Petrol fiyatları düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol fiyatları düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), ekonomik büyümenin dünya genelinde yavaşlaması nedeniyle toplam petrol talebindeki artış tahminlerini azaltması, petrol fiyatlarını geriletti.

Singapur borsasında Kuzey Denizi menşeli Brent petrolünün varil fiyatı 33 sent düşüşle 28 dolar 92 sente, Amerikan menşeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 26 sent düşüşle 30 dolar 77 sente geriledi.

IEA, aylık Petrol Piyasası Raporu'nda, 2001 yılı global günlük petrol talebi artış tahminini 140 bin varil azaltıp 1.5 milyon varile indirdi. IEA, Ağustos ayındaki tahmin raporunda, 2000 yılında 75.5 milyon varil olan günlük toplam petrol talebinin bu yıl 77 milyon varile çıkacağını öngörmüştü.

IEA'ya göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkelerinin tümü ile Güney Afrika ve Tayland gibi OECD üyesi olmayan ülkelerde de petrol talebi azalıyor, ekonomik büyümedeki yavaşlama işaretleri her yerde mevcut.

IEA, petrol talebindeki azalışta, ham petrol fiyatlarının artması ile Avrupa ve Asya'da kış mevsiminin ılıman geçmesinin rol oynadığını belirtti. Nitekim, talep azalması sonucu, ABD'de benzin stokları iki hafta önce beş milyon varilden fazla arttı.

OPEC toplantısı bekleniyor

Kar marjları azalan petrol rafinerileri üretimi kısarken, piyasalarda gözler şimdi de, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) Mart ayı ortasında yapılacak toplantısına çevrildi.

Talepte azalış beklentisi karşısında, OPEC toplam ham petrol üretimini 1 Şubat'dan itibaren yüzde 5 kısmıştı.

OPEC üyesi Katar'ın Petrol Bakanı Abdullah Al-Attiyah, hafta sonundaki Katar Haber Ajansı QUNA'ya açıklamasında, fiyatların mevcut düzeyinde devam etmesi halinde, üretimi daha da kısmanın gerekmeyeceğini bildirdi.

Attiyah, OPEC ham petrolünün 25 dolarlık varil fiyatının adil olduğunu, bu fiyat düzeyinde üretici ve tüketicilerin çıkarlarının korunduğunu kaydetti.

OPEC'in daha az petrol üreten Endonezya gibi üyelerinin üretimin daha da kısılmasını istemeleri beklenirken, Kartel'in en nüfuzlu üyesi Suudi Arabistan, geçen haftaki açıklamasında, mevcut fiyat düzeyinden memnuniyetini belirtti.

Petrol fiyatlarının geçen yıl son 10 yılın en yüksek düzeylerine fırlaması üzerine, OPEC günlük toplam ham petrol üretimini 3.7 milyon varil artırmıştı.(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!