‘Paylaşımlı ulaşımda Türkiye kale olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Paylaşımlı ulaşımda Türkiye kale olacak’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2022 07:00

Türkiye’nin ilk paylaşımlı bisiklet platformu olan Tripy’yi hizmete sokmaya hazır olduklarını söyleyen MİA Teknoloji Başkanı Beltekin, Türkiye’nin mikrobilite pazarında Çin’den sonra dünyanın kalesi olacağını belirtti.

Haberin Devamı

MİA Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Beltekin, Türkiye’nin mikrobilite pazarında Çin’den sonra dünyanın kalesi olacağını belirterek, Türkiye’nin ilk paylaşımlı elektrikli bisiklet platformu olan Tripy’yi hizmete sokmaya hazır olduklarını söyledi. Yüksek teknolojiye sahip elektrikli bisikletleri, Türk mühendis ekibiyle ürettikleri yapay zekâ tabanlı uygulamalarla birleştirerek kullanıma sunduklarını belirten Beltekin, bu çerçevede sahil kentleri başta olmak üzere birçok büyükşehirle görüşmelerinin devam ettiğini anlattı. Beltekin, hedeflerinin sadece Türkiye değil çevredeki 1 milyar nüfusluk coğrafya olduğunun altını çizdi.

GENÇ NÜFUS, YÜKSEK AKARYAKIT

Beltekin, MİA Teknoloji ve Tripy ekibiyle düzenlediği sohbet toplantısında Mckinsey’in hazırladığı rapora göre, aralarında elektrikli bisikletin de bulunduğu mikromobilite pazarının 2030 yılında tüm dünyada ortalama 400 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahminine dikkat çekti. Aynı raporda Türkiye’nin genç nüfusu ile kilometrekare başına düşen nüfus oranı itibariyle dünyanın en büyük pazarlardan biri olacağı tespitinin yer aldığını kaydeden Beltekin, genç nüfus, akaryakıt fiyatları ve trafik sorununun paylaşımlı mikrobolite pazarını (bisiklet, scooter, moped) büyüteceğini, 2030’da pazar büyüklüğünün 10-15 milyar dolara çıkacağını; Türkiye’nin Çin’den sonra dünyanın kalesi olacağı tahmininde bulundu. Beltekin, “Mesela her evde bir matkap yerine bir mahalleye bir matkap yeter. Sürdürülebilir bir dünya, çevre, yaşam için insan sayısı kadar değil, kullanım ihtiyacı kadar üretim yapılması gerektiği anlaşıldı. Dolayısıyla tüm dünyada her alanda paylaşım platformları büyük bir hızla gelişiyor” dedi.

Haberin Devamı

800 MİLYON YATIRIMLA 4 MİLYAR TASARRUF

Tripy Genel Müdürü Kadir Akdere ise “Elektrikli bisikletler bir bataryayla 60 kilometre yol yapıyor. Türkiye’de paylaşımlı ulaşım araçları yılda 900 bin ton karbondioksit salınımını önlüyor. Bu da 180 bin kişinin bir yıllık karbondioksit salınımına eşdeğer. Hollanda bisiklet altyapısına 595 milyon Euro yatırım yaparken bu sayede kamu sağlık harcamalarından 19 milyar Euro tasarruf sağladı. Ankara’da bir kişi yılda 53 saatini trafikte bekleyerek geçiriyor. Oysa elektrikli bisikletlerle kısa mesafe ulaşımında motorlu taşıt kullanımını azaltmak mümkün. Türkiye’de şehirlere bisiklet altyapısı kurulması için 793 milyon TL yatırım gerekiyor. Bu sayede sağlık harcamalarında 2.7 milyar TL, akaryakıt harcamalarında 11 milyar TL azalma sağlanıyor. 1 liralık yatırım 4 lira olarak geri dönüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!