Peşin vergi ve hayat standardı kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Peşin vergi ve hayat standardı kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın dün TBMM'ye sunduğu Hükümet Programı'nda, peşin vergi ve hayat standardı esasının zaman içinde tümüyle kaldırılması hedefi yer aldı. Hükümet, ekonomide ‘‘günü kurtarma’’yı değil, ülkenin uzun vadeli çıkarlarını düşünmeyi taahhüt etti.

Hükümet Programı'nın ekonomi bölümünde peşin vergi ve hayat standartı esasının zaman içinde tümüyle kaldırılması gibi önemli unsurlar yer aldı. Bu unsurları kapsayan bir vergi reformu yapılacağı belirtilen programda hayat standartının yeni kurulan şirketler için ilk yıl uygulanmaması konusunda acil düzenleme yapılacağı belirtildi. Programda, Hazine'nin borçlanma programı yaparak bunu kamuoyuna açıklanması ile borçlanmanın düzenli hale getirilmesi hususuna da özel yer verildi.

KISA VADELİ OLMAYACAK:

İç ve dış dengelerin bozulma eğilimine girdiği ve enflasyonun hızlandığı bir ortamda görev alan yeni Hükümetin ekonomi alanında yapacağı düzenlemelerin kısa vadeli, günü kurtarmaya dönük düzenlemeler değil, ülkenin uzun vadeli gereksinimleri ve çıkarlarını gözönünde bulunduran ancak kısa vadede mutlaka geciktirilmeden alınması gereken düzenlemeler olacağı kaydedildi.

ENFLASYONLA MÜCADELE:

Hükümetin iktisadi alandaki temel hedefinin kalıcı makro ekonomik istikrar olduğu belirtildi ve bunun önündeki en büyük engelin giderek yükselen enflasyon olduğu vurgulandı. Enflasyonla mücadele için, ‘‘Aynı anda bir çok alanda reform niteliğinde dönüşümleri zorunlu kılıyor’’ denilerek, kamu açıkları kalıcı biçimde düşürülürken, enflasyon bekleyişlerinin kırılması ve devletin belli başlı kurumlarının yeniden yapılandırılması için eşgüdümlü çaba gerektiği belirtildi.

KAMU BANKALARI:

Yatırımların finansmanında önemli rol oynayan gönüllü tasarrufların teşvik edileceği belirtilen programda, bankacılık sektöründeki yapısal bozukluk ve hukuki boşlukların giderileceği, bankaların denetiminde etkinlik sağlanacağı belirtildi. Kamu bankaları kredilerinin politik etkilerden arındırılacağı ve gerekli kaynak sağlanmadan kamu bankalarına görev verilmeyeceği belirtilirken, ‘‘Kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmalarının hızlandırılacağı’’ da kaydedildi.

BORÇLANMA PROGRAMI:

Borçlanmada düzensizliğe ve keyfiliğe son verileceği belirtilerek, ‘‘Borçlanma önceden kamuoyuna açıklanmış program çerçevesinde ve iktisadi dengeleri gözeterek sürdürülecektir’’denildi.

Bu düzenlemeler ile ulaşılmaya çalışılan uzun vadeli hedef ise kamu maliyesinde ‘‘toplam kalite yönetimi’’ne geçmek olarak belirtildi.

VERGİ REFORMU:

Vergi gelirlerinin yeni vergiler ihdas etmek yerine, vergi ve çalışma yaşamını düzenleyen yasalarda yeralan ve kayıt dışılığı teşvik eden hükümler kaldırılarak kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, vergi kayıp ve kaçaklarının bu yolla ve ayrıca etkin denetimle asgari düzeye indirileceği ifade edildi. ‘‘Vergi oranlarının belirli konularda düşürülmesi suretiyle vergi tabanının yaygınlaştıran, vergi yükümlülerini enflasyona karşı koruyan, elde edilmeyen gelirden vergi alınması sonucu doğuran hayat standartı esasını ve peşin vergiyi tümüyle kaldırmayı amaçlayan bir vergi reformu temel hedeflerimizdir’’ denildi. Bununla birlikte istihdam ve iş olanakları yaratmanın son derece acil ve önemli olduğu bir ortamda özgür girişimciliğin önünü kesen, işyeri açma konusunda caydırıcı bir nitelik taşıyan hayat standartı esasının yeni işe başlayanlarda ilk yılda uygulanmaması için gerekli düzenlemelerin derhal yapılacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!