Performansı iyi olan vergi dairesi, ek vergi gelirinden pay alacak

Güncelleme Tarihi:

Performansı iyi olan vergi dairesi, ek vergi gelirinden pay alacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığı ile mücadelenin üst düzeye çıkarılacağını bildirdi ve bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi’ne ek ödenek verirken esneklik sağlamayı öngördüklerini aktaran Şimşek, “Bu çerçevede vergi dairelerine ek vergi gelirlerinden pay da verebiliriz. Ek performans elde edildiğinde çalışana pay vermeyi mümkün kılan düzenleme yapacağız” dedi.
‘Gri alan’ları çözeceğiz
Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin olarak idari yargının alanında yeni düzenlemelere gidileceğini de bildiren Maliye Bakanı, vergi muktezalarına ilişkin reformun da kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini ifade etti. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda pilot uygulamasına başlanan yeni  düzenleme ile mukteza alanındaki aksaklıkların giderileceğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: “Eksiklikleri ortadan kaldıran yeni özelge (mukteza) sistemini tüm illere yayacağız. Ocak’tan itibaren mükellefler vergi dairesi başkanlıklarına, başkanlık olmayan yerlerde defterdarlıklara özelge talebinde bulunacak. Vergi kanunları ve mevzuattaki gri alanları, belirsizlikleri tebliğlerle çözeceğiz. 2001’de görüş bildirmişiz, 2005’te aynı konuda çok ters görüş bildirmişiz. Bu bize yakışmaz. Bunu bir reform ile çözeceğiz.”
‘Kod’ sisteminin revize edileceğini bildiren Bakan Şimşek, “Farklı illerde farklı uygulamalar sıkıntı yaratıyor. Kod sistemi tartışmalarına son verecek yeni sistemle birlikte hem denetim güçlendirilecek hem de bazı tartışmalar sona erecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

22.6 milyarlık Varlık Barışı yapıldı vergi cezaları artırılacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, yürürlük tarihi yıl sonuna kadar uzatılan Varlık Barışı Kanunu ile 25 Kasım itibariyle 22 milyar 648 milyon lira tutarında varlık beyan edildiğini de açıkladı. Şimşek, “Bu beyanlar üzerinden 740 milyon lira vergi tahakkuk etti, bunun 394 milyon lirası tahsil edildi. Beyan edilen 22,6 milyar liranın 14 milyar 832 milyon lirasi ilk uygulama döneminden” dedi. Bakan Şimşek, vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele için vergi cezalarının artacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!