Para Politikası Kurulu’nda boş üyelik sayısı ikiye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Para Politikası Kurulu’nda boş üyelik sayısı ikiye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 09:31

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda (PPK) Güven Sak’ın görev süresinin bu hafta dolmasıyla birlikte kuruldaki boş üyelik sayısı ikiye çıkıyor. Sak, bu ay son toplantısına katıldı.

Başkan Yardımcısı Şükrü Binay’ın emekliliğinin ardından yeni bir atama yapılmaması nedeniyle de Kurul'da bir üyelik boş bulunuyordu.

Yedi kişilik PPK’da bir üyelik, Başkan Yardımcısı Binay’ın 5 Haziran itibariyle emekli olmasıyla boşalmıştı. Binay, emeklilik öncesi izin aldığı için kurulun nisan ve mayıs aylarındaki toplantılarına da katılmamıştı.

BİR HÜKÜMETTEN BİR YILMAZ’DAN

Binay’ın yerine üçlü kararnameyle bir başkan yardımcısı ataması yapması gerekiyor. Başkan yardımcısı, diğer başkan yrdımcıları gibi doğrudan PPK’nın üyesi olacak.

PPK üyeliğine 28 Ağustos 2001’de atanan Prof.Dr. Güven Sak’ın süresi de bu ay doluyor. 24 Ağustos'ta yapılan son PPK toplantısına katılan Sak'ın yerine, Başkan Durmuş Yılmaz’ın önerisi ve kurulun ortak kararıyla bir üye atanacak. Müşterek kararla atanacak üyenin para politikası konusunda çalışmalarının bulunması; ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde akademik unvana sahip, göreviyle ilgili alanda en az 10 yıl çalışmış, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması şartları aranacak.

Her iki atamanın yapılmasından sonra Para Politikası Kurulu tümüyle bu görevlerine AKP döneminde getirilen isimlerden oluşacak. Serdengeçti döneminden Kurul'da sadece Durmuş Yılmaz kalacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığa getirilmeden önce PKK'da Banka Meclisi Üyesi olarak görev yapıyordu. Bu görevi halen, Yılmaz7ın karşı çıkmasına rağmen Başbakan Erdoğan'ın ısrarıyla getirildiği ileri sürülen İbrahim Turhan sürdürüyor.

Bu arada Merkez Bankası başkan yardımcılığına yapılacak atama konusunda da Başkan Yılmaz'ın hükümetle anlaşamadığı ileri sürülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!