Paralelde cesur olun

Güncelleme Tarihi:

Paralelde cesur olun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 01:27

Başbakan Erdoğan TOBB’da katıldığı Sanayi Şurası’nda iş dünyasına seslendi. Erdoğan, “Paralelle mücadele konusunda en ön safta cesaretle durmanızı bekliyoruz. Bu konuda cesur, kararlı adımlar bekliyoruz” dedi. Erdoğan cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ekonomi politikalarında bir değişiklik olmaacağını da söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde iş dünyasına paralel yapıyla mücadele konusunda cesur adım atmaları çağrısında bulundu. TOBB’da düzenlenen 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda yaklaşık 800 işadamına hitap eden Erdoğan, “Paralelle mücadele konusunda en ön safta cesaretle durmanızı bekliyoruz. Sizlerden de bu konuda cesur, kararlı adımlar bekliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde de ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

HARAÇ ALINIYOR, KONUŞUN BE

Ananaslar gelip gidiyor, rafineri işleri gelip gidiyor. Tehditler, şantajlar, kumpaslar yapılıyor. İş adamlarından haraç alınıyor. Kusura bakmayın, birçok iş adamı bu konuda konuşmuyor. Konuşun be, kimden ne aldılar, konuşun. Yargıda bir takım işler çevriliyor, bunlar ekonominin de üzerine karabasan gibi çökmüşler.

Haberin Devamı

MERKEZ’İN TAVRINI TASVİP ETMİYORUM

Faiz yüzde 63’tü, şu anda yüzde 9,1. Bakın bunu da açık söyleyeyim; ben faizdeki Merkez Bankası’nın tavrını tasvip etmiyorum. İşte bağımsız kuruluş ya. Faizin daha da düşmesi, inmesi lazım. Türkiye’de yatırımların devamı için faizin inmesi lazım. Bunu bir defa bilelim. Şunu da çok açık net söylüyorum; faiz, enflasyonun en önemli nedenidir, sebebidir. Bu ekonomiyi okumak da yaşamak da bunların hepsini yaptık, bu tezgahlardan geçtik. Vaka budur. Bunu görmeye mecburuz, eğer bunu göremiyorsak çok ciddi bir yanlışın içerisindeyiz, bizim yatırımlardan başka çıkışımız yok.

PİYASALAR BİZE GÜVENİYOR

Cumhurbaşkanı seçilmem halinde ekonomi politikalarında bir değişiklik olmayacak. İki gün sonra bir seçim var, hamdolsun, ekonomide sıkıntı yok. Yeni başbakanın kim olacağı henüz belli değil. Buna rağmen ekonomide bir sıkıntı yok. Çünkü piyasalar bize, politikalarımıza, güçlü ekonomiye güveniyor. Elbette cumhurbaşkanı seçilirsek ekonomi de yakın takibimizde olacak konular arasında yerini alacak. Yatırım durduğu anda biteriz, bunu gerek uluslararası gerek ulusal yatırımcıların Türkiye’de yer alması için çok çok önemsiyoruz. Bundan sonra da bu hassasiyetimiz aynen devam edecektir.

Haberin Devamı

EN ÇOK VURGUNU VURAN FİNANS SEKTÖRÜ

Türkiye’nin bu seviyelerden geri gitmesine hiçbirimiz razı olamayız. Bu seviyelerden rahatsız olanlar var; faiz lobisi. Ben ‘faiz düşürülmesi gerekir’ dedikçe, bundan en çok rahatsız olan faiz lobisidir. En çok parayı, en çok vurgunu vuran, finans sektörüdür, faiz lobisidir. Reel sektör onlar gibi para kazanamıyor, onlar ne yazık ki faiz lobisi olarak burada çok ciddi vurgun vuruyorlar. Kriz ortamlarında, kaos ortamlarında millet kaybederken onlar kazanıyor. İçerde ve dışarda unutmayın, pusuda bekleyenler var. Gezi olaylarının bir hedefi de işte bu kazanımları geriye götürmekti. 17-25 Aralık darbe girişimlerinin bir hedefi işte bu seviyeleri geriye götürmekti. İstikrarsızlık olsun, faiz yükselsin, millet kaybetsin, faiz lobisi kazansın. Ama buna izin vermedik, inşallah da hiçbir zaman buna geçit vermeyeceğiz, dik duracağız, sağlam duracağız.

Haberin Devamı

MİLLİ GELİRİ ARTIRACAĞIZ

Bundan sonra cumhurbaşkanı ve hükümet olarak el ele verecek, milli geliri 2 trilyon dolara doğru yükselteceğiz, 2023 hedef bu. Kişi başı milli geliri de 3 bin 500 dolardan, 11 bin dolara çıkardık. Bunu da 25 bin dolara doğru yükselteceğiz. IMF ile durumu sizler de yakından takip ettiniz. İşte 23,5 milyar dolar borçla devraldık, şu anda IMF’e borcu sıfırladık, bitirdik.”

TOBB’dan huzur ve istikrar mesajı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, özetle şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, ülkemizde huzur ortamını güçlendirmeliyiz. Zira küresel risklerin hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak yeniden artmaya başladığı bir dönemdeyiz. Sayın Başbakanım, Bu camia, huzurun ve istikrarın değerini çok iyi bilmektedir.” Başbakan Erdoğan’a iş dünyasına verdiği desteklerden dolayı teşekkür de eden Hisarcıklıoğlu, “Başbakan olarak bizimle son defa burada bulunuyorsunuz. Bundan sonra da hem kalben hem de fiziken bu camianın yanında olmaya devam edeceğinize yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!