Peşin vergide yüzde 10 yanılma hakkı var

Güncelleme Tarihi:

Peşin vergide yüzde 10 yanılma hakkı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dernek ve Vakıfların (Kanunla kurulanlar hariç) kendi iktisadi işletmelerinden sağlayacakları gelirler hariç, diğer bütün gelirleri stopaja tabi olacaktır. Ancak, Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek stopaj oranları, vergi muafiyeti tanınan Vakıflar ile Kamu menfaatlerine yararlı sayılan dernekler için binde 1, diğer vakıf ve dernekler için yüzde 1'den fazla olamayacaktır.

GEÇİCİ VERGİ:

Gelir ve Kurumlar Vergisinde geçici vergi uygulanması 1999 yılı başından itibaren değişmiştir. Eskiden bir önceki yıl için ödenecek verginin belirli bir yüzdesi olarak ödenen geçici vergi yılbaşından itibaren artık üçer aylık olarak hesaplanacak fiili kazançlara göre ödenecektir. Geçici verginin oranı, Gelir Vergisi mükellefleri için yüzde 15, Kurumlar Vergisi mükellefleri için yüzde 25 olacaktır.

İLK BEYAN MAYISTA:

Geçici Vergi için üçer aylık kazançlar, üçüncü ayı takip eden ikinci ayın 15'inci günü akşamına kadar beyan edilip ödenecektir. Örneğin Ocak, Şubat, Mart aylarını kapsayan yılın ilk Geçici Vergi beyannamesi en geç 15 Mayıs akşamına kadar verilecektir.

YANILMA PAYI:

Geçici Vergi için hesaplanacak üçer aylık dönem kárlarına yüzde 10'luk bir yanılma payı tanınacaktır. Kazanç beyanları yüzde 10'lik marjı aşacak şekilde düşük yapılırsa, aşan kısım için ikmalen veya re'sen vergi salınıp, ceza uygulanacaktır.

TURİZME İSTİSNA YOK:

Kurumlar Vergisi'nde yılbaşından itibaren turizm istisnası uygulanmayacaktır.

YATIRIM FONLARI:

Ayrıca yine yılbaşından itibaren (A) grubu yatırım fonlarından (Portföyünün yüzde 25'i hisse senedinden oluşan), risk sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları ve ortaklıklarından sağlanan kár payları içinde Kurumlar Vergisi istisnası sözkonusu olamayacaktır.

BAĞIŞLARIN DURUMU:

Gerek Gelir Vergisi, gerekse Kurumlar Vergisi mükellefleri için, vergi matrahından düşebilecekleri bağışların mahiyetleri ve tutarları da yılbaşından itibaren değişecektir. Yeni uygulamaya göre, üniversite saymanlığına direkt yapılacak bağışlarla, ilköğretim kurumlarına yapılacak nakdi bağışlar hariç, diğer bağışlar ilgili yılın kazancının yüzde 5'ini geçemeyecektir. Eskiden, özellikle okul yapımları için belirli şartlarla yapılacak bağış ve harcamaların tamamı kazançtan indirilebiliyordu. Bu imkan kaldırılmıştır. Kazancının yüzde 5'i ile sınırlı olarak yapılacak bağışların da geçerli olabilmesi için bunların, Genel Bütçeli Dairelere, Katma Bütçeli Dairelere, İl Özel İdarelerine, Belediyelere, Köylere, vergi muafiyeti tanınan Vakıflara, kamu menfaatlerine yararlı sayılan derneklere ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılması gerekecektir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!