Petrol faturamız üçte bir hafifledi

Güncelleme Tarihi:

Petrol faturamız üçte bir hafifledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Asya ve Rusya'daki kriz nedeniyle dış ticaret açığı büyüyen Türkiye'nin imdadına ham petrol fiyatlarındaki düşüş yetişti. Bu yılki ham petrol faturası geçen yıla göre üçte bir oranında hafifleyen Türkiye'nin bu ucuzlamadan altı ayda sağladığı kazanç 540 milyon dolar oldu. Ham petrol fiyatlarının bu düzeylerde seyretmesi halinde yılın tümündeki kazancın 1 milyar doları aşacağı tahminleri yapılıyor.

Geçen yılın ilk yarısında 19.3 dolar olan Türkiye'nin ham petrol ithalatında varil başına ödediği fiyat, bu yıl aynı dönemde 12.8 dolara kadar geriledi. Ortalama varil fiyatında geçen yıla göre yüzde 33.7 oranında bir düşüş yaşandı.

Türkiye bu yılın ilk altı ayındaki ham petrol ithalatını geçen yılın aynı dönemindeki 19.3 dolarlık ortalama fiyattan gerçekleştirseydi bu ithalata yaklaşık 1 milyar 616 milyon dolar ödemesi gerekecekti. Petrol fiyatlarındaki bu düşüşün, ihracatta yaşadığı sıkıntı nedeniyle dış ticaret açığı büyüme eğiliminde olan Türkiye'ye altı aylık dönem için olumlu katkısı 540 milyon dolar oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!