Paralar yastık altından çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Paralar yastık altından çıkıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 20, 2002 13:16

Özel Finans Kurumları Birliği (Finans-Bir) Başkanı ve Family Finans Kurumu Genel Müdürü Can Akın Çağlar, daha önce bir özel finans kurumunun sistem dışı kalması ve bankacılık krizinin etkisiyle özel finans kurumlarından çıkan paranın yavaş yavaş sisteme geri dönmeye başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Euro`ya dönüşümün Özel Finans Kurumları`na yansımasıyla ilgili olarak konuÅŸan ÇaÄŸlar, sisteme bekledikleri ölçüde bir dönüş saÄŸlandığını, ancak bunun Euro`dan mı yoksa piyasalara güvenin beraberinde gelmesinden mi yaÅŸandığını ayrıştırmanın zor olacağını belirtti.   Â

Türkiye`nin yurtdışından borçlanabilmesi, IMF ve Dünya Bankası`nın desteğinin bütünüyle oluştuğu bir güven ortamı dolayısıyla sistemden çıkan mevduatların dönmeye başladığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:

"Daha önce hem bankacılık sektörü hem de ÖFK`lar sıkıntılı bir dönem yaşadı ve güvensizlikten dolayı mevduat çıkışı oldu. Ancak yılınsonunda Euro`ya dönüşüm dolayısıyla bir mevduat dönüşü yaşandı bankacılığa ve ÖFK sektörüne. Fakat piyasalara gelen güvenin de beraberinde olması bu işi ayrımlaştırmayı zorlaştırdı. Gelen paralar sadece Euro`ya dönüşmek amacıyla mı geldi yoksa artık güven ortamı tesis edildi, dövizdeki hareketlenme üç aşağı beş yukarı netleşti ondan dolayı mı geldi ayrıştırmak zor."

Family Finans olarak sırf Aralık ayında kendilerine 32 milyon markgeldiğini bildiren Çağlar, ``Sektördeki payımızın yüzde 13 civarında olduğunu düşünürseniz ÖFK`lara bunun 8 katı bir oranda bir giriş olduğunu tahmin ediyorum. Beklediğimiz ölçüde bir dönüş sağlandı`` dedi.

"Ä°NSANLARDA (PARAMIZA DEVLET EL KOYACAK)ÂENDÄ°ÅžESÄ° GÄ°DERÄ°LDÄ°"

Can Akın Çağlar, Aralık ayında kendilerine gelen 32 milyon markın yaklaşık yarıya yakının hesaplarda mevduat olarak kaldığını, bir kısmının ise tekrar yastık altına gittiğini bildirdi.

Daha önce İhlas Finans`ın sistem dışı kalmasından sonra gerek onunetkisiyle gerekse bankacılık krizinin etkisiyle 5 özel finans kurumundan 750 milyon dolar para çıktığına dikkat çeken Çağlar, bunun üçte birlik kısmının sisteme geri döndüğünü kaydetti.

Çağlar, ``Yavaş yavaş sisteme mevduat dönüşü başladı. İnsanlarda paramıza devlet el koyacak endişesi giderildi. Sisteme dönmeyen paralar da güvenin oluşmasıyla belli bir süreç içerisinde gelecektir``diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!