KALABİLİR

ÖYK'nın satış şartnamesinde, Bayındır, Park Holding ve İş Bankası'ndan oluşan konsorsiyumun, gerekli parayı ay sonuna kadar ödeyememesi halinde, ihalenin şeffaf ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Doğuş Grubu'na kalacağına yer verildiğine dikkat çekiliyor.

Böyle bir duruma Doğuş Grubu'nun ‘‘hayır’’ demesi beklenmiyor. Fakat Doğuş Grubu da global kriz nedeniyle gereken parayı bulamamakta zorlanırsa, bu kez POAŞ ihalesinin sil baştan tekrarlanması gündeme gelebilir.

Mevcut durumda POAŞ ihalesinin kendilerine kalmasının söz konusu olmadığını belirten Hayyam Garipoğlu, dava lehlerine sonuçlansa bile Petrol Ofisi dosyasının kendileri için kapandığı söylüyor. Garipoğlu, ihalenin sil baştan tekrarlanması halinde ise yeniden girebileceklerini söyüyor.

SHELL TEKLİFLERİ

Bugünlerde POAŞ ihalesine girip de kazanamayan şirketlerin hemen hepsinin Türkiye'deki benzin istasyonlarını satışa çıkaran Shell'e teklif vermeleri de dikkat çekici bir gelişme.

POAŞ'a en yüksek teklifi vermesine karşın alamayna Hayyam Garipoğlu'nun yanısıra, ihaleye katılan Doğuş Grubu da Shell'e teklif verdi. Shell'de, Çukurova Grubu, Türk Petrol Holding, Demirören Grubu ve Sabancı Holding de teklif veren firmalar arasında yeralıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!