Pasaportunuz sizin olsun

Güncelleme Tarihi:

Pasaportunuz sizin olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 00:00

Fransa’da zenginlerden alınacak vergiyi yüzde 75 oranında yükselten hükümet ile zenginler ve yüksek vergi ödeyen sanatçılar arasındaki kavga büyüyor.

Haberin Devamı

Vergi ödememek için Brüksel’e kaçan dünyaca ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu, kendisine ‘Bu davranışı zavallı’ diyen Başbakan Jean Marc Ayrault’ya kızarak, “Asıl bu sözleriniz zavallı! Pasaportunuz sizin olsun” diyerek, Fransız vatandaşlığını terkedeceğini açıkladı.

SAYGI GÖRMEYİ BEKLERDİM

Belçika’nın ‘vergiden kaçan zenginleri ağırlamakla ünlü sınır kasabası Nechin’e oturum ve vatandaşlık başvurusu yapan Depardieu, Fransız Pazar Gazetesi Journal du Dimanche’da Başbakan Ayrault’ya hitaben açık bir mektup yayınladı. Başbakan Ayrault’nun kendisi hakkında kullandığı ‘zavallı’ kelimesine öfkelenen Depardieu, “Zavallı mı dediniz? Bu söz ne kadar zavallı! Siz kimsiniz de bana bu sözü söylüyorsunuz? Onaylanmayı değil, en azından saygı görmeyi beklerdim” diyerek başladığı mektubunda zehir zemberek konuştu.

Haberin Devamı

“Size pasaportumu ve hiç kullanmadığım sosyal güvenlik numaramı iade ediyorum” diye konuşan Depardieu mektubundan şunları söyledi: “Artık aynı ülkeye ait değiliz. Ben gerçek bir Avrupalıyım, ya da babamın bana her zaman öğrettiği gibi bir dünya vatandaşıyım. 2012 yılında kazandıklarımın yüzde 85’ini ödeyip Fransa’yı terkediyorum. Ben her zaman vergimi ödedim. Hayatımda kimseyi öldürmedim, hiç değersiz olmadım. 45 yıl boyunca toplam 145 milyon Euro vergi ödedim. 80 kişiyi çalıştırmaktayım. Şikayet etmiyorum ama ‘zavallı’ kelimesini de reddediyorum” dedi.

Son filminde IMF başkanı

YAKLAŞIK 170 film çeviren ve Fransa’nın Oscar’ı olarak bilinen Cesar ödülüne iki kez layık görülen Depardieu, Fransızların adeta sembolü haline geldi. Asterix serisinde de ünlü ‘Obelix’ karakterini oynayan Depardieu, ünlü Fransız klasiği Zola’nın Germinal’indeki rolüyle Fransız sinema tarihine girdi. Depardieu, 1993 yılında Fransız     Komünist Partisi’ni destekleyerek politik görüşlerini açıklamış, ancak 2007’de Sarkozy’yi destekleyince sert eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı son filminde  Fransa’nın seks skandalları nedeniyle tüm kariyerini sıfırlayan IMF eski Başkanı Strauss Kahn’ı oynuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!