Paulson, 9 büyük ABD bankasına ’ya hisse ya iflas’ resti çekmiş

Güncelleme Tarihi:

Paulson, 9 büyük ABD bankasına ’ya hisse ya iflas’ resti çekmiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 00:00

ABD Hazine eski Bakanı Henry Paulson’ın finansal sektördeki türbülansı bitirmek için 9 büyük bankaya ’Ya hisselerinizi verin, ya da iflas edin’ resti çektiği ortaya çıktı.

Konuyu aydınlatan belge ise 13 Ekim 2008 günü Paulson ile banka yöneticileri arasında geçen toplantının konuşma metinleri oldu. "Sermaye akışı istemeseniz bile denetimciler size bunu şart koşabilir" tehdiyle bankaları ikna eden Paulson, ertesi gün Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, State Street Corp ve Bank of Mellon Corp.’a hisse karşılığı sermaye aktaracığını müjdelemişti. Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeler basına "ABD, dünya devi bankalara 250 milyar dolarlık şemsiye açıyor" başlığı ile yansımıştı.

Geithner da toplantıdaymış

Açıklanan dökümanlara göre şimdiki Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD’nin TMSF’si FDIC’nin Başkanı Sheila Bair ve FED Başkanı Ben Bernanke de toplantılarda hazır bulunanlar arasındaydı. Toplantıda CEO’lar devletin bankalarından ne kadar tercihli hisse alabileceğini ve bunun karşılığında ne ödemesi gerektiğini kağıtlara not etti. ’Devletin özel sektör üzerindeki büyük baskısı’ olarak tanımlanan olayda hazır bulunan CEO’lar ise Citigroup CEO’su Vikram Pandit, JP Morgan CEO’su James Dimon, Wells Fargo CEO’su Richard Kovacevich, Merrill Lynch CEO’su John Thain, Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, Bank of Mellon CEO’su Robert Kelly ile State Street Bank CEO’su Ronald Logue olmuştu. Bir gün sonra yardım alacağı açıklanan kurumlar da toplantı metinlerinde CEO’larının adı geçen kurumlarla aynı.

Tehditle ne kadar sermaye aktarıldı

Bank of America ve Merrill Lynch & Co.: 25 milyar dolar

Citigroup Inc.: 25 milyar dolar

JPMorgan Chase & Co.: 25 milyar dolar

Wells Fargo & Co.: 25 milyar dolar

Goldman Sachs Group Inc.: 10 milyar dolar

Morgan Stanley: 10 milyar dolar

State Street Corp.: 3 milyar dolar

Bank of New York Mellon Corp.: 2 milyar dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!