'Parayı tutamayan adam’ olmayalım

Güncelleme Tarihi:

Parayı tutamayan adam’ olmayalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 08:30

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, tasarruf için seferberliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bireysel emekliliği tanıtmak yerine tasarrufu teşvik etmeye karar verdik ve ‘parayı tutamayan adam’ diye konsept yarattık. Elbette harcama devam etmeli, ekonomi büyümeli ama parayı tutamayan adam da olmamak lazım” dedi.

Haberin Devamı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, tasarruf için seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Bireylerin tasarruf seviyelerinin düşük olduğunu ve tasarruf açığının fazlaca hissedildiğini belirten Göçer, tasarruf oranının yüzde 13.8’lerde olduğunu ifade ederek, “Bu yeterli mi, elbette değil. Kamusuyla, özel sektörüyle, işçisiyle, işvereni ile tüm kesimlerin bir masa etrafında oturup, tasarruf konusunu bir plana koyması lazım. Bireysel emeklilik sistemi ve otomatik katılım bence bunun için çok doğru bir platform” dedi.

Burak Ali Göçer, tasarrufta BES gibi, otomatik katılım gibi devlet teşvikli sistemlerin önemli olduğunu kaydederek, “Her birey, tasarruf ediyor muyum diye kendine sormalı. Bunu isterseniz emeklilik için edin, isterseniz daha kısa vadeli 2-3 senelik birikimler için yapın ya da çocuğunuzu evlendirmek için, araba almak için, tatile gitmek için; her ne sebeple olursa olsun gelirinizin bir kısmını biriktirdiğiniz konusunda emin olun” şeklindi konuştu.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ OLAN BİRİKİM

Tasarruf konusuna dikkat çekmek için şirket olarak yeni bir kampanya başlattıklarına da değinen Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu BES’in tanıtımını yapmak yerine tasarrufu teşvik etmek için iletişim yapmaya başladık. Bunun için de ‘parayı tutamayan adam’ diye bir insan yarattık. Fiziki olarak parayı tutamayan, harcadığı için de birikim yapamayan bir adamın eğlenceli hikayesi. Parasını elinde tutamayan bu adam, Garanti Emeklilik Gelecek Koçu ile tanışıyor ve parayı tutmayı, birikim yapmayı öğreniyor. Kimse para harcamasın demiyoruz; elbette para harcanacak, ekonomi de devam edecek. Ama tasarruf edebileceğiniz tutarlar varsa bunları kenara koymakta fayda var diyoruz. Yoksa harcama devam etmeli, ekonomi büyümeli ama parayı tutamayan adam da olmamak lazım.”

TASARRUFUN SİHİRLİ FORMÜLÜ

Burak Ali Göçer, “Bireyler, gelirlerinin ne kadarını tasarruf için ayırmalı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Aktif çalışma yaşamınızda aldığınız paranın yüzde 70’i emeklilikte lazım oluyor. 100 lira maaş alıyorsanız, emekliliğinizde 70 lira ile geçinebilirsiniz. Kişilerde ise emeklilikte daha ucuza geçinilir gibi bir inanış var. Bu konuda araştırma yapılmış, kişilerin yüzde 27’si emeklilikte kredi kartı ve ödemelerinin olmayacağını varsayarak hesap yapıyor ama sadece yüzde 7’si bunu gerçekleştirebiliyor. Kişiler, emeklilikte de normal hayatına yakın bir hayat yaşıyor. O nedenle diyoruz ki, 100 lirayla yaşıyorsanız, emeklilikte de 70 lira lazım. Bunun da üç yolu var. Birincisi, ne kadar erken biriktirmeye başlarsanız, bu iş o kadar kolay olur. Sisteme erken girmeniz lazım. İkincisi, yeterli birikimle devam ediyor olmanız lazım. Üçüncüsü, birikimlere getiri tarafını iyi yönetiyor olmanız lazım.”

Haberin Devamı

BES’LE 12 MİLYON KİŞİ TASARRUF EDİYOR

Burak Ali Göçer, BES’te 12 milyon kişi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Otomatik BES ile doğru bir yola girdik. Ancak bu işin artık içini dolduruyor olmamız lazım. Bugün geldiğimiz noktada 92 milyar lira para var, 12 milyon da kişi var. Otomatik katılıma bakarsanız burada da 5 milyon kişi var. Az mı; hiç değil. 5 milyar lira da otomatik BES’te para birikmiş. Yani, iyi bir yola girdik. Fakat bunun teşvik edilmesi, zorlanması lazım. Bu sistem, herkesin bir şekilde içine bir şeyler koyması gereken bir sistem.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!